Od prvobitnih raziskovalcev do izurjenih reševalcev

21.7.2022

Jamarstvo lahko jemljemo kot zahtevno športno udejstvovanje, a je kljub vsemu več kot to. Je raziskovanje prvobitne narave, znanstvena dejavnost in še marsikaj.

Znanstvena dejavnost je v smislu geologije, biologije, iskanja vodnih virov, ekologije. Podobno je alpinizmu, le da je alpinistov svet površina, jamarjev svet pa prostornina. Jame so zelo različne – vodoravne, navpične, ozke, široke, dolge in kratke. Tako lahko obisk neke jame traja od nekaj minut pa do več dni. V Sloveniji je več kot 13 tisoč različnih zabeleženih jam. Najgloblje so na območju Kanina in Rombona. V njih so bili doseženi nekateri pomembni in v svetovnem pogledu izjemni jamarski dosežki. V teh in podobnih akcijah so sodelovali tudi člani Jamarskega društva Gorenja vas.

Spuste v podzemlje sta začela Marjan Šifrar in Ludvik Broder. Člani danes povedo, da so med letoma 1971 in 1983 delovali kot sekcija Jamarskega društva Kranj. Članstvo v sekciji je raslo, zato so se odločili, da leta 1983 v Gorenji vasi ustanovijo lastno društvo, ki je na začetku štelo enajst članov. »Skozi leta se članstvo nenehno spreminja, pridejo obdobja, ko je aktivnosti malo, saj imajo člani druge obveznosti, zato jim zmanjkuje časa za raziskovanje podzemlja,« povedo v društvu. »Dodobra se nam pozna situacija zadnjih dveh let, ker nismo smeli delovati med občinami,« povzemajo zadnjo težko situacijo.

Člani, ki so dobro opremljeni ter primerno usposobljeni, sicer prispevajo k odkrivanju in raziskovanju novih kot tudi že odkritih jam, vključeni so v organe in dejavnosti Jamarske zveze Slovenije. Obvladujejo določene tehnike, zato pomagajo pri naravnih nesrečah, izvajajo višinska dela, sodelujejo z gasilci … »Na področju Civilne zaščite občine imamo podpisano pogodbo o sodelovanju na področju reševanja iz globin in z višin. Za zdaj nam še ni bilo treba sodelovati na kakšni reševalni intervenciji. So pa naši člani kot reševalci dokaj aktivni pri posredovanjih Jamarske reševalne službe Slovenije. Tako da na osnovi take pogodbe lahko pomagamo JRS pri logistiki in morebitnem vodenju po bolj razvejanih jamah, ki jih dobro poznamo. Seveda preko občinske Civilne zaščite,« pojasnijo svojo vlogo, ki jo z veseljem in odgovornostjo opravljajo.

Hvaležni pa so tudi za podporo, ki jo javnost in posamezniki izkazujejo društvu.

Damjana Peternelj