Ogled dobrih praks družine Slovenia Green

18.11.2021

V sklopu članstva Konzorcij Slovenia Green se je zelena koordinatorica Zelene sheme slovenskega turizma udeležila študijske ture po Koroški, kjer je spoznavala dobre prakse v turizmu.

Odpravili smo se na petzvezdično doživetje Zeliščna čarovnija v Savinjski dolini, natančneje v mestu Gornji Grad, kjer smo spoznali zeliščarki, ki ponujata prav posebno doživetje, v okviru katerega spoznamo Gornjegradsko katedralo, ki je največja in arhitekturno najpomembnejša baročna stavba v Sloveniji. Sledi "zeliščno kopanje" in izkušnja s štirimi vajami, ki se izvedejo v tišini in po želji bosonogo. Nato se izbere in spoznava zelišče skupaj z zgodbami. Na koncu skupaj pripravijo zeliščni namaz, čemur sledi čajanka ob kaminu.

Po končanem spoznavanju zeliščark smo spoznali delo in življenje lastnikov v Eko hiši Na razpotju v Logarski dolini. Tam smo se tudi odpravili po prenovljeni poti Logarske doline, na kateri smo videli slapove. Med drugim pa sta nas pozdravila "olcar" oziroma gozdar, ki je povedal, kako so včasih spravljali les, in harmonikar, ki nam je v pesmi in besedi predstavil zgodovino Logarske doline. Zvečer smo se odpravili na petzvezdično doživetje Velenje Underground, ki je prav posebna gastronomska pustolovščina pod zemljo. Na začetku se začne s pijačo dobrodošlice in knapovskim pozdravom iz kuhinje. Nato se spusti z najstarejšim še delujočim dvigalom 160 metrov pod zemljo. Tam vodnik predstavi muzej premogovništva, nato pa pospremi do najgloblje jedilnice v Sloveniji, kjer pričaka štirihodna večerja, imenovana Štajgerjeva južna (štajger pomeni nadzornik).
Pripravi jo restavracija Vile Herberstein, vsak hod pa spremlja vrhunsko vino. Med hodi se vrsti glasbeno presenečenje. Po zaključku vas na vrhu čaka še spominek presenečenja. Drugi dan smo spoznavali Slovenj Gradec, ki je pomemben turistični spomenik s svojo prvotno zasnovo starega mestnega jedra. Obiskali smo Medeni raj, ki ga vodi hiša Perger 1757, kjer smo spoznali delček medičarske, lectarske in svečarske obrti. Nato smo obiskali še rojstno hišo Huga Wolfa, ki je bil velemojster samospevov. Na koncu pa smo imeli še kosilo v Galeriji Okusov, ki je v letu 2020 prejela Michelin Plate.

Iz študijske ture smo veliko odnesli, saj smo spoznali še druge dobre prakse, ki so že nastale v Sloveniji in jih lahko prenesemo tudi na Poljansko dolino ter njen razvoj turizma. Zavedamo se, da se je treba učiti od drugih, ki so pot že prehodili, ter se tako nadgrajevati in povezovati.

Kristina Bogataj

Fotogalerija