Moje družinsko drevo – kako začeti

10.11.2022

Konec septembra je v Šubičevi hiši v Poljanah potekala zanimiva rodoslovna delavnica. Delavnico je vodil predavatelj mag. Tine Golež, sicer profesor fizike.

Dogodek je organiziralo Kulturno društvo dr. Ivan Tavčar Poljane, kjer ugotavljajo, da se ljudje vedno bolj zavedajo pomena poznavanja svojih korenin, svojih prednikov, svojega izvora. Z raziskovanjem tega se ukvarja posebna veda, imenovana rodoslovje oziroma genealogija. Delavnico je vodil mag. Tine Golež, sicer profesor fizike.

Udeleženci so spoznali, kako začeti raziskovanje podatkov o svojih predhodnikih. S pomočjo računalnika je danes možno tudi od doma narediti marsikatero poizvedbo v različnih zbirkah podatkov in začeti sestavljanje svojega družinskega drevesa. Posebno dragocena je nedavna objava slovenskih cerkvenih matičnih knjig (krstne, poročne in mrliške) na spletnem portalu Matricula Online. Zelo dragocen vir so statusi animarum ali popisi duš. Poseben izziv za raziskovalce predstavljajo zapisi v nemški gotici, saj je za branje te potrebno posebno znanje in tudi znanje arhaičnega nemškega jezika. Zanimiv vir za iskanje prednikov, vsaj tistih, ki so bili lastniki nepremičnin, je franciscejski kataster, ki je nastal v začetku 19. stoletja. Poleg podatkov o lastnikih parcel raziskovalce pritegne tudi grafični del katastra, kjer so z izjemno natančnostjo vrisane stavbe, njive, vrtovi, sadovnjaki, reke, gozdovi, ceste in še marsikaj, kar še danes obstaja na točno istem mestu. Tudi podatke o sorodnikih, ki so se izselili v ZDA, lahko poiščemo s pomočjo spleta. Predavatelj je predstavil še nekatere druge vire za raziskovalno delo, nekoliko v šali, nekoliko zares pa je še opozoril, da lahko iskanje prednikov preide v pravo zasvojenost, zato priporoča razumski pristop.

Jure Ferlan