Knjige so enkratna prenosna čarovnija (Stephen King)

1.2.2024

Osmi februar je slovenski kulturni praznik – v spomin na leta 1849 umrlega pesnika, doktorja Franceta Prešerna, ga imenujemo Prešernov dan. Na ta dan vsako leto podelijo Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada.

V skladu z odločitvijo in sklepi upravnega odbora Prešernovega sklada prejmeta Prešernovo nagrado leta 2024 pesnica in prevajalka Erika Vouk in baletni plesalec, koreograf, režiser, publicist in pedagog dr. Henrik Neubauer. Nagrado Prešernovega sklada leta 2024 prejmejo naslednji ustvarjalci: pesnica Miljána Cunta za pesniško zbirko Nekajkrat smo zašli, zdaj se vračamo, dramska igralka Jana Zupančič za vloge v zadnjih treh gledaliških sezonah, mezzosopranistka Nuška Drašček za delovanje na glasbenem področju v zadnjih treh letih, stripar Ciril Horjak za ustvarjalno delovanje na področju stripa v zadnjih treh letih, scenaristka in režiserka Sara Kern za režijo igranega celovečernega filma Moja Vesna in grafični oblikovalec Tomato Košir za dela na področju grafičnega oblikovanja v zadnjih treh letih.

Novičke iz knjižnice
V otroškem kotičku vas čakajo prekrasne risbice skupine Sovice, ki so jih pod vodstvom vzgojiteljic Renate in Maje ustvarili otroci iz Vrtca Zala Gorenja vas. Otroci so se na sprehodu ozirali okoli sebe, opazovali naravo, nato pa svoja opažanja prenesli na papir. Razstavni prostor na razstavnem hodniku v knjižnici vam od začetka februarja na ogled ponuja dela domačinke Irene Tratnik. Svojo razstavo je naslovila Korak za korakom po poti želja. Odprtje razstave bo v ponedeljek, 5. februarja, ob 17. uri. Pridružite se nam in si jo oglejte med prvimi. Dan pred slovenskim kulturnim praznikom pripravljamo manjšo prireditev, s katero se želimo zahvaliti vsem posameznikom, ki ste že ali še boste podarili knjige za Krajevno knjižnico Poljane, hkrati pa tudi družbi DRI upravljanje investicij, Družbi za razvoj infrastrukture, ki nam je ravno tako darovala večje število knjig. Nastopili bodo otroci iz Vrtca Agata Poljane, prisluhnili bomo mladim citrarkam, čaka pa nas tudi recital Roalda Dahla. Prireditev bo potekala v sredo, 7. februarja, ob 10. uri v veliki dvorani Sokolskega doma v Gorenji vasi. Če imate čas, se nam pridružite. Naša vrata (Krajevna knjižnica Gorenja vas) so za vas odprta vse dni od ponedeljka do petka. Če jih v tem letu še niste prestopili, se samo odločite in to v mesecu, ko Slovenci praznujemo kulturni praznik, spremenite. Potrudili se bomo, da bomo poiskali pravo knjigo za vas. Zaposleni v Knjižnici Ivana Tavčarja Škofja Loka vam želimo lep in bogat kulturni (Prešernov) dan. Začnite brati knjigo, mogoče obnovite Povodnega moža – večina se ga najbrž še spomni iz šole, ko smo se ga učili na pamet. Odpravite se v muzej, oglejte si kakšno predstavo ali pa odidite le na sprehod v naravo. V vsakem primeru boste naredili nekaj zase. In bodite ob tem veseli in nasmejani.

Priporočamo v branje

Jessamine Chan: Šola za dobre matere
Knjiga je kontroverzno eksplozivna, ganljiva, ponekod srhljiva in nadvse aktualna pripoved o materinstvu, izzivih starševstva in pritiskih perfekcionizma, ki jih posamezniku nalaga sodobna družba. Predvsem pa je to zgodba o brezmejnosti ljubezni, s katero je avtorica nagovorila številne bralce po vsem svetu in romanu že utrla pot do sodobne feministične literarne klasike.

Katarina Grabnar Apostolides, Ana Schnabl: Zadnja vijoličasta bledivka 
Zadnja vijoličasta bledivka ni samo še ena knjiga o glivah, ki prekipeva od zapisov v smislu »ali ste vedeli«; je tudi knjiga o Katarini, ki glive ljubi, o ženski z nenavadno, včasih bolečo življenjsko zgodbo, o drobni ženski – korenini, mami dveh sijajnih deklet, ki vozi ogromen terenskiavto in v gozdu za pasom nosi mačeto. 

Lucinda Riley: Sedem sester
Prva knjiga iz zbirke Sedem sester, kjer se elementi grške mitologije, zgodovine in romantike prepletajo skozi prepričljive pripovedi o ženskih usodah. Žalostna novica o smrti krušnega očeta Pa-Salta združi šest sester D'Apliese, ki se sestanejo na Atlantidi, njihovem družinskem domu. Tam vsaka prejme skrito sporočilo o svoji pravi družinski dediščini.

Karel Gržan: Mir
Mir je prva biografska knjiga patra Karla Gržana. Minula leta je neutrudno deloval sredi življenja in trpljenja soljudi ter prelomno odkrival odseve zvezd v megalitih po Sloveniji, zbolel in ozdravel. V tej knjigi pa je prvič razgrnil svojo osebno zgodbo. Iskreno, iskrivo, bridko, radostno, ljubeče in resnicoljubno.

Diane Chamberlain: Majhno mesto, velike laži
V življenju umetnice Morgan gre vse po zlu; prevzela je odgovornost za zločin, ki ga ni zagrešila, in se znašla v kaznilnici za ženske, kjer naj bi ostala tri leta. Nepričakovana obiskovalka ji ponudi rešitev iz zapora, če bo obnovila staro stensko sliko v zaspanem mestecu v Severni Karolini. Med delom s sliko pod plastjo umazanije odkriva zgodbo o norosti, nasilju in zaroti, ki jo želi razumeti.

Mark Wolynn: Podedovane družinske travme
Depresija, anksioznost, kronične bolečine, fobije, obsesivne misli ... Vzroki teh težav morda ne ležijo v naših življenjskih izkušnjah ali v kemičnem neravnovesju v možganih, ampak v življenjih naših staršev, starih staršev in celo prastarih staršev. Najnovejše znanstvene raziskave namreč dokazujejo, da se travmatične izkušnje lahko prenašajo skozi generacije. Mark Wolynn je pionir raziskovanja podedovanih družinskih travm, ta knjiga pa je pragmatičen in jasen vodnik po njegovi metodi.

Bernarda Buh