Nova praznična osvetlitev

23.12.2021

Občina Gorenja vas - Poljane z letošnjim letom predstavlja prvi sklop nove praznične osvetlitve, ki jo v prihodnjih letih želimo nadgrajevati in vzpostaviti v vseh krajevnih središčih v občini.

Pri načrtovanju praznične osvetlitve je bil cilj enovit oblikovni pristop po celotnem območju občine, kar kaže, da so kraji v občini med seboj povezani v skupno občino. Vzorčno letos del osvetlitve predstavljamo v Gorenji vasi in Poljanah, v naslednjih letih pa želimo fazno projekt nadgrajevati tudi po drugih krajevnih skupnostih.

V projektu praznične osvetlitve, ki ga je za nas izdelalo podjetje Viis arhitekturno projektiranje Ljubljana, so zajeti različni krasilni elementi, okrasitve mostov in brvi, postavitve svetlobnih napisov, osvetlitev objektov z elementom "balkonskih rož" na oknih in gankih, osvetlitev ob glavnih cestah, ki je nameščena na cestne svetilke, ter okrasitev primernih rastočih dreves. Gre za večji celostni projekt praznične osvetlitve po vseh šestih krajevnih skupnostih, letos pa vzorčno predstavljamo prvo fazo projekta, ki vključuje svetlobne elemente na cestnih svetilkah ter krasitev mostov in brvi z elementi visečih ribic. Izdelava elementov je v celoti delo domačih obrtnikov. Pri tem posebej izstopa pokrita Nežkova brv v Gorenji vasi, ki z ambientom zvezdnatega neba pod pokrito streho že privablja obiskovalce za praznično fotografiranje. Želeli smo, da imajo krasilni elementi tudi nek vsebinski pomen. Koncept praznične okrasitve in osvetlitve krajev v Poljanski dolini črpa ideje za krasilne elemente iz bogastva naravnih danosti prostora ob Poljanski Sori, značilnosti grajenega prostora, znanja, obrti, navad in zgodb, ki živijo na našem območju. V prvo fazo predstavitve so tako zajeti naslednji vsebinski poudarki:
– Element reke kot živa sila vode, ki povezuje kraje v dolini in omogoča življenje; element ribe kot del bogastva reke kot simbol plodnosti in obilja; ribolov pa je ena od glavnih dejavnosti, ki stoletja bogati življenje v naših krajih, navežemo pa se tudi na ljudsko pravljico o ribici, ki izpolni tri želje.
– Element drevesa/gozda kot simbol večnosti; drevo raste in obrodi plodove, zato predstavlja energijo, novo življenje in nenehno rast, razvoj, kot je značilen tudi za naši hitro razvijajočo se lokalno skupnost. Poleg simbolike božičnega drevesa miru se tudi sam prerez debla s svojo krožno in spiralno strukturo navezuje na simboliko rasti, širjenja in razvoja. 
– Element cvetja – kristusova srajčka; to cvetlico poznamo predvsem po Tavčarjevi povesti Cvetje v jeseni in jo povezujemo z ljubeznijo, Tavčar pa jo je kot simbol vključil v svojo zgodbo tudi zaradi njenih zdravilnih moči – blaženja in umirjanja srčnih bolezni. Posebnost tega cveta je, da zacveti ob neobičajnem jesenskem času in krasi naravo v prvem hladu. Tako naj ta za zimsko okrasitev neobičajen element cveta krasi naše kraje tudi skozi hladne dni prazničnega dela leta.

V prihodnjem letu se veselimo nadgradnje projekta, v katerega želimo vključiti vse krajevne skupnosti in povabiti vse občane, da bodo lahko sodelovali tako pri vsebini svetlobnih napisov kot izbiri predstavljenih elementov, ki bi jih krajani želeli v svojem kraju.

Jana Oblak

Fotogalerija