Maistrov borec Andrej Šifrer dobil spominsko ploščo

21.7.2022

Ob cesti nad domačijo pr' Oblak v Reber, ki spada še pod Staro Oselico, a leži tik nad Sovodnjem, so v juniju slavnostno odkrili spominsko ploščo, ki bo pričala, da je bil tu doma Maistrov borec Andrej Šifrer. Ob kamniti plošči, pritrjeni na nosilni kamen, se nahaja še informativni pano s podatki o njegovem življenju.

Andrej Šifrer se je rodil novembra leta 1892. V letih 1918–19 se je pod vodstvom generala Rudolfa Maistra bojeval za slovensko severno mejo. Usoda pa je hotela, da je umrl že po končanih bojih, 20. junija 1919 zaradi tragične nesreče z orožjem v kraju Eppersdorf, ko ga je ustrelil soborec. Letos od njegove smrti tako mineva 103. leto.

Pokopan je bil na pokopališču pri cerkvi sv. Filipa v vasi Šentlipš, po avstrijsko Sankt Philippen, na Koroškem. Kraljevina Jugoslavija se mu je po smrti oddolžila s podelitvijo rdečega traku. Zapustil je nosečo ženo Marijo, tako da je bila njegova hči Otilija novembra leta 1919 rojena kot sirota. Za postavitev plošče je poskrbelo Domoljubno društvo general Rudolf Maister Žiri v sodelovanju z Občino Gorenja vas - Poljane in Krajevno skupnostjo Sovodenj. Kot je pojasnil predsednik društva Janez Jereb, je to že tretja plošča, postavljena v spomin Maistrovim borcem, padlim na Koroškem v njihovi organizaciji, saj na tak način želijo poskrbeti, da spomin na njihovo žrtvovanje ne ugasne.

Svečanost dogodka so povzdignili častna straža slovenske vojske in praporščaki. Številne zbrane so nagovorili predsednica Zveze društev general Maister Slovenije Lučka Lazarev Škerbec, župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež in predstavnica Šifrerjevih sorodnikov in njegova vnukinja Ida Filipič Pečelin, ki je povedala, da take zgodbe in usode, kot je bila Andrejeva, pišejo vojne ter da se dogajajo kar naprej, iz roda v rod in vsepovsod. Danes, ta hip, ne tako daleč od nas v Ukrajini. Prav tam, od koder je revolucija pred okroglimi sto leti v naše kraje pripeljala človeka, Timoteja Ponomarenka, ki si je tu ustvaril družino z vdovo Andreja Šifrerja, ko se ta ni vrnil iz Koroške. Omenila je, da gre pri vojnah za neki vzorec, ki se ponavlja, žal pa kaže, da se človeštvo iz preteklih dogodkov ni veliko naučilo. Zato je po njenem toliko bolj pomembno, da stalno opominjamo na grozljive in dolgoročne posledice vojnih spopadov in da ohranjamo spomin na travmatične vojne in druge dogodke iz preteklosti, ljudi, ki so jih zaznamovali, in njihove usode. V imenu sorodnikov Andreja Šifrerja se je zahvalila vsem, ki so omogočili postavitev spominske plošče njenemu dedu.

Kulturni program so oblikovali cerkveni pevski zbor iz Nove Oselice pod vodstvom Matjaža Slabeta, otroci iz vrtca in podružnične šole Sovodenj, recitator Lenart Šifrar in glasbenica, ki je zaigrala na flavto. Ploščo sta odkrila župan Milan Čadež in predsednik Krajevne skupnosti Sovodenj Stanko Bajt. Blagoslov plošče je opravil duhovni pomočnik Župnije Trata - Gorenja vas Jakob Kralj. Za pogostitev udeležencev prireditve so poskrbeli na domačiji pr' Oblak.

Jure Ferlan

Fotogalerija