Ne pomnijo katastrofe tako velikih razsežnosti

21.9.2023

V katastrofalni ujmi na začetku avgusta je bilo prizadetih kar 60 odstotkov površine občine, skoraj 30 kilometrov cest, 59 mostov in propustov. Sprožilo se je 210 plazov, ki so deloma še aktivni, tako na cestah kot ob naseljenih objektih, zasute so številne hudourniške struge in pregrade. Škode (brez škode na stanovanjskih objektih) je za več kot 32 milijonov evrov.

»V občini katastrofe tako velikih razsežnosti ne pomnimo,« pove župan Milan Čadež, ki je hvaležen, da je bila intervencija kljub njegovi odsotnosti, saj mu je poplavilo hišo in ni imel dostopa do Gorenje vasi, izredno dobro izvedena. Po besedah poveljnika Civilne zaščite Primoža Kokalja so se ob ekstremni količini padavin, ki je povzročila poplavljanje Sore, njenih pritokov in drugih manjših vodotokov sprožili številni plazovi in usadi, ki so spodkopali, odnesli ali zasuli cestišča, tudi glavno regionalno cesto po dolini, ki je bila zaprta ves dan 4. avgusta. »Odrezanost doline ni bila edina težava, velike težave so predstavljale tudi prekinitve telekomunikacijskih zvez.« Te so vzpostavili člani Radiokluba Poljanska dolina, ki so štabu omogočili nemoteno delovanje. Intervencijski stroški presegajo pol milijona evrov, 300 tisoč evrov stroškov so imeli samo gasilci, ki jih je bilo v prvih dneh na terenu okrog 150, v intervenciji pa so poškodovali za 100 tisoč evrov opreme.

Na občini so škodo intenzivneje popisali do 1. septembra, ko so podatke oddali državnim službam: brez stroškov na stanovanjskih objektih je je za več kot 32 milijonov evrov. »Tudi dober mesec po rušilni ujmi se še vedno izvaja interventno odpravljanje najnujnejših posledic,« pojasnjuje direktorica občinske uprave Elizabeta Rakovec. V Delnicah, kjer je hudournik ponekod povsem odnesel cesto, se ta vzpostavlja na novo, urejajo propuste. V Podobenem načrtujejo izvedbo obrežnega varovanja, potekajo priprave na vzpostavitev mostu na cesti Volča–Podobeno. Na Volči poteka sanacija več plazov, od tega dveh na velikih globinah, tudi za cesto v Zakobiljek, kjer čakajo izvajalca, je projekt sanacije plazov že pripravljen. V Poljanah so uredili dva oporna zidova ob cesti oziroma ob Ločivnici. V Predmostu načrtujejo ponovno vzpostavitev brežine pri mostu, vključno z ureditvijo prometnice. Brez dostopa je tam še vedno nekaj stanovanjskih hiš; gradnjo načrtujejo takoj po pridobitvi projekta. V Hotovlji so na odnesenih delih ceste proti Kremeniku zgradili zložbe. V Smoldnem poteka sanacija globinskega plazu na glavni cesti, dober kilometer poškodovanega cestišča pa želijo urediti v prihodnjih mesecih. Na Muravah sanirajo povsem uničeno cesto proti Podvrhu. V Srednji vasi izvajajo dela na osrednjem plazu, za sanacijo plazu na cesti Srednja vas–Brda na izvajalca še čakajo. Izvedli so najnujnejša popravila ceste proti Žabji vasi, ob cesti se zlagoma ureja tudi deponija. V Gorenji vasi je že saniranih več plazov, trenutno gradijo oporne zidove na cesti Trata–Grapa. Na cesti Lajše–Žirovski Vrh so sanirali in očistili obsežen zadrževalnik, začeli so sanacijo obsežnih plazov na cesti Gorenja vas–Hlavče Njive, kjer je poškodovan večji del cestišča. Sanirajo tudi plaz v Volaki. Medtem ko so že sanirali cesto Stara Oselica–Rotovž, sanacija cest Slajka–Sleme–Stara Oselica ter Sovodenj–Javorjev Dol, na kateri je več kot 15 odnesenih in uničenih odsekov, še poteka.

