Ko zapade sneg, se aktivira zimska služba

23.12.2021

Ena izmed nalog občin je tudi ta, da poskrbijo za odstranjevanje snega z javnih površin ter njihovo posipanje s peskom in drugimi protizdrsnimi sredstvi.

Za organizacijo teh nalog skrbi zimska služba in poleg občinskih cest vključuje tudi ostale javne površine, kot so hodniki za pešce, parkirišča, plato pred zdravstvenim domom in tako dalje. S tem omogočajo nemoten promet in dostop do javnih ustanov.

Kot je pojasnil Boštjan Kočar, zadolžen za investicije in cestno infrastrukturo na oddelku za okolje, prostor in infrastrukturo Občine Gorenja vas - Poljane, je zimska služba urejena na način, da imajo z izvajalci sklenjene pogodbe za obdobje štirih let. To obdobje bo poteklo v letu 2022, tako da letos še veljajo pogodbe, sklenjene v letu 2018. Trenutno v občini zimsko službo izvaja 16 različnih izvajalcev. Pogodba jih zavezuje k opravljanju zimske službe v času zimskih razmer in spremljevalnih opravil, kot so postavitev kolov in znakov ter obsekavanje dreves in vej. Zimska služba je razdeljena na 29 sklopov, ki so bili določeni v času priprave javnega razpisa. 

Vloga krajevnih skupnosti pri zimski službi je, da opravljajo nadzor nad izvajanjem zimske službe. Tako morajo biti vsi obračuni izvedenih del pred izplačilom izvajalcu potrjeni še s strani krajevne skupnosti. Kot je povedal eden izmed izvajalcev zimske službe Stane Homec, je to delo odgovorno, pa tudi zahtevno, saj je poleg zagotavljanja lastnega stroja in opreme ter njunega vzdrževanja in skrbi za ustrezno vidnost na cesti treba biti v stalni pripravljenosti in spremljati vremenske napovedi ter v času sneženja tudi količino zapadlega snega. Ko se na cestah začne nabirati sneg, je treba odriniti na delo, ne glede na to, ali je dan ali noč, saj morajo biti ceste in druge javne površine ustrezno očiščene. Kočar še pojasnjuje, da če od občanov prejmejo konstruktivni predlog v zvezi z izvajanjem zimske službe, ga upoštevajo. Sicer večinoma s strani občanov prejemajo različne pripombe in pritožbe, ki jih, če so utemeljene, tudi zabeležijo, ker so predmet pogodbe z izvajalcem. Utemeljenih pritožb občanov, ki se predstavijo, prejmejo letno od tri do pet. Pritožbe so po navadi v času sneženja, kadar še ni spluženo ali pa je sneg s ceste odrinjen na dovoz na dvorišče. Občani jih obvestijo tudi, da je na določenem odseku ali površini poledica. V tem primeru situacijo najprej preverijo in nato pošljejo izvajalca na teren.

Nekateri občani z dvorišč odlagajo sneg kar na cesto. V odloku o občinskih cestah je navedeno, da se sneg ali led ne sme odlagati na cesto, ker povzroča ogrožanje prometa. Zadevo preverja medobčinski inšpektorat. Odlok določa tudi namestitev snegolovov na strehah objektov ob občinski cesti, kjer se sneg s strehe lahko usuje na cesto in tako predstavlja nevarnost za mimoidoče. Kot še pojasnjuje Kočar, bi radi poudarili, da je v zimskih razmerah na cestah možnost zdrsa, velikokrat je tudi vidljivost slaba, zato kombinacija obojega lahko hitro pripelje do prometne nesreče. Vsak voznik se mora pripraviti na zimske razmere, kar pomeni na vozilu imeti dobre zimske pnevmatike, v prtljažniku zimske verige, metlico in strgalo za čiščenje snega, majhno lopato, priporočljive pa so tudi tople rokavice in ustrezna obutev. Verige je treba na vozilo namestiti pravočasno, četudi jih potrebujemo samo za nekaj kilometrov. Ob sneženju je treba poskrbeti, da je avto očiščen snega do te mere, da ima voznik očiščena vsa stekla ter očiščen kup snega s strehe. Priporočeno je spremljanje nasvetov in obvestil o zimskih razmerah na cestah Agencije RS za varnost prometa, ki aktivno izdaja letake in objavlja na spletni strani ter na družbenih omrežjih.

Jure Ferlan