Država krepko obogatila proračun

18.4.2024

Člani Občinskega sveta Občine Gorenja vas - Poljane so na zadnji seji potrdili zaključni račun za lansko leto. Prihodki so znašali dobrih 30 milijonov evrov, pri čemer so dobro polovico teh sredstev prejeli od države.

Davčnih prihodkov, to je dohodnine, davkov na premoženje, okoljskih dajatev in drugo, se je nabralo za 8,1 milijona evrov, dva milijona evrov pa je bilo nedavčnih prihodkov – od najemnin, glob, vodarine, smetarine, kanalščine, komunalnega prispevka, rente Rudnika Žirovski vrh ... Največ je bilo transfernih prihodkov, in sicer dobrih 19,8 milijona evrov, je pojasnila Katarina Dolenc, ki je na občini pristojna za proračun in finance. V okviru transfernih prihodkov oziroma nepovratnih sredstev države so največji delež predstavljala predplačila za sanacijo po lanskih poplavah, in sicer 12,6 milijona evrov, ki so jih prejeli od ministrstva za naravne vire in prostor, še 4,5 milijona evrov pa so prejeli od ministrstva za obrambo za povračilo stroškov intervencije po poplavah. Poleg tega so prejeli 957 tisoč evrov od ministrstva za finance za uravnoteženost in razvitosti občin, 500 tisoč evrov za sanacijo plazu Smoldno in 465 tisoč evrov za sanacijo plazu Stara Oselica–Ermanovec od ministrstva za okolje in prostor ter 305 tisoč evrov intervencijskih prihodkov ob neurju sredi julija lani od ministrstva za obrambo. Še 261 tisoč evrov so prejeli za gradnjo vodovoda Todraž–Vršajn, od tega 222 tisoč evrov kohezijskih sredstev in 39 tisoč evrov od ministrstva za okolje in prostor.
Odhodke so realizirali v višini 18,5 milijona evrov oziroma s poplačilom dolga 18,8 milijona evrov, kar predstavlja 57,9 odstotka glede na veljavni proračun, je pojasnila Katarina Dolenc. Za tekoče odhodke in transferje je bilo namenjenih 12,2 milijona evrov oziroma 65 odstotkov proračuna, od tega so 5,3 milijona evrov namenili za intervencijo po avgustovskih poplavah. Za investicijske odhodke in investicijske transferje je bilo namenjenih 6,3 milijona evrov oziroma 34 odstotkov celotnega lanskega proračuna, 296 tisoč evrov pa je bilo namenjeno poplačilu dolga. Med tekočimi odhodki in transferji so največji delež predstavljali: obvezna proračunska rezerva, in sicer 5,3 milijona evrov, za dnevno varstvo in vzgojo v občini so namenili 1,6 milijona evrov, za zimsko službo 629 tisoč evrov in za prevoze otrok v šolo 590 tisoč evrov. Za odplačilo glavnic dolgoročnih posojil so namenili skoraj tristo tisoč evrov.
Med največjimi lanskimi investicijami je Katarina Dolenc v ospredje postavila Kulturni dom Poljane, za katerega so v proračunu zagotovili slabih 1,8 milijona evrov, za sanacijo plazov Smoldno in Ermanovec–Stara Oselica so porabili 1,2 milijona evrov, za vodovod Todraž–Lučine in Vršajn–Brda 710 tisoč evrov, za Hišo generacij 450 tisoč evrov in za investicijsko vzdrževanje cest 300 tisoč evrov.

Dražja oskrba z vodo
Člani Občinskega sveta Občine Gorenja vas - Poljane so na seji potrdili tudi višje cene tako oskrbe z vodo kot odvajanja in čiščenja odpadnih vod. Cene oskrbe s pitno vodo so se povečale na račun višje omrežnine, saj se cena vodarine ni spremenila in znaša enako kot doslej 72 centov, je pojasnila Kristina Knific z občine. Spremenila pa se je predračunska cena omrežnine, in sicer zaradi vključitve novega vodovoda Vršajn–Brda v sistem javne oskrbe marca letos. »Predračunska cena omrežnine za vodomer DN 20 z upoštevanjem priklopa desetih novih stavb znaša 6,2 evra in je za evro višja od zadnje potrjene cene,« je razložila Kristina Knific. Za evro bodo tako višje tudi cene na položnici za štiričlansko gospodinjstvo. Za povečanje stroškov elektrike pa se je povišala tudi cena storitev odvajanja in čiščenja odpadnih voda. »Ob upoštevanju 20-odstotne subvencije, ki jo zagotavlja občina, bo za povprečno štiričlansko gospodinjstvo, ki porabi dvanajst kubičnih metrov vode, cena na položnici višja za 2,18 evra,« je pojasnila Kristina Knific in dodala, da bi bila cena odvajanja in čiščenja odpadnih voda v primeru, da cena ne bi bila subvencionirana, višja za 3,71 evra.

Spremembe pri vrtčevskem varstvu
V nadaljevanju so potrdili tudi spremembo pravilnika o sprejemu otrok v vrtec ter določitvi stroškov živil, odsotnostih in posebnostih obračunavanja cen programa vrtca. Po novem bosta vrtca Agata in Zala v času kolektivnega dopusta in praznikov lahko zaprta največ deset delovnih dni skupaj, in ne pet dni, kot je veljalo doslej. V tem času bo moral na območju občine delovati vsaj en vrtec. Obenem pa bodo morali po novem starši, ki v času šolskih počitnic ne bodo pravočasno odjavili otroka iz varstva, plačati celotno nadomestilo za prehrano, je pojasnila Anja Hren z občine.

Mateja Rant