Mavrični vrt

23.6.2021

Vrtec Agata Poljane že vrsto sodeluje v programu Ekovrtec, ki je mednarodno uveljavljen program celostne okoljske vzgoje in izobraževanja, namenjen spodbujanju in večanju ozaveščenosti o trajnostnem razvoju med otroki skozi njihov vzgojni program ter skozi aktivno udejstvovanje.

Otroci iz skupine Čebele so na začetku šolskega leta dobili nalogo, da sodelujejo v projektu Semena in vrtovi in šolska vrtilnica.

Jeseni smo od doma prinašali različne plodove: buče, sončnice, koruzo ... Iz plodov smo pobrali semena ter jih posušili in shranili. Pozimi smo iz sončničnih semen naredili pogačo za ptičke. Spomladi smo s pomočjo hišnika na sončnem pobočju nad vrtcem uredili visoko gredo. Najprej smo v igralnici naredili načrt, kaj bomo nanjo posejali in posadili. Gredo smo razdelili po barvah na šest gredic: rdečo, oranžno, rumeno, zeleno, modro in vijolično. Poimenovali smo jo mavrični vrt. Na rdečo gredico smo posejali rdečo redkvico ter posadili paradižnik in sadiko jagode. Na oranžno gredo smo posejali korenje in posadili sadike buč in melono. Na rumeno gredico smo posejali fižol z rumenimi stroki in posadili sadike sončnic. Na zeleno gredo smo posejali grah, zelen fižol, zeleno solato in rukolo ter posadili kumare. Na modro gredo smo posadili sadike boreča. Idejo za to posaditev sta nam dala Hanina starša, ki sta vrtnarja. Priskrbela sta nam tudi sadike. Na vijolično gredo smo posadili sadike vijolične koruze, rdeče pese in čebule. Semena fižola in rukole ter sadike jagod, paradižnika in melone so otroci prinesli od doma. Sončnice, buče, kumare in vijolično koruzo pa smo iz semen, ki smo jih pripravili jeseni, vzgojili kar sami. V maju smo začeli pobirati prve pridelke rdeče redkvice in jih pojedli kar sveže. 

Skozi ta projekt so otroci spoznavali postopek pridelave zelenjave od semena do ploda. Še več, spoznavali so, da semen ni treba kupiti v trgovini, ampak jih pridobimo iz plodov. V nadaljevanju bomo za vrt skrbeli sami. Z njega bomo pridno pobirali plodove, ki jih bomo pridelali sami – to pomeni, da bomo delno samooskrbni in bomo obenem uživali zdravo lokalno pridelano hrano.

Jožica Maček, vzgojijteljica