Ključni ob mrku javnih komunikacijskih omrežij

20.10.2022

Začetki Radio kluba Poljanska dolina segajo v leto 1999. Takrat se je sekcija Gorenja vas, ki je od leta 1972 delovala v okviru Radiokluba Škofja Loka, osamosvojila. Z namenom razvoja organizirane radioamaterske dejavnosti v občinah Gorenja vas - Poljane in Žiri je bil ustanovljen Radioklub Marmor Hotavlje, katerega prvi predsednik je bil Anton Rant.

Zveza radioamaterjev Slovenije je klubu, ki od leta 2020 deluje kot Radio klub Poljanska dolina, dodelila tričrkovni klicni znak S53DGM in tekmovalni enočrkovni klicni znak S53I. »Radioamaterstvo je radiokomunikacijska dejavnost, namenjena samoizobraževanju, medsebojnemu komuniciranju in tehničnemu raziskovanju. Posameznik mora opraviti predpisan izpit ter pridobiti radioamatersko licenco. Radioamaterstvo povezuje konstruktorstvo, gradnjo elektronskih naprav in anten. Osnovni namen je vzpostavitev radijskih zvez na več načinov: govorni, digitalni … Vzpostavitev je možna neposredno ali z odbojem od lune, meteorskih rojev ... ob prisotnosti električnega napajanja, radijske postaje in antene,« pojasnjuje Robert Peternelj.

Z vzpostavitvijo komunikacijskih zvez preko radioamaterskih postaj in drugih oblik delovanja nudi pomoč pri zaščiti in reševanju človeških življenj ter materialnih dobrin ob elementarnih in drugih nesrečah ter nevarnostih. Od leta 2007 so vključeni v kodeks ARON (Amatersko radijsko omrežje za nevarnost), v okviru katerega aktivno sodelujejo na vajah, usposabljanjih in delu na terenu na območju Gorenjske. Kodeks določa pravila vedenja in delovanja radioamaterjev ob nesrečah in nevarnostih. V primeru nevarnosti ali nesreč večjih razsežnosti se radioamaterji organizirajo na lastno ali pobudo nosilcev zaščite in reševanja (Civilna zaščita, gasilci, Rdeči križ …). Ob žledolomu 2014 je župan aktiviral S53DGM, saj je prišlo do izpada vseh komunikacij na območju Sovodnja in širše. »Kraj je bil dobesedno odrezan od sveta. Vzpostavili smo komunikacijo med PGD Sovodenj in Trebijo ter pomagali vzpostaviti zveze ZARE (sistem radijskih zvez zaščite in reševanja). Po nekaj dneh nam je uspelo usposobiti tudi oddajnik na Koprivniku ter tako vzpostavili še signal mobilnih, radijskih in televizijskih operaterjev, « se spominja S53RP, Robert Peternelj, ki je vodenje kluba leta 2020 prevzel od dolgoletnega predsednika S56WDN, Dejana Novaka. Leta 2014 je klub prejel bronasti znak Civilne zaščite in bronasti znak Zveze radioamaterjev Slovenije za požrtvovalno delo ob žledolomu. Za pomoč so se jim zahvalili tudi sovodenjski gasilci. Na Vrhovčevem griču v Stari Oselici so uredili tekmovalno lokacijo, ki so jo leta 2019 elektrificirali. Napajanje zagotavljajo sončne celice, ki omogočajo samozadostnost in neodvisnost od javnega omrežja. Na lokaciji deluje FM/DMR-repetitor, ki pokriva Poljansko dolino in se širše dopolnjuje z radioamaterskim omrežjem ostalih repetitorjev v Sloveniji ter radioamatersko internetno omrežje S5NET, ki v primeru izpada javnega omrežja omogoča neodvisno komuniciranje preko lastnega internetnega omrežja: »Preko S5NET interneta postavljamo tudi IP telefonijo, ki bo v primeru izpada komunikacij odigrala pomembno vlogo, saj bodo gasilska društva in štab Civilne zaščite v občini lahko uporabljali internet in IP telefone. Letos imamo namen dokončati še elektrifikacijo, poleg sončnih panelov še z električnim omrežjem, ter vkopati 500 metrov kabla do bližnje kmetije.« Tam stoji tudi panoramska kamera, vremenska postaja, prehod APRS in (testno) internetni prehod za vremenske balone. V prostorih kluba na naslovu Sestranska vas 16 v Gorenji vasi je na voljo oprema, tako za delo na radijskih frekvencah, pri katerih ni potrebno radioamatersko dovoljenje (licence), kot tudi za delo na profesionalnih postajah. Veliko časa namenijo digitalnim komunikacijam s pomočjo računalniške opreme. Izdelujejo tudi antene in elektronske naprave. Radijske zveze vzpostavljajo z radioamaterji po vsem svetu in se udeležujejo mednarodnih tekmovanj Field Day. Letos so v sodelovanju z Radio klubom Škofja Loka pripravili tečaj, na katerem so izpit opravili tudi štirje člani kluba.

Klub šteje 17 članov, najmlajši med njimi ima 13 let, družbo jim dela tudi predstavnica nežnejšega spola. Med drugim sodelujejo na lokalnih in regijskih športnih dogodkih (MTB Blegoš, KBK, GHD Lučine, GHD Ilirska Bistrica, GM4O, UPT …), na državni ravni so trije člani vključeni v enoto Civilne zaščite za posebne primere.

Lidija Razložnik