Končno bolj sproščeno

23.6.2021

Prav res – končno! Izboljšanje epidemioloških razmer in sproščanje ukrepov sta prinesla več sproščenosti tudi v šolski vsakdan.

Čeprav sta maj in junij letos za učence razumljivo po eni strani bolj stresna kot prejšnja leta, pa so se odprle tudi priložnosti za pouk in dejavnosti izven šole, ekskurzije in šolo v naravi. Vse je bilo sicer drugače kot prejšnja leta, vendar smo vsi veseli obetov za prijetne in brezskrbne počitnice.

Bralna značka
Tudi zaključek letošnjega branja knjig za bralno značko je bil prilagojen. Učenke in učenci so pridno prebirali knjige, nekateri še več kot sicer. V času šolanja na daljavo so lahko naročili knjige, ki so jih počakale kar ob vhodu v šolo. Ko smo se vrnili k pouku, so otroci knjižnico obiskovali po urniku, tako da je bil v njej vsako uro drug oddelek. Niso smeli brskati med knjigami na policah, ampak so jih čakale razstavljene na mizah. Presenetljivo je bila izposoja večja kot v "običajnih" časih. Le zaključek ni bil običajen, saj v šolo nismo mogli povabiti avtorja, ki bi mladim bralcem na zanimiv način predstavil svoje ustvarjanje in jih za branje še bolj navdušil. Rešitev smo našli v srečanju na Zoomu, ki sicer ni primerljivo s srečanjem v živo, a so se šestošolci in sedmošolci kljub temu nasmejali prigodam Primoža Suhodolčana, devetošolci pa so slišali marsikatero modrost Petra Svetine. Mlajši učenci so bralno značko zaključili kar s šolsko knjižničarko, ki jim je predstavila novosti na knjižnih policah in prebrala zgodbico o zanimivih živalskih izkušnjah z zobozdravniki. Na koncu so se še sami preizkusili kot avtorji ilustracij po svojih domislicah z živalmi. Sklenili so z mislijo in željo, da knjiga in branje ostaneta z nami tudi po zaključku bralne značke.

Šola v naravi za osmošolce
Pet dni skupaj zunaj šole v Bohinju in okolici je osmošolce navdušilo, saj so tovrstne dogodivščine že pošteno pogrešali. Hoja, spoznavanje narave, predvsem pa veliko športa – vse to jim bo ostalo v lepem spominu. Vozili so se s kanuji, kolesarili, streljali z lokom, plezali, igrali nogomet in namizni tenis. Pozabili niso niti na orientacijo, izvedeli so tudi za številne možnosti in načine, kako se znajti in preživeti v divjini. Svoje zapise o posameznih dnevih je na šolski spletni strani z nami delila Tadeja Osredkar, ki je na koncu zapisala: "Meni in mislim, da tudi ostalim, je bilo reees dobro, pa tudi veliko smo se naučili."

Še zadnja ekskurzija devetošolcev 
Šola v naravi na Rogli je bila odpovedana, a tik pred koncem šolanja v OŠ Poljane so najstarejši le dočakali nekaj sproščenega druženja zunaj šolskih prostorov.
Podali so se na severno Primorsko. V Kobariškem muzeju so obnovili svoje znanje o poteku, grozotah in pomenu prve svetovne vojne, v soteski v Dolenjih Novakih pa so se povzpeli do Partizanske bolnice Franja in se prepričali, da je to enkraten spomenik človečnosti, tovarištva in solidarnosti iz druge svetovne vojne. Vožnje je bilo kar precej, vendar je bilo seveda tudi v avtobusu zanimivo in zabavno. In kljub težkim zgodovinskim temam je bil dan lep, prijeten in poučen.

Uspešni devetošolki
Učenka Lejla Vita Rihtaršič je s svojim delom Plakat miru na nacionalnem delu mednarodnega likovnega natečaja Plakat miru prejela priznanje guvernerja Zveze Lions klubov, Distrikt 129, Slovenija. Decembra 2021 bo v Združenih arabskih emiratih potekala 18. Mednarodna juniorska naravoslovna olimpijada. V širši izbor kandidatov za člane ekipe se je uvrstila tudi naša učenka Barbara Kržišnik iz 9.b, ki je dosegla prvo mesto na državnem tekmovanju iz znanja kemije za Preglovo priznanje.

Bernarda Pintar

Fotogalerija