Knjige so sanje, ki jih držimo v rokah

2.2.2023

Osmi februar je dan, ko kulturo postavimo v ospredje. Naš največji kulturni praznik. Naj bo preživet tako, da bo dan bogato kulturno doživetje. Podprimo domače in tudi druge kulturnike, saj s tem sporočamo, da nam je za kulturo mar. Naj bo kultura del našega vsakdana tudi ob drugih priložnostih.

Februar je za Slovence mesec, ko praznujemo največji kulturni praznik – Prešernov dan. Tega dne na osrednji proslavi v počastitev slovenskega kulturnega praznika podeljujejo nagrade Prešernovega sklada. Letošnjo Prešernovo nagrado s področja literature prejme pisatelj in novinar Dušan Jelinčič za roman Šepet nevidnega morja, dvanajst tablet svinca – knjiga vam je že na voljo v naši knjižnici. Prešernovo nagrado prejmejo ustvarjalci, ki so z vrhunskimi umetniškimi dosežki ali s svojim življenjskim opusom trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico. Posameznik jo praviloma lahko prejme le enkrat. Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada so najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke v umetnosti.

Predstavitev knjige Andreja Šubica
V letošnjem februarju pa Poljanci in celotna Slovenija zaznamujemo še en poseben jubilej: 100. obletnico smrti našega rojaka, enega pomembnejših slovenskih literarnih ustvarjalcev realizma na Slovenskem in politikov tedanje liberalne stranke dr. Ivana Tavčarja. Leto 2023 je namreč vlada na pobudo ministrstva za kulturo razglasila za leto arhitekta Edvarda Ravnikarja (Ravnikarjevo leto) in pisatelja Ivana Tavčarja (Tavčarjevo leto). Ivan Tavčar je širši slovenski javnosti dobro poznan kot plodovit pisatelj novel, črtic, povesti in romanov, v katerih je prikazoval predvsem življenje v rodni Poljanski dolini. Ustvarjal je vse od srednješolskih let do pozne starosti. Njegov ustvarjalni opus obsega več kot štirideset umetniških del. Njegova najbolj znana dela: povest Cvetje v jeseni, zgodovinski roman Visoška kronika, roman Izza kongresa, podpisuje pa se tudi, med drugim, pod dela Med gorami: slike iz Loškega pogorja, V Zali in Vita vitae meae. Tavčarjevo leto kot nacionalni projekt nosi pomembno sporočilo – da naša država kulturo razume kot svojo temeljno identitetno vrednost in vrednoto samo po sebi. Tudi naša knjižnica nosi ime po slavnem poljanskem literatu. Ob tako pomembnem jubileju bomo v Knjižnici Ivana Tavčarja Škofja Loka na predvečer kulturnega praznika, v torek, 7. februarja, ob 18. uri pripravili literarni večer. V Dvorcu Visoko nam bo svojo knjigo z naslovom Odkruški, utrinki in slike predstavil domačin, po rodu prav tako Poljanec, Andrej Šubic.

Potopisni večer: Jordanija
Vsi obiskovalci Krajevne knjižnice Poljane z januarjem naš začasni prostor obiskujete v bistveno bolj toplih pogojih. Zunaj so nam namestili dodatna vrata, v samih prostorih pa dodatne panele. Nekateri ste steklena vrata kar spregledali, vendar upamo, da ni bilo kakšne hujše buške. Krajevna knjižnica Gorenja vas od 2. februarja vabi na ogled otroških izdelkov z natečaja Loške pravljice in pripovedke. Ogledate si jih lahko do 2. marca, ko bomo razstavili dela, ki nastajajo ob 100-obletnici smrti Ivana Tavčarja. Februarja pripravljamo znova potopisni večer. V četrtek, 16. februarja, ob 19. uri nam bo svoje mesec dni trajajoče bivanje v Jordaniji predstavila domačinka s Sovodnja Kaja Slabe.

Literarni večer: Na spletni prižnici
Tudi v marcu bomo za vas pripravili Četrtkov večer s knjižnico, ki pa bo obarvan povsem literarno. V goste prihajata Martin Golob in Lojze Grčman, avtorja knjige Na spletni prižnici. Gostili ju bomo v ponedeljek, 20. marca, ob 19. uri. Z njima se bo pogovarjala Damjana Peternelj. Prireditve za otroke potekajo po ustaljenem urniku.Če vas nismo prepričali z ničemer zapisanim, da bi nas obiskali, vam prilagamo še nekaj priporočil novih naslovov z naših polic:

• Bast, E.: KRALJICA ELIZABETA II., MLADA KRALJICA, KI JE POSTALA LEGENDA
• Fitzek, S.: GLASBENI SEZNAM
• Gradišnik, B.: V RAJ IN NAZAJ
• Grčman, L.: NA SPLETNI PRIŽNICI
• Ihan, A.: KARANTENA
• Pokorn, M.: SMEŠNO, MA NON TROPPO
• Šeruga, Z.: KILOMETRI ŽIVLJENJA
• Štremfelj, A: KRISTALI SREČE
• Waller, E.: PASJI DNEVI
• Zupančič, D.: ŽIVLJENJE V SIVI CONI

Bernarda Buh