Ježe pustimo čim bolj pri miru

10.11.2022

Na svetu je znanih šestnajst vrst pravih ježev, ki spadajo v skupino, znanstveno imenovano Erinaceinae, in so poddružina majhnih sesalcev z bodicami na hrbtu iz rodu Erinaceomorpha in družine ježev z imenom Erinaceidae.

Živijo v Evropi, Afriki in večjem delu Azije. V Sloveniji je razširjen beloprsi jež, ki zraste do 30 centimetrov dolžine, v okolici Nove Gorice je bil opažen tudi rjavoprsi jež.

Brejost pri samicah traja od 48 do 60 dni, mladiče pa imajo dvakrat letno. V naravi živijo povprečno od štiri do sedem let, v ujetništvu je bila dokumentirana starost tudi že do 16 let. So vsejedi, prehranjujejo se z žuželkami, žabami, manjšimi kačami, ptičjimi jajci, gobami in sadjem. Jeseni po pripravah na zimo odrasli osebek doseže okrog dva kilograma, do pomladi pa shujša do polovice svoje teže. Kot je povedal predsednik izobraževalne komisije LD Poljane Lado Dolenec, v Sloveniji poznamo tri tako imenovane zaspance, živali, ki zimo prespijo. To so jež, polh in svizec, med njimi pa ni medveda, ki zimo samo predremlje. Ježi se k počitku odpravijo proti koncu oktobra, najraje prespijo zakopani v humusu ali stelji, kjer je toplo.
Tu samice tudi kotijo mladiče, ki so sprva goli. Če odkrijemo ježevo gnezdo z mladiči, ga takoj zadelamo nazaj, da se mladički ne podhladijo in poginejo. Ježe privablja hrana za domače ljubljenčke, predvsem mačke in pse, zato se približajo stanovanjskim hišam. Nikakor se jim ne sme dajati mleka ali hrane iz moke, saj jim laktoza in gluten močno škodita, tako da dobijo drisko in lahko zaradi tega poginejo. So tudi prenašalci bolh in drugih zajedavcev, zato jih ni priporočljivo vabiti v bližino domov, predvsem tam, kjer je možen stik s psi, mačkami in drugimi domačimi živalmi. Ježi, ki se gibajo predvsem ponoči, lahko prehodijo po več kilometrov na noč. Če ga opazimo v bližini svojega doma, ga pustimo pri miru, da odide. V primeru, da zaide v objekt in ne najde izhoda, ga odnesemo v bližnji gozd. Kadar se počutijo ogrožene, se običajno ne umaknejo, temveč samo zvijejo v klobčič. Zaradi te reakcije in tudi zaradi počasnosti so ježi med najpogosteje povoženimi živalmi na cestah. Zato Dolenec opozarja še na previdno vožnjo in uvidevnosti do živali na cestah, saj se ježa da opaziti in se mu v večini primerov izogniti. Ježi spadajo med zaščitene živalske vrste, tako da jih je prepovedano loviti, vznemirjati ali zadrževati.

Jure Ferlan