Mobilna služba v podporo družini

1.2.2024

Na Osnovni šoli Jela Janežiča so konec lanskega leta pripravili četrti posvet o medinstitucionalnem povezovanju za osebe z motnjo v duševnem razvoju in druge osebe s posebnimi potrebami.

Javne ustanove na območju občin Škofja Loka, Gorenja vas - Poljane, Medvode, Žiri in Železniki se v prizadevanjih za celostno skrb in obravnavo oseb z motnjo v duševnem razvoju ter za druge osebe s posebnimi potrebami medinstitucionalno povezujejo. Ob koncu lanskega leta so na Osnovni šoli Jela Janežiča, ki jo obiskujejo tudi učenci iz občine Gorenja vas - Poljane, pripravili posvet na temo mobilne službe za zgodnjo pomoč družini na domu.

Projekt mobilne službe za zgodnjo pomoč družini na domu so na posvetu kot strokovno inovacijo predstavili predstavniki kranjske in škofjeloške enote Centra za socialno delo (CSD) Gorenjska. »Situacija v družini je za posameznega otroka lahko težka in prav mobilna služba je tista, ki otroka in družino spremlja in pomaga usmerjati dogajanje v njej. Mobilna služba tako postane 'podaljšana roka' CSD in pomeni večjo podporo in občutek varnosti v družini,« je razložila Marjetka Rupar z OŠ Jela Janežiča in dodala, da se s tem zmanjšuje strah pred institucijami in utrjuje mnenje, da institucije pomagajo, kar je njihova osnovna naloga. »Prednosti vključevanja družin v mobilno službo so večja suverenost posameznih vlog v družini, odpiranje družine, manjše število prijav na policiji, večja samostojnost družine in razvoj primernejše komunikacije.« Praksa je pokazala, so ugotavljali na posvetu, da je potreba po krepitvi in širjenju mobilne službe vse večja, saj pomoč družini na več ravneh pomeni pomoč otroku. »Če pomagamo družini zdaj, lahko preprečimo oziroma omilimo težave v prihodnosti. 

Pri vsem tem pa so bistveni sodelovanje, komunikacija, povezovanje in pretok informacij.« Udeleženci posveta so si zaželeli, da bi se v prihodnje posveta udeležilo še več predstavnikov različnih institucij, saj so potrebe po opolnomočenju družin velike.

Mateja Rant