Gostom želi ponuditi le najboljše

1.2.2024

Martina Čuk iz Cerknega je svojo strast do gostinstva in kave povezala v uspešno zgodbo Fina kava. Gre za manjšo pražarno sveže pražene kave, kjer izvaja tudi tečaje za profesionalno pripravo kave. Na različnih dogodkih skrbi za t. i. coffee catering in degustacije ter predstavi praženje po starem. V Sloveniji je edina pražarka in poučevalka o kavi med vedno številnejšimi moškimi.

Imate več kot 19 let izkušenj v gostinstvu. Kako ste postali strokovnjakinja za pripravo kave?
Leta 2004 sem kot dijakinja začela delati v baru Pr' Gabrijelu v Cerknem, ki ni bil zgolj gostinski obrat, ampak tudi kulturno in glasbeno prizorišče. Pripravi in postrežbi kave smo posvetili veliko pozornosti. Delo me je navdušilo, zato sem se vpisala na Višjo šolo za gostinstvo in turizem Bled ter pridobila naziv organizator v gostinstvu in turizmu. Prijavila sem se na prve tečaje o kavi, ki so bili v Sloveniji. Pridobljeno znanje sem prenesla v delovno okolje in svoje izkušnje delila s sodelavci. Vzljubila sem umetnost priprave kave in želela svoje znanje še nadgraditi in ga deliti z drugimi.

Kje in kako dolgo ste se izobraževali? Potekajo izobraževanja samo v Sloveniji ali tudi zunaj nje?
Leta 2015 sem se udeležila prvega izobraževanja, specializiranega za področje kave. Pri mednarodni organizaciji Specialty Coffee Association (SCA) sem pridobila več certifikatov, v Latte Art Grading System pa bel, oranžen, zelen in rdeč lonček. Udeležila sem se izobraževanj v Sloveniji in tudi spletnih tečajev podjetij iz tujine, kar mi je omogočilo širok nabor znanja in spretnosti v svetu kave. Gre za dinamično področje, zato se stalno izobražujem in spremljam nove trende ter tehnike v industriji kave.

Zdaj svoje znanje in bogate izkušnje prenašate na bodoče bariste. Koliko je zanimanja za to področje v Sloveniji? 
Zanimanje za kavo ter strokovno znanje in veščine na področju priprave kave narašča. Tečaje izvajam za posameznike, ki delajo v gostinski panogi, v gostinskem lokalu naročnika in tako izobrazim vso ekipo ter se prilagodim specifičnim potrebam in delovnemu okolju. Ta pristop nudi prilagojeno izkušnjo in poudarja praktične vidike priprave vrhunske kave. Tečaje izvajam tudi v pražarni. Izobraževanje je ključno za dvig kakovosti storitve, kar se kaže v zadovoljstvu strank in večjem obisku lokala. Gostje vse bolj prepoznajo in cenijo kakovostno pripravljeno kavo in to postaja ključen dejavnik pri izbiri gostinskega lokala.

V Cerknem imate tudi lastno pražarno. Od kod pride kava in kako jo pražite?
Sprva sem kavne napitke pripravljala s komercialno kavo. Z izobraževanji sem postopoma vstopila v svet t. i. specialty kave – kave visoke kakovosti. Spoznala sem, da za pripravo vrhunske skodelice kave ni ključna le moja strokovnost pri pripravi, ampak tudi kakovost same kave. Svojim gostom sem želela ponuditi le najboljše, zato sem ustanovila lastno pražarno. Specialty kava je postala moj navdih in gonilo: vsaka skodelica, ki jo postrežem, nosi značilnosti visoke kakovosti, bogatega okusa in izjemne arome. Združila sem svoje znanje in veščine z vrhunsko kavo, ki jo sama pražim, in tako ponudim nepozabno izkušnjo ljubiteljem kave. V pražarni Fina kava kavo spražimo s sodobno tehnologijo. S pomočjo profesionalnega pražilca se doseže natančen nadzor nad postopkom, kar omogoča ustvarjanje visokokakovostne kave. Sodobna tehnologija omogoča optimalno nadzorovanje temperature, časa praženja in drugih ključnih parametrov. 

