Iz OŠ Ivana Tavčarja

5.12.2019

»Se dogaja«

Oktober je učencem v šoli in otrokom v vrtcih prinesel veliko pestrih dogodivščin, znanja in uspehov. Dogodki preteklega meseca dokazujejo, da se kulturna in športna vzgoja začneta že z najmlajšimi v vrtcu in nadaljujeta do konca osnovnega šolanja.

Teden otroka v vrtcih
Od ponedeljka, 7. oktobra, do nedelje, 13. oktobra, so imeli otroci v vrtcih, ki sodijo k Osnovni šoli Ivana Tavčarja Gorenja vas, posebne dneve. Otroci iz Vrtca Zala so se srečali z otroki iz vrtca z Dobrave v Mihevku, pokramljali in zapeli nekaj pesmic. Za najmlajše so vzgojiteljice pripravile igrico Jabolko.
V Vrtcu Zala so se združile različne igralnice ob gibalnih igrah na travniku s padalom. Igrali so se različne igre v naravi, šli na pohod in pretekli mini kros pri šoli.
Otroci na Sovodnju so se igrali socialne igre, imeli delavnico Iz zvoka v tišino, v kateri so se zabavali z Mino Kunstelj Bindi, se prosto igrali po želji otrok, kar jim je bilo zelo všeč, si ogledali dramatizacijo lutkovne predstave Nilipu, en dan pa popestrili z vadbeno urico s fitnes centrom.
V Lučinah so teden otroka popestrili z jesenskim mini krosom, pohodom, pravljico Nilipu in Gozdno igralnico. Imeli so tudi gibalno urico v telovadnici in glasbeno popoldne.
V vrtcu na Dobravi so najmlajši izdelovali trganko s naslovom Buča, starejši pa so imeli delavnico Iz zvoka v tišino. Ogledali so si lutkovno predstavo Razbita buča, izdolbli pa tudi nekaj prav lepih buč, s katerimi so se tudi igrali. Slavili so dan igrač in pekli bučno-jabolčne zavitke, se malo razgibali in šli na kratek pohod.
Povsod je bil največji poudarek na otrokovi glavni in največji pravici, to pa je IGRA. Kot pravi Tone Pavček v pesmi Naše pravice:
Lepa pravica je teči po trati
in ne biti kot trava teptan,
učiti se brati in biti med brati
enakovreden in spoštovan.
Tudi mi moramo spoštovati otroke in jih imeti radi z vsem srcem.

Kulturni dan – Moja Ljubljana
10. in 11. oktobra so si učenci prve triade centralne šole v Lutkovnem gledališču v Ljubljani ogledali predstavo Zverinice iz Rezije. Rezijanske zverinice in njihove poučne pravljice, ki so že več kot štirideset let del otroštva številnih generacij, so učence navdušile in jim pričarale ljudsko kulturo Rezije. Sledil je vzpon z vzpenjačo na Ljubljanski grad, kjer so imeli organizirano vodenje. Začutili so utrip življenja na gradu nekoč in si ogledali Ljubljano od zgoraj. Ker so bili pridni, niso prebudili zmaja, ki še vedno drema pod gradom.

Kulturni dan v Žireh
22. oktobra so učenci 7. razreda odšli na kulturni dan v Žiri. Ogledali so si gledališko predstavo Martin Krpan, ki so jo postavili na oder žirovski osnovnošolci in člani DPD Svoboda Žiri. Zdela se jim je domiselna, zabavna in dobro odigrana. Nato so se sprehodili do spominske table v Maršaku, ki je posvečena Leopoldu Suhodolčanu, saj je na tistem mestu nekoč stala njegova rojstna hiša. Tam je preživel otroštvo do šestega leta. Učenci so prebrali nekaj odlomkov, v katerih so omenjene Žiri, in izpolnili učni list z biografskimi podatki o priljubljenem slovenskem pisatelju. V programu je bil tudi Muzej Žiri. Poudarek je bil na zbirki o čevljarstvu in zgodovini Žirov, nekateri pa so imeli še čas za ogled filma o Rupnikovi liniji in perišča pod Žirkom.

V Marmorju Hotavlje
Učenci 8. razreda so se 10. oktobra izpred šole peš odpravili v Marmor Hotavlje. Ogledali so si kratek film o delovanju podjetja in se sprehodili po proizvodnih prostorih, kjer vse izdelke iz kamna naredijo s sodobno tehnologijo, včasih pa tudi ročno. Hodili so tudi po rudniški jami, za kar so jih opremili s čeladami, zaradi blata pa so bili obuti v močnejše čevlje. Tehniški dan je bil zanimiv, saj so spoznavali način obdelovanja marmorja in drugih kamnin. Mogoče se bo kdo izmed učencev odločil za poklic kamnoseka in našel službo v svojem kraju.

Vrtiljak poklicev
17. oktobra so se učenci osmega razreda odpravili v Radovljico na Vrtiljak poklicev, na katerem se predstavljajo skoraj vse gorenjske srednje šole. Tja so šli zato, da bi si lažje izbrali poklic in šolo. Vsaka šola je imela svojo stojnico, na kateri so ponujali palačinke, uredili frizuro, izdelovali pručko ali lesenega dinozavra, pregledali količino sladkorja v krvi, ponudili zdrav napitek, jogurt ali domače piškote, nekateri pa so se vozili z električnim skirojem.
Osmošolcem se je zdel ta dan koristen, saj so dobili vpogled v različne možnosti šolanja in spoznavali številne poklice.

Drugi dogodki
25. oktobra je bil izveden poskus evakuacije šole in vrtcev v Gorenji vasi. Po znaku za alarm so vsi morali zapustiti stavbe po predpisanih poteh in se zbrati na zbirnih mestih. V nekaj minutah so prispeli gasilci in imeli vajo. Namen poskusne evakuacije je odkriti slabosti, če bi prišlo do prave nesreče. Pokazalo se je nekaj pomanjkljivosti, ki jih bo treba odpraviti v najkrajšem možnem času (dvigniti zapornico za intervencijska vozila, urediti alarm za celo šolo).
Učenci 5. razreda so se odpravili na ogled Ljubljane in v Šolski muzej, učenci 6. razreda pa so spoznavali srednjeveško Ljubljano in se potopili v čudoviti svet glasbil v Cankarjevem domu.
Učenci so se pomerili v znanju o sladkorni bolezni, biologije, logike, angleščine in tehnologije. Kar 31 jih je na ljubljanskem maratonu preteklo 1.800 metrov. Žan Šubic se je prebil na odlično 2. mesto in dokazal, da smo doma v tekaški dolini.

Novinarski krožek OŠ Ivana Tavčarja

Fotogalerija