Kultura z roko v roki z zimskimi radostmi

24.3.2022

Slovenci nismo posebni le v tem, da naš jezik poleg ednine in množine uporablja tudi dvojino, temveč tudi v tem, da je kulturni praznik pri nas tudi državni praznik in dela prost dan. Večina drugih držav in kultur ga bodisi ne praznuje ali pa ga slavijo na drugačen način.

Slovenski kulturni praznik
Jezik in kultura določata narod in njegov obstoj – tega se zavedajmo vsak dan, ne le 8. februarja, ko praznujemo slovenski kulturni praznik. V OŠ Poljane smo letošnji praznik zaznamovali po razrednih mehurčkih. Potem ko smo stoje spoštljivo poslušali državno himno, nas je nagovorila ga. ravnateljica s svojim razmišljanjem o kulturi, njenem pomenu in poslanstvu. Poudarila je, da se naša šola ponaša z nazivom kulturna šola, kar učenci vedno znova dokazujejo z mnogimi dobrimi rezultati na natečajih in v projektih, s članki v časopisih in revijah in v letnem šolskem glasilu.
Po nagovoru so učenci pokazali, da se znajo kulturno izražati tudi sami: brali so Prešernove in svoje pesmi, slovenske pravljice, igrali na inštrumente, uprizarjali igre in ustvarjali likovne izdelke. Poslušali smo tudi uglasbene Prešernove pesmi in si ogledali risanko o Povodnem možu.

Naravna in kulturna dediščina
Pomena kulturne dediščine se dobro zavedajo učenci 7. in 8. razreda, ki so v okviru Unescovega projekta Dediščina v rokah mladih raziskovali svoje domače vasi in svoj kraj. S pomočjo fotografij so ujeli trenutke naravne dediščine, ki se jim je zdela drugačna, posebna. Hkrati pa so spoznavali tudi kulturno dediščino, ki še vedno priča o bogati zgodovini naših krajev in o izjemnih ljudeh, ki so jo oziroma jo še vedno ustvarjajo.

Planinci
Ugodno vreme so v prvih mesecih leta izkoristili naši planinci. Skupina starejših planincev (6.–9. razred) se je odpravila na pohod ob sončnem vzhodu. Bili so zelo zgodnji – iz Zminca so krenili ob soju lučk. Sončni vzhod so pričakali na odprti jasi. Nato so nadaljevali pot proti Polhovcu in naprej do Pasje ravni, proti Bukovemu vrhu in Poljanam. Pohodniki so prehodili 16 kilometrov dolgo pot in se ob tem povzpeli za devetsto nadmorskih metrov. Planinci 3., 4. in 5. razreda so si za cilj izbrali cerkev sv. Urbana nad Gorenjo Dobravo. Pot jih je vodila iz Poljan čez Golavo do Vinharij, od tam pa naprej mimo kmetije Lukc do cerkvice sv. Urbana. Pohod so začeli in zaključili v soncu, vmes pa so bili deležni mnogih vremenskih sprememb – od vetra in oblakov vse do snežink, ki so se jih otroci najbolj razveselili.

Skoči z nami!
Za učence od 1. do 4. razreda je v februarju v prekrasnem zimskem dnevu v Bohinjski Bistrici potekalo področno prvenstvo v smučarskih skokih z alpskimi smučmi. Pred začetkom tekmovanja so se učenci najprej ogreli, si ogledali prizorišče, nato pa se je vseh 17 podalo na vrh zaletišča. Vsak tekmovalec je opravil po tri skoke, od katerih sta se za končno uvrstitev štela le najboljša dva. Nekaj naših učenk in učencev je z odličnimi skoki skočilo med najboljše tri tekmovalce v svojih kategorijah. Med dekleti je Alenka Miklavčič skočila na najvišjo stopničko in osvojila zlato medaljo. Prav tako zlato medaljo je osvojila tudi Ajda Bogataj, tik za njo, na drugo mesto, se je uvrstila Manca Šturm. Drugo mesto sta vsak v svoji kategoriji dosegla Blaž Pisk in Žiga Šubic. Na zmagovalnem odru ob Žigu pa je kot tretjeuvrščeni stal Vitan Justin. Bronasto medaljo je osvojil tudi Andraž Kavčič iz drugega razreda.

Šola v naravi za učence šestega razreda
Velikansko veselje je vladalo na smučišču v Cerknem, ko so naši šestošolci le začeli s prvimi zavoji. Sonce, sneg, učenje in izpopolnjevanje smučanja pa tudi plavanja v hotelskem bazenu ter sproščeno druženje … – in cilji zimske šole v naravi so bili doseženi! Takole so drugi dan šole v naravi opisale Anamarija, Hana, Šaja, Janja in Veronika: "Zjutraj smo se odpravili na smučišče. Zelo hitro se je vsaka skupina odpravila na svojo stran. V prvi skupini so se učili delati ovinke. V drugi skupini so se učili peljati po robnikih. V tretji skupini so vozili paralelne zavoje z eno dvignjeno smučko. V četrti skupini smo se vozili po posebnih smučkah in se učili zavijanja v ožjem hodniku. Zvečer smo se odpravili v bazen. Bilo je zelo dobro."

Karierni dan za devetošolce
Kam naprej po osnovni šoli? To je v zadnjem času pomembna tema pogovorov naših devetošolcev. V ta namen smo zanje organizirali tehniški dan, ki smo ga poimenovali Karierni dan. Dopoldne sta na šoli potekali delavnici o kreativnih poklicih in poklicih prihodnosti. Popoldne pa so se na Zoomu, kar iz svojih sob, devetošolci udeležili še predstavitve nekaterih srednjih šol. Nuša Kos iz 9. a je zapisala: "Današnji dan se mi je zdel zanimiv, saj sem izvedela marsikaj novega. Izvedela sem tudi, kakšna je šola. Dobro so predstavili svoje programe. Meni je všeč predšolska vzgoja. Rada bi delala z otroki. Ta poklic mi je všeč, ker imam rada otroke in ustvarjanje." Sicer pa so devetošolci informacije v zvezi s poklicnim usmerjanjem kasneje dobili tudi na informativnih dnevih.

Barnarda Pintar