Knjižnica in Bralni izziv – pridružite se

3.2.2022

Prvi mesec letošnjega leta je že za nami, zakorakali smo že v drugega, v mesec februar, ko Slovenci praznujemo kulturni praznik, Prešernov dan. Na ta dan se spomnimo smrti 1849. leta umrlega Franceta Prešerna.

Največji slovenski pesnik z obširnim opusom del za mladino in odrasle. Vsi dobro poznamo Povodnega moža in Uršiko. Če zgodbe ne poznate, je čas, da nas obiščete in jo preberete prvič, ponovno ali v družinskem krogu.

Kulturni praznik že sam po sebi vabi tudi v knjižnico, kjer smo za vas letos pripravili Bralni izziv. Namenjen je vsem knjigoljubom in vsem, ki si to želite postati. Ko beremo knjige, svet okoli sebe razumemo bolje in si širimo bralna obzorja. Sodelujete lahko na dva načina: delite prebrane knjige iz Bralnega izziva v objavi s ključnikom #bralniizziv2022 ali v knjižnici prevzamete kartonček in izpolnjenega oddate do konca leta 2022. Nagrajeni boste, še večja nagrada pa je ta, da boste ob vseh prebranih knjigah zrasli za nekaj pedi tudi v glavi in si razširili obzorja. Kaj ni to odlično?

Za vstop v knjižnico ne izpolnjujete pogoja PCT? Naj to ne bo prepreka na vaši poti do nas. Knjigo lahko prevzamete zunaj prostorov knjižnice, v Gorenji vasi izdajamo gradivo na požarnem stopnišču, v Poljanah gradivo prinesemo na zunanje stopnišče. Poprej nas le pokličite in gradivo vam bomo pripravili. Prejeli smo že veliko vprašanj bralcev, zakaj ne uredimo možnosti za vračanje gradiva zunaj delovnega časa naših enot v občini. V preteklem letu smo enote v preostalih občinah (Škofja Loka, Železniki in Žiri) že opremili s predali za vračanje gradiva. Le občina Gorenja vas - Poljane te opreme še nima. To bomo letos pridobili tudi v vaši občini. Poleg predala za vračanje bomo letos v vseh naših krajevnih knjižnicah postavili tudi paketnike za prevzem gradiva zunaj delovnega časa knjižnice.

Koronavirus pa ne preprečuje novih razstav, ki jih vodimo skupaj z Vrtcem Zala Gorenja vas. V mesecu januarju so svoje sličice, ki so nastale ob pogovoru o čustvih, na papirju ustvarili otroci iz skupine Mavricr (enota Dobrava, vzgojiteljici Urška in Martina). Borisu Oblaku se zahvaljujemo za njegov prispevek v preteklih dveh mesecih, obiskovalci so si karikature ogledovali z velikim navdušenjem in ugotavljali, ali obraze prepoznajo. Razstavni prostor odraslih razstavljavcev bomo v februarju zapolnili z deli domačinke z Gorenje Dobrave Nine Trček, ki je razstavo poimenovala Vsak obraz je zgodba in vsaka zgodba ima svoj obraz.
Kot je zapisala sama: "Četudi me je poklicna pot odpeljala iz Poljanske doline, pa sem v srcu še vedno pristna 'Polanka' in predvsem 'Dobravka', ki se vedno rada vrača po navdih in motive v rodne kraje." Pravi, da je sicer od časa študija do danes sodelovala že na številnih skupnih razstavah, za kako večjo samostojno razstavo pa še ni zbrala dovolj poguma. K temu veliko prispeva tudi pomanjkanje časa zaradi delovnih obveznosti. Kljub vsem obveznostim pa le najde čas za občasno slikarsko udejstvovanje, predvsem slikanje po naročilu. Največkrat gre za portrete, kjer je prepoznavna njena ljubezen do ekspresije in intenzitete barv. Na razstavi se predstavlja z delom izbranih in njej zelo ljubih portretov. In še dodaja: "Naj vam ob ogledu razstave živahna energija in igriva barvitost portretov obarvata vsakdan." Razstava bo na ogled do konca marca.

Nova podstran za starejše
V Knjižnici Ivana Tavčarja Škofja Loka stremimo k temu, da uporabnikom olajšamo pridobivanje zanesljivih informacij. Posebno pozornost namenjamo starejšim, ki jim virtualno okolje predstavlja izziv in se med množico zavihkov težje znajdejo. Zanje je nastala posebna podstran, kjer so na enem mestu zbrani podatki, ki bi jih utegnili zanimati. Vse seniorje in upokojence vabimo, da na podstrani pridobijo informacije o storitvah, gradivu in dogodkih, ki so namenjeni prav njim.

Prireditve za otroke in odrasle še vedno ne potekajo v živo, mnogo vsebin pa si lahko ogledate na naši spletni strani, Instragramu, Facebooku, YouTubu, Twitterju ter podkastih Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka in S kitkom v svet pravljic.

Bernarda Buh