Okrasitev hiš, balkonov in okenskih polic

22.4.2021

Na Gorenjskem skorajda ni hiše, kjer v poletnih mesecih ne bi bilo cvetja. Za lepo, bujno in zdravo zasaditev pa je treba poleg vseh vremenskih vplivov imeti tudi nekaj znanja in predvsem je treba vedeti, kaj želimo in koliko smo za to pripravljeni žrtvovati časa in ne nazadnje tudi denarja.

Rože, ki krasijo naše domove, so lahko v veselje nam ter okras našega doma in tudi okolice. Ker pa se vsako leto trendi spreminjajo in so na trgu vedno nove vrste in barve, smo za nasvet pred nakupom povprašali Toneta Čadeža, vrtnarskega tehnika, ki se že petnajst let ukvarja z vzgojo sadik rož, zelenjave in začimb. Z njegovo pomočjo bomo pregledali nekaj osnovnih pravil, ki jih moramo upoštevati pred nakupom cvetja, če želimo, da bodo naše zasaditve na balkonih in oknih lepe, zdrave in cvetoče čez vse poletje.

Pred nakupom sadik moramo vedeti, kam bomo rastlino vsadili. Ali bo ves dan na soncu ali bo rasla v senčni legi. Pomembno je tudi, koliko časa imamo za oskrbo rastlin, saj nekatere, kot denimo surfinija in milijon zvončkov, zahtevajo redno obtrgavanje in zalivanje, v vročih poletnih dneh tudi dvakrat dnevno. Če nas večkrat ni doma oziroma nimamo časa za zalivanje, potem priporoča korita, ki imajo vodno zalogo. Tako bo cvetje ostalo lepo tudi med krajšo odsotnostjo. Treba je poudariti, da prehitro postavljanje korit na balkone ni priporočljivo. Nekdaj je veljalo pravilo, da se počakajo ledeni možje (od 11. do 14. maja), a v zadnjem času že ob prvi spomladanski otoplitvi vidimo rože na balkonih, ki pa kasneje zaradi mrzlega šoka počasneje rastejo. Seveda lahko postavimo rože na okna, a jih moramo v primeru mraza primerno zaščititi – pokriti z vrtno kopreno, najbolje pa prestaviti v zatišno lego ob steno, nikakor pa ne v notranje prostore. Po besedah sogovornika se trendi zasaditev korit izpred nekaj let, ko je bilo v enem koritu več različnih vrst rož, vračajo nazaj na enostavne zasaditve z eno vrsto cvetočih rož z dodatkom ene, morda dveh zelenih rastlin. Vedno več kupcev se vrača nazaj k preizkušenim rožam, pelargonijam in bršljankam, ki najbolje uspevajo tudi v vremenskih pogojih, ki smo jim priča v zadnjih letih, ko so vedno večja odstopanja med vročimi in hladnimi dnevi. Pelargonije so preizkušene in nezahtevne rože, ki brez težave prenesejo tudi kak dan naše pozabljivosti, ko jih ne zalijemo. Potrebujejo le redno gnojenje in obtrgavanje posušenih cvetov. Predvsem v višjih krajih v naši dolini pa vedno več gojimo nageljne, ki imajo radi veter in ne prenesejo vlage. Pomemben dejavnik pri uspešni rasti je pravilna izbira pravega substrata. Čadež priporoča, da pri nakupu zemlje ne varčujemo. Ti substrati so pripravljeni in imajo vse potrebno za uspešno rast. Rože praviloma zalivamo zgodaj zjutraj, saj rastlina vodo porabi čez dan.
Vse rastline je treba redno dognojevati. Prvih štirinajst dni, ko jih posadimo, po dognojevanju ni potrebe, saj se mora sadika ukoreniniti, kasneje pa jih gnojimo tedensko. Gnojila, ki jih dodajamo cvetočim rastlinam, lahko kupimo ob nakupu v vrtnarijah, lahko pa si pomagamo tudi z domačimi pripravki iz kopriv in preslice. Ti pripravki pripomorejo predvsem pri odganjanju uši in nekaterih drugih listnih škodljivcev. A sogovornik priporoča preverjena profesionalna gnojila, ki rastlini dajo vse potrebne minerale za rast in cvetenje. Zdrava in pravilno oskrbovana rastlina bo tudi za škodljivce in bolezni manj dovzetna.

Na balkonih in oknih pa se v zadnjem času pogosto gojijo tudi zelenjava in začimbe ter jagode. Za takšno gojenje je primerna skorajda vsaka zelenjava, ovira je lahko le previsoka rast rastlin, ki potrebujejo oporo ali naredijo prevelike glave (solata, zelje). Predvsem na oknih v mestih vedno pogosteje srečujemo takšne zasaditve. Seveda je treba vedeti, da za sajenje zelenjave in jagodičevja uporabimo ekološki substrat, ob zalivanju pa gnojimo z ekološkimi gnojili. Rastline imajo tako dvojno vlogo, so lep okras oknu ali balkonu in uporabimo jih lahko v kuhinji, kar je dobrodošlo predvsem tam, kjer nimamo zunanjega vrta. Sploh dišavnice, kot so sivka, origano ali bazilika, so lahko lepa kombinacija z okrasnimi rožami.

Naj bodo naši domovi okrašeni s cvetjem ali z vrtninami, morda pa bomo našli pravilno kombinacijo obojega ter skozi vse leto uživali ob pogledu na lepa korita in obirali sadove na svojih balkonskih vrtičkih.

Hermina Jelovčan