Humanitarna medicinska odprava v Kenijo

20.4.2023

V letošnjem oktobru se skupina petih mladih odpravlja na trimesečno humanitarno medicinsko odpravo v Kenijo v naselje Majiwa, ki leži v jugozahodnem delu Kenije, blizu Viktorijinega jezera.

Skupino sestavljajo študentje šestega letnika medicine Maruša Mlinar, Žan Černe in Filip Dolšak, absolventka zdravstvene nege Eva Ojsteršek in mladi zdravnik Jan Urh, doma s Trebije.

Na to lokacijo je že leta 2004 Sekcija za tropsko in potovalno medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani začela pošiljati prve slovenske odprave. Ob podpori lokalnega prebivalstva ter s financiranjem britanske humanitarne organizacije je sekcija ustanovila manjšo zdravstveno postajo s tremi ambulantami in osnovnim laboratorijem. Kenija je vzhodnoafriška država, življenje na tamkajšnjem podeželju pa poteka precej drugače kot pri nas, saj se večina prebivalstva ukvarja s poljedelstvom, živijo v skromnih hišah brez urejene tekoče vode in sanitarij. V državi je glede na število prebivalcev premalo zdravstvenih ustanov, kadra in opreme. Prav tako morajo ljudje iz podeželskih predelov prepotovati velike razdalje do najbližjega zdravstvenega centra. Še večjo težavo pa predstavljajo visoki stroški zdravljenja, ki si ga prebivalstvo, ki se povečini preživlja s poljedelstvom, težko privošči. Pestijo jih tudi slabe higienske razmere, slaba oskrba z vodo, visoka prevalenca okužbe s HIV, pogoste okužbe z malarijo in drugimi infekcijskimi boleznimi. Najbližja večja zdravstvena ustanova za potrebe vasi Majiwa je v mestu Kisumu, ki je oddaljeno približno sto kilometrov. V vasi bodo lokalnemu in širšemu prebivalstvu nudili brezplačno osnovno zdravstveno oskrbo in s tem zagotovili kontinuiteto slovenskih odprav v tem kraju. Omogočili bodo tudi nakup potrebnih zdravil in sanitetnega materiala za njihovo oskrbo ter po potrebi financirali zdravljenje v bolnišnici. Obenem je njihov cilj prebivalstvo izobraziti in ozaveščati o ustreznem preprečevanju in zaščiti pred nalezljivimi in kroničnimi bolezni, primerni prehrani in higieni ter perinatalnem varstvu.

Njihovo delo bo potekalo na prostovoljni bazi, zato v okviru različnih projektov in stojnic zbirajo prostovoljne prispevke, ki jih bodo namenili nakupu zdravil, medicinskih pripomočkov, sanitetnega materiala ter drugih stvari, potrebnih za izvedbo odprave, ter pokritje stroškov. V gorenjevaški občini so že zbirali sredstva pred župnijskima cerkvama v Gorenji vasi in Poljanah, za velikodušnost se darovalcem lepo zahvaljujejo. Obenem pa vabijo vse, ki bi želeli njihovo odpravo podpreti, da informacije, kako to storiti poiščejo na njihovi spletni strani.

Jure Ferlan