Najbolj ponosen na mentrgo

19.11.2020

Na domačiji Presercovih na Hotavljah, kjer je odraščal Anton Kosmač, še danes hranijo stare kose izrezljanega pohištva, izdelanega v staronemškem stilu. Ti so Antona pritegnili že v otroštvu, prav tako področje restavriranja.

"Vedno me je zanimalo, kako so mojstri včasih izdelali različne detajle, ki jih danes z veseljem vnašam v sodobno stilno in klasično pohištvo," pojasnjuje Anton Kosmač in doda, da je prav otroško zanimanje botrovalo odločitvi za poklic lesarskega tehnika na Srednji lesarski šoli Škofja Loka. Po uspešno zaključenem šolanju se je zaposlil v Jelovici, kjer se je v 17 letih naučil izdelovati okna in vrata ter delati z različnimi stroji. Nato je za nekaj let poklic mizarja zamenjal za poklic profesionalnega športnika: "Po olimpijskih igrah v Riu sem se povsem posvetil mizarstvu, izdelovanju visokokakovostnega pohištva iz masivnega lesa, izdelavi replik starega pohištva in restavriranju."
V svoji delavnici na Hotavljah mizari že od srednje šole dalje. Veliko časa je namenil restavriranju in se tako naučil starih tehnik mizarstva, ki so jih poznali že naši dedki. Zelo rad izdeluje unikatne izdelke in redkokdaj naredi dva enaka kosa. "Vsaki stranki se posvetim, preučim prostor, kjer bo izdelek postavljen, jo poslušam in upoštevam njene želje ..." Stranke mu pri oblikovanju pogosto pustijo proste roke. "Najlepše je, ko stranka reče: Pričakovali smo, da bo dobro, ampak to je še boljše, kot smo mislili, da bo!"
Na vprašanje o zahtevnosti strank oziroma naročnikov odgovori, da bi nekateri radi nadomestili stare kose pohištva, saj jim kulturna dediščina veliko pomeni. Takšnih je po njegovem mnenju v Poljanski dolini veliko. Drugi bi imeli samo kos, ki je lep, uporaben in trajen. "Vedno več je okoljsko ozaveščenih strank, ki bi imele sodobno stilno in klasično pohištvo iz masivnega lesa, saj je trajno in neuničljivo. Vsem je skupno, da v svojem domu ne želijo umetnih materialov." V zbirki unikatnega pohištva je že več kot sto kosov. V vsak kos je vloženih veliko znanja, truda in časa. Izdelava masivnega pohištva terja veliko več znanja in dela kot pohištvo iz umetnih materialov. Pri izdelavi uporablja mizarske stroje. Za izdelavo prefinjenih detajlov v roke vzame klasično ročno orodje, kot so denimo mizarsko in rezbarsko dleto, fina žagica in razni obliči. "Najbolj ponosen sem na mentrgo iz javorjevega lesa, ki sem jo izdelal skoraj povsem ročno in že nekaj let krasi vežo Posavceve domačije v Gorenji vasi." Restavrira po postopkih in z materiali, ki so jih uporabljali že v času nastanka kosa in jih danes poznajo le redki mojstri. "Velik izziv mi predstavlja izdelati dobro repliko starega kosa pohištva in moderen kos, ki je lep na pogled ter je hkrati kakovosten in uporaben," pove Kosmač, ki je sprva izdeloval izdelke zgolj za naročnike iz lokalnega okolja, zdaj pa sprejema naročila z vseh koncev Slovenije.
V oktobru si je bilo možno del njegovih izdelkov ogledati v Rokodelskem centru DUO v Škofji Loki. To je bila njegova prva samostojna razstava, na kateri je predstavil omaro iz smrekovega lesa v staronemškem stilu, mentrgo s klopjo iz javorjevega lesa, zibelko iz češnjevega lesa, rezbarjeno skrinjo iz hruškovega lesa in nekaj sodobnega stilnega pohištva, kot so hrastova pisalna miza in klubska mizica, orehova in cemprinova nočna omarica ter vzglavnik iz cemprinovih oblancev. Kot še pove, je vesel, da je njegov konjiček postal tudi njegov poklic. Nato odhiti v svojo delavnico, kjer trenutno izdeluje posteljo iz cemprina – švicarskega bora ali limbe. Les ima prijeten vonj in zaradi vsebnosti eteričnih olj se na takšni postelji menda bolje spi.

Če ste razstavo v Škofji Loki zamudili, si lahko unikatne izdelke Antona Kosmača ogledate na njegovi spletni strani ali pa na Facebooku na strani Unikatno mizarstvo Anton Kosmač.

Lidija Razložnik