Kava je bila torej izbrana zelo preudarno, ozirajoč se na spoštovanje narave in človeka. 
Moja kavna mešanica je sestavljena iz 100-odstotne arabike, najbolj kakovostnih kavnih sort Red Catuai in Bourbon, ki raste v najvišje ležečih kavorodnih mikroregij v brazilskem gorovju Caparao. Gorovje slovi po svoji neokrnjeni naravi in kristalno čistih izvirih. Mešanica odraža terroir gorske mikroregije in se razlikuje od kav drugih brazilskih regij, kjer prevladujejo veliki loti iz strojno obdelanih plantaž. Ročno obiranje najbolj zrelih kavnih češenj, ki se nato naravno sušijo, pripomore k sladkosti, ki jo boste okušali v skodelici. Kava uspeva na majhnih družinskih plantažah, kjer s tradicionalnim pristopom pridelujejo vrhunske kave. Zavezanost k spoštovanju narave se odraža v vsaki skodelici, ki se ponaša z edinstveno aromo ter okusom po karameli, čokoladi in lešnikih.

Kakšna pa je vaša kava?
Kava je zame nepogrešljiv del vsakdana. Z veseljem jo pijem večkrat na dan. Doma si pogosto pripravim turško kavo, ki navduši s svojo edinstveno aromo. Sem tudi ljubiteljica filter kave. Ko sem v okolju s kavnim avtomatom, se glede na trenutno razpoloženje odločim med espresom ali kavo z mlekom. Raznolikost kavnih doživetij mi vedno prinaša dodaten užitek in zadovoljstvo. Kava je več kot le aromatična pijača, je priložnost za trenutek samo zase. Ko si pripravim skodelico, se posvetim trenutku miru in uživam v vsakem požirku. Še posebno cenim tisti čarobni trenutek, ko kavo pojem v prijetni družbi. Zame je najboljša kava tista, ki ne le zadovolji brbončice, temveč ustvari tudi okolje, kjer se lahko povežemo in skupaj uživamo v trenutku.

Maja 2022 ste ustanovili podjetje Fina kava, tri mesece kasneje postali zmagovalka podjetniškega natečaja razvojne agencije ICRA. Kaj vam je zmaga prinesla?
Osvojitev prvega mesta v kategoriji za naj podjetniško idejo je bil zame neprecenljiv trenutek. Biti zmagovalka s poslovnim modelom Fina kava je prineslo več kot le priznanje; priložnost, ki je moje podjetje ponesla v novo obdobje prepoznavnosti in rasti. Odprla so se mi številna vrata v segmentu t. i. coffee cateringa, degustacij in predstavitev. Postala sem prepoznavna kot ponudnica kakovostne, sveže pražene kave ter pridobila spoštovanje v poslovnem svetu, ki je odprlo vrata do novih priložnosti ter povečalo privlačnost storitev.

Prihajate iz družine z dolgo čebelarsko tradicijo. Ste morda kdaj razmišljali, da bi povezali kavo in med?
Prihajam s kmetije pri Jakuc iz Srednje vasi, kjer ima čebelarstvo zelo dolgo tradicijo. Stari starši in starši so mi predali ljubezen ter spoštovanje do narave, obenem pa podarili znanje o čebelah in čebelarstvu. Leta 2008 sva z možem postavila čebelnjak na Cerkljanskem in se pridružila ČD Blegoš. O možnosti povezave medu in kave do zdaj še nisem razmišljala, vendar ste mi s tem vprašanjem dali odlično idejo. Z veseljem bom premislila, kako lahko združim ti dve čudoviti sestavini in ustvarim nekaj posebnega. Hvala za navdih!

Kakšni so vaši načrti za prihodnost?
Želim slediti vsem priložnostim, ki mi jih bo ponudila pot. Ne glede na to, katera pot se bo odprla, si prizadevam delati s srcem in strastjo. Verjamem, da je ključ do izpolnjenega življenja slediti svojim strastem in se z resničnim veseljem posvečati delu.

Lidija Razložnik