Zahvala in pohvala
Ob avgustovski ujmi, ki je prizadela tudi vas Delnice, se zahvaljujemo vaščanom, sorodnikom, prijateljem in znancem. Nesebično in zavzeto ste nam priskočili na pomoč pri čiščenju in pospravljanju poplavljenih hiš, cest in kmetijskih zemljišč. Spodbudna nam je bila vsaka skuhana kava, pečen biskvit, otroška risbica, optimistične besede in SMS-i s ponujeno pomočjo, ki smo jih prejemali v težkih trenutkih. Zahvala tudi vsem delavcem z gradbeno in traktorsko mehanizacijo, PGD Javorje, Gostilni Blegoš, Kmetijam Žunar, pr' Rešk, pr'Remc in Čadež.
Hvala in pohvala vsem, ki ste bili zraven!
Matej Šink, predsednik Vaškega odbora Delnice

Vodil intervencijo, ko mu je domačijo zasul plaz
Glede gasilske intervencije predsednik PGD Gorenja vas Boštjan Reberšek pove, da tako obsežne ne pomni. Kar 14 dni so gasilci intenzivno delali, na terenu so bili skupno cel mesec. Vmes je šel kontingent gasilskega poveljstva občine še na pomoč prizadetim v Zgornjo Savinjsko dolino. Medtem ko je sam prvi dan vodil intervencijo, se je nad njegovo domačijo v Gorenji vasi sprožil plaz. »Tetin mož je opazil, da se na zemljini pojavljajo razpoke. Stal je na območju, od koder se je kasneje utrgal plaz, a je k sreči tik pred tem odšel po polivinil, da bi zemljišče zaščitil,« pove Reberšek. »Teta je klicala mojo mamo, ki živi na domačiji, naj gre pogledat manjši plaz, ki se je pred tem že utrgal za kozolcem. Šla je mimo traktorjev, in ko se je želela vrniti, ji je blato prvega plazu to onemogočalo, zato se je vračala po Poljanski cesti mimo Pustotnika. Medtem se je za njo že sprožil ogromen plaz. Grmenja in trušča rušenja zaradi močnega dežja k sreči ni slišala. Po vrnitvi na dvorišče jo je skoraj kap, saj so jo ob hiši in pred hlevom pričakali gmota razmočene zemlje in ruševine. Teti je odneslo del ceste, pri nas pa poškodovalo objekte, oba traktorja in mehanizacijo. Gasilci so napeli polivinil in naredili zaščito, da ni zemljine prineslo še v hlev. Pazili so, da se niso zamašili odtoki, saj bi potem lahko gmota razmočene zemljine prodirala do soseda,« še doda Reberšek, ki ima zaradi ujme več kot sto tisočakov škode. Hvaležen je gasilcem, prijateljem, sosedom, Rdečemu križu, Karitasu, Rotary clubu Škofja Loka, občini, v prvih štirih dneh pa predvsem Mariu Stajiću in Marku Bradešku, ki sta s svojimi stroji in strojniki odstranila kar 3000 kubičnih metrov materiala. Sanacijo plazu, ki jo je na predlog občine že potrdil geolog, bodo izvedli takoj, ko bodo izvajalci na voljo. Obenem bodo morali na hlevu zamenjati celotno ostrešje, saj je bilo deloma tako poškodovano, da obnova po besedah Reberška ni smiselna.

Ni še želela oditi
Še danes vidno pretresena se petkovega dogajanja 4. avgusta dopoldan spominja mamica štirih otrok Mateja Tušek iz Poljan. »Voda nam je za hišo nanosila veliko materiala, zato smo z možem in bratom čistili in prekopavali zemljino, da bi lahko čim bolj neovirano odtekala. Mož je z bagrom delal proti Poljanam, brat za hišo, kjer nam je zalivalo zadnja vrata, jaz pa na drugem vogalu hiše proti Volči. Naenkrat zaslišim: 'Mateja, beži!' Uspelo mi je le pogledati proti zemlji, ki je začela plazeti, in narediti dva koraka, ko me je plaz povlekel s sabo. Dvigovala sem roke in lovila zrak.« Po dobrih 15 sekundah se je ustavila v skladovnici drv, ki so se pomešala z drevjem, kamenjem in blatom. »Ob trku me je stisnilo, klicati sem začela na pomoč. Takoj so mi prišli pomagat brat, mož in sosed ter me s skupnimi močni izvlekli izpod plazu. Nečakinja Jerca mi je umila obraz, soseda Martina pa pregledala, ker je medicinska sestra. Prišli so gasilci, me pregledali in pokrili, ker me je zeblo.« Slabo uro so čakali na helikopter. Mateja je v bolnišnici ostala tri dni. Kot pravi, je najhuje, da otroci niso vedeli, kaj je z njo. Najmlajša je mislila, da jo je plaz pokopal in je umrla. Še vedno jih je strah, da se ji bo kaj zgodilo. Mateja je ob vsakem podoživljanju nesreče še vedno vidno pretresena. V bolnišnici so ji ob podplutbah oskrbeli zlomljen in spahnjen prst na roki ter poškodbe glave. Še nekaj dni oktobra bo na bolniškem dopustu, danes pa ocenjuje, da je imela veliko srečo. »Nisem imela veliko časa razmišljati, le da si še ne želim oditi. Življenje moraš imeti rad, tudi če pridejo preizkušnje. Ne sme ti biti vseeno, narava naredi, kot naredi. Zaupati moraš, da bo na koncu vse prav.«

