Okusi Škofjeloškega - sodelovanje gostincev

23.6.2021

Epidemija je narekovala tempo vseh naših projektnih aktivnosti, žal tudi odpovedi določenih dogodkov, a za jesensko obdobje vendarle načrtujemo nadaljevanje izobraževalnih aktivnosti za gostince in ponudnike v okviru projekta Okusi Škofjeloškega.

Izvedli bomo kulinarično delavnico za gostinske ponudnike, turistične kmetije in širše: Priprava kruhov in pekovskega peciva; kulinarično delavnico za širšo javnost: Obujanje starih loških jedi in pomen lokalne pridelave hrane; delavnico Inovativni načini serviranja in postrežbe ter ureditev ambienta; izobraževanje za ponudnike lokalnih živil: Veterinarski in sanitarni predpisi, delo tržnih inšpektorjev in izdaja računov.

Tem aktivnostim bo v začetku prihodnjega leta sledil večji turistično kulinarični dogodek, ki bo povezal gostince, turistične kmetije in ponudnike živil – kulinarični festival Okusi Škofjeloškega. Z namenom predstavitve nove ponudbe in napovedi kulinaričnega dogodka bodo izdani številni promocijski materiali, predvajane radijske oddaje in objavljeni številni članki oz. prispevki v številnih medijih, kjer imajo tako gostinci kot ponudniki živil možnost brezplačne predstavitve. Kot napoved prihodnjih aktivnosti, ki bodo temeljile na kulinarični prepoznavnosti Škofjeloškega, želimo izpostaviti dva gostinca iz občine Gorenja vas – Poljane, ki sta izrazila interes za sodelovanje pri kulinaričnem festivalu. Pojasnila sta, zakaj sta se vključila v festival, kako tudi sicer prispevata h kulinarično – turistični ponudbi na Škofjeloškem in kaj je njuna posebnost.

Gostilna Lipan, Hotavlje: "Začetki zgodbe segajo v leto 1966, ko sta Lojze in Tilka Filipič v Hotavljah Pri Lipanu prodala prvi brizganec; koliko jih je sledilo, najbrž nikoli ne bomo izvedeli, saj se, kot pravi stari pregovor, let, ljubimcev in kozarcev vina pač ne šteje. Ponosni smo na našo tradicijo in obenem veseli, da lahko skupaj z vami, našimi gosti, pišemo zgodbe za nove rodove. In z veseljem v vse te zgodbe vključujemo tradicionalne jedi iz našega okolja. V naši hiši sami izdelamo domače klobase, salame, budžole, meso za izdelke nam dobavljajo slovenski kmetje od blizu in daleč, prav tako svoje jedilnike bogatimo z izdelki in pridelki slovenskih pridelovalcev. Tudi zato želimo sodelovati na kulinaričnem festivalu Okusi Škofjeloškega."

Gostilna Jager, Dolenja Dobrava: "Na kulinaričnem festivalu bi radi sodelovali, ker želimo predstaviti našo ponudbo in delo širšemu krogu ljudi. Z obrtno zbornico, ki je partner v projektu Okusi Škofjeloškega, tudi sicer sodelujemo pri vključevanju v kulinarično turistično dogajanje in povezovanju z drugimi gostinci na tem območju. Že 30 let se trudimo gostom dati najboljše na krožniku, domače in lokalno. Od oktobra do maja vsak četrtek pečemo ocvirkovco, zato, da jo gostje lahko pojejo svežo in toplo. Na jedilnem listu se najdejo jedi na žlico, od govejega in divjačinskega golaža do vampov, ričeta, obare, gobove in goveje juhe, domačih sirovih štrukljev, ob nedeljah kuhamo nedeljska kosila, za zaključene družbe pa imamo na voljo več svečanih menijev. Potrudili se bomo, da vas bomo tudi na festivalu navdušili s svojo ponudbo."

Kristina Miklavčič, Razvojna agencija Sora