Naši predniki so plačevali s srebrom

21.9.2023

Skupaj z oblastjo in različnimi državnimi tvorbami so se skozi čas spreminjala tudi plačilna sredstva, enostavno poimenovana denar. Eno zanimivejših obdobij denarništva na ozemlju današnje Slovenije je bil čas avstro-ogrske monarhije.

Ta je bila ustanovljena leta 1867 po ustavni reformi avstrijskega cesarstva in je obstajala do razpada ob koncu prve svetovne vojne leta 1918. Sestavljali sta jo dve enakopravni polovici: Avstrija, uradno imenovana Kraljestva in dežele, zastopane v državnem zboru, in Ogrska – Dežele krone sv. Štefana. Po mejni reki Leithi se je prva imenovala Cislajtanija, druga pa Translajtanija. Vsaka je imela svojo prestolnico in parlament, Avstrija na Dunaju, Ogrska v Budimpešti.

Imeli so skupno ministrstvo za finance in denar. Leta 1892 so dotedanjo valuto goldinar nadomestili s krono, ki je ostala v veljavi vse do razpada države. Tudi pri oblikovanju denarja pa se je poznala ločitev države na dva dela, o čemer nam govori primerek kovanca za 5 kron iz leta 1900. Kovanec premera 36 mm in debeline 2 mm je izdelan iz srebra. Na sprednji strani ima v plitvem reliefu portret cesarja Franca Jožefa v starejših letih. Okoli glave ima nadet lovorjev venec, ki spominja na rimske cesarje. Portret ob robu kovanca obkroža napis v latinščini z navedbo najpomembnejših nazivov vladarja, ki se v prevodu glasi: Franc Jožef I. po milosti Božji imperator Avstrije, kralj Češke, Galicije, Ilirije itd. in apostolski kralj Madžarske. Na zadnji strani je v plitvem reliefu upodobljen dvoglavi avstrijski orel, nad katerim je avstrijska cesarska krona in latinski napis qvinqve coronae, kar pomeni pet kron. Orla obkroža venec iz lovorjevih listov s plodovi in pet medaljonov s podobo iste krone. V rob kovanca je vgraviran napis VIRIBVS VNITIS, v prevodu »s skupnimi močmi«, kar je bilo geslo Franca Jožefa. Medtem ko je bila prva stran s cesarjem na kovancih za krone skupna obema deloma države, je avstrijski del uporabljal opisano, madžarski del države pa je imel kovance z upodobitvijo krone sv. Štefana, ki je madžarski nacionalni simbol.

Jure Ferlan