Nekoč so novice samo poslušali

1.2.2024

Zbiratelj Henrik Peternel s Hotavelj med številnimi predmeti hrani radijski sprejemnik podjetja Philips, model 525A – 23, ki je skozi čas zamenjal več lastnikov v Poljanski dolini.

Omenjene modele so izdelovali na Nizozemskem v letih 1935 in 1936, kar pomeni, da je sprejemnik star 88 ali 89 let. V njem je šest triod, ohišje je leseno in oblikovano v slogu art deco. Na stikalni ploščici so navedena številna mesta od Finske do Italije in od Španije do Turčije, iz katerih so oddajali radijske signale. Med njimi je navedena tudi Ljubljana, kjer je radijska postaja delovala od leta 1928.

Radio je bil pred prihodom druge medijske tehnologije pomemben vir informacij in tudi razvedrila. Podjetje Philips sta ustanovila Frederik in njegov sin Gerard Philips v nizozemskem mestu Eindhoven leta 1891. Tam so izdelovali tudi modele 525A. Sprva so izdelovali samo električne žarnice, nato je sledil razvoj v obsežno mednarodno družbo, ki je postala eden največjih svetovnih proizvajalcev na področju elektronike. Med nemško okupacijo Nizozemske v času druge svetovne vojne je vodstvo družbe zbežalo v ZDA, kjer so ustanovili severnoameriško podružnico, tja so prenesli tudi večino kapitala, sedež podjetja pa so prestavili na Nizozemske Antile v Karibskem morju, ki so bili del nizozemskih kolonij. Trenutno družba Philips zaposlujejo več kot 120 tisoč ljudi v 60 državah. Leta 1939 so začeli proizvodnjo električnih brivnikov, po drugi svetovni vojni so razvili kompaktno avdio kaseto (s trakom), leta 1972 so začeli proizvodnjo kasetnih videorekorderjev, leta 1982 pa so skupaj z japonsko družbo Sony razvili kompaktni disk (CD). Leta 1998 so pridobili častni naziv »kraljevi« (nizozemsko koninkljijke) s strani nizozemske monarhije. V zadnjih letih se usmerjajo v medicinsko tehnologijo. Za začetnika radia velja Italijan Guglielmo Marconi, ki mu je leta 1895 uspelo poslati prvi brezžični prenos telegrafskega sporočila. Skupaj z Nemcem Karlom Ferdinandom Braunom je za to leta 1909 prejel Nobelovo nagrado za fiziko.

Jure Ferlan