Moči narave se ne moreš upreti, glavno je, da smo vsi živi in zdravi 
Tako sta prepričana 35-letna Petra in Nejc Šega iz Poljan, ki jima je tiste usodne dni dež načel novo hišo, ki sta jo zgradila s posojili in v kateri so s hčerkama, sedemletno Zalo in petletno Tino, bivali le kakšne tri tedne. V noči s četrtka na petek sta celo noč dežurala, po četrti uri zjutraj se je za hišo vsula zemlja s skalami, ki je poškodovala Nejčev avto ter zasula jašek za meteorno vodo, ki sta ga še uspela odkopati sama. Na pomoč so priskočili gasilci, saj se je pod hišo utrgal večji plaz. »Drevo se je kar odpeljalo po hribu navzdol pred mojimi očmi, ko sem šla po rokavice na teraso, da sem z rokami kopala pot vodi do jaška. Gasilci so ocenili, da stanje ni varno, da se moramo evakuirati. S sestro, ki je bila pri nas, sva zbudili punci, pobrala sem nekaj oblačil, tudi za Nejca, ki je ostal pri hiši, sedla v avto in šla. Nejc je pomagal pokriti teren s polivinilom ter zemljo, ki se je vsula za hišo, odmakniti stran od jaška, da je imela voda prosto pot. Me pa smo šle v gasilski dom,« je dogajanje opisala Petra, ki je najprej morala pomiriti dekleti, nato pa se je z drugimi iz doma morala umakniti, saj ga je začelo poplavljati. Zatočišče so ji najprej ponudili prijatelji, naslednje dni pa družina Nejčeve sestre. Vmes jim je odtrgalo še oporni zid pod hišo in vso inštalacijo, po plazu sta zdrseli zunanja enota toplotne črpalke, antena za internet in televizijo … Te jim je že uspelo za silo urediti.
»Za zdaj lahko samo čakamo, kdaj bodo urejeni vsi papirji in izbran izvajalec, da se začne sanacija tudi pri nas. Vse nas skrbi, kaj bo prinesla jesen in jesensko deževje,« povesta Šegova, ki jima je s hčerkama družina iz Poljan ponudila zgornje nadstropje, da ostajajo blizu svoje hiše, kjer lahko kadarkoli še kaj postorita. »Zahvaljujeva se vsem, družini, velikemu krogu prijateljev in znancev, ki so pripravljeni pomagati in so nam že pomagali,« skleneta Petra in Nejc.

Damjana Peternelj

Zahvala

Spoštovane občanke in občani!
Občina Gorenja vas - Poljane in Civilna zaščita se vsem prebivalcem občine zahvaljujetaza strpnost, razumevanje in izjemno tvorno sodelovanje v katastrofalni ujmi, ki je v začetku avgusta prizadela več kot polovico območja celotne občine. V intervenciji je bilo poskrbljeno za najnujnejše odstranjevanje posledic, ki je potekalo skoraj dva tedna. Gasilci, ki jih je bilo prve dni na terenu po 150, sodelovala so vsa društva občinskega gasilskega poveljstva, so opravili skoraj 10.000 ur dela. Izjemno učinkovito in hitro ste na pomoč priskočili lokalni gradbinci ter kmetje z gradbeno mehanizacijo, prostovoljci, predstavniki drugih organizacij, Rdečega križa, skavti … Čaka nas dolga obnova, saj naravne katastrofe takih razsežnosti ne pomnimo. Želimo si, da bi se enotnost, ki nas je povezovala v prvih dneh po ujmi, ohranila ter da bi na s strpnostjo in razumevanjem, predvsem pa z medsebojno podporo in skupnim delom uspelo enako dobro sodelovati tudi pri sanaciji. Hvala vsem, ki ste že in boste še pomagali, da bo naša Poljanska dolina spet dobila prvotno podobo!

Občina Gorenja vas - Poljane

Fotogalerija