Nad testeninami navdušeni tudi Italijani

24.3.2022

Družina Ušeničnik iz Gorenje vasi izdeluje različne testenine iz žitne moke lastne ekološke pridelave.

Marko Ušeničnik je sicer poklicno zaprisežen glasbi; servisira in uglašuje klavirje, poučuje klavir, kitaro in cajon, žena Vida pa je učiteljica likovne vzgoje. Imata štiri otroke, ki jima pomagajo pri delu. Lovro je že študent, Dominik in Timotej sta v srednji šoli, Eva pa v sedmem razredu osnovne šole.

Pred približno 15 leti sta se z ženo spustila v posebno avanturo. Čeprav sta oba delala v šolstvu, ju je ljubezen do zemlje vedno bolj vlekla na staro domačijo pokojnega tasta v okolici Šentjerneja na Dolenjskem. Pri hiši se je po domače reklo pr' Javorčan. Začela sta jo oživljati. Lep kraj, nedotaknjena zemlja in prijazni ljudje so ju opogumili za prve korake. Nedotaknjena zemlja ju je spodbudila, da sta se odločila za ekološko kmetovanje. Naprej ju je gnala želja, da otroke navadita delati in ceniti naravno pridelano hrano. "Hrana ne raste v trgovini, zato je domača res najboljša, najbolj zdrava in okusna," pravi Marko. Čeprav je delo večkrat zelo naporno in utrujajoče, jih vseeno sprošča. Včasih se pošalijo, da imajo vikend paket, ko grejo delat na Dolenjsko. Otroci so jima pri delu že v veliko pomoč. Običajno se ob sobotah, ko se marsikdo želi spočiti od dela med tednom, pri njih doma prestavijo v višje obrate in izdelujejo domače testenine. Široki rezanci, svedrčki, školjke in peresniki nastajajo večinoma iz njihove moke, tej pa dodajo še veliko ljubezni. Tudi zato imajo njihove testenine svojevrsten okus.

Njihov način dela jih je usmeril v pridelovanje žit, saj za kaj drugega nimajo časa. Pridelujejo piro, pšenico, khorasan pšenico (kamut), nekaj ajde, sadja in industrijske konoplje. Zgolj pridelava žit Marku in Vidi ni dala miru, zato sta pred štirimi leti kupila mlin in začela mleti. Potem pa je padla ideja, da bi se Marko šel učit izdelovanja testenin iz njihove moke. "Pred tremi leti sem res odšel v Italijo na šolanje blizu mesta Milano k znanemu živilskemu tehnologu Vittoriu Majori. Prve dneve sem poslušal vse mogoče o italijanskih mokah. Ker smo imeli poleg teorije tudi prakso, sem ga vprašal, ali bi lahko naredili poskusno serijo testenin iz naše sveže zmlete pirine moke. Strinjal se je in predlagal, da to naredimo zadnji dan, da bom sveže testenine odnesel domov. Nestrpno sem čakal, kaj se bo tisti dan zgodilo. Bo naša moka dovolj kakovostna glede na italijanske?" pripoveduje Marko. Pirine moke razen tehnologa nihče ni poznal. Ravno takrat je mimo prišel direktor podjetja, v katerem so imeli prakso. Ni se mogel načuditi, kaj delajo, da tako diši. Vsa ekipa je z zanimanjem spremljala, kaj bo prišlo iz stroja. "Kakšne se vam zdijo? Ali so dobre?" je Marko neučakano vprašal tehnologa ob degustaciji. "Niso dobre, odlične so!" mu je odgovoril. Domov jih je uspel prinesti samo za vzorec, saj so mu jih udeleženci skoraj vse odnesli. Takrat je dobil potrditev, da se Slovenci premalo cenimo in da imamo kakovost, na katero smo lahko ponosni. Odtlej je iskal priložnosti, da bi tudi sam delal testenine. Kmalu so kupili manjši stroj in začeli izdelovati poskusne serije. Jedli so jih doma, ponudili so jih tudi sorodnikom in prijateljem. Od takrat naprej se krog ljubiteljev nezadržno širi.

Na začetku so izdelovali zgolj pirine svedre in školjke. Danes pa se lahko že pohvalijo, da izdelujejo trinajst različnih vrst testenin iz štirih vrst žit: iz pire, navadne pšenice, pšenice durum in kamuta. Usmerili so se na izdelovanje visoko kakovostnih testenin za kupce, ki cenijo zdravo hrano. So izključno brez jajc in naravno sušene, zato jih lahko brez zadržkov uporabljajo alergiki, vegani in ljubitelji zdrave prehrane. Surovine imajo tudi eko certifikat. Njihove izdelke je možno kupiti pri njih doma, na potujoči tržnici Mali plac ter v nekaterih trgovinah z zdravo prehrano. Tržijo jih pod blagovno znamko Tokdobr, več o njihovi ponudbi pa si je mogoče ogledati na njihovi spletni strani.

Jure Ferlan

Fotogalerija