Okusi Škofjeloškega

22.4.2021

Povezovanje pridelovalcev in predelovalcev živil in gostincev ter turističnih kmetij v okviru projekta Okusi Škofjeloškega

Zametki sodelovanja med lokalnimi ponudniki živil (pridelovalci in predelovalci) in gostinskimi ponudniki (gostinci in turističnimi kmetijami) na Škofjeloškem že obstajajo. Projektni partnerji – Razvojna agencija Sora, Območna obrtno-podjetniška zbornica Škofja Loka, KGZS – Kmetijsko gozdarski zavod Kranj ter Društvo za razvoj podeželja Resje – želimo, da bi se to sodelovanje in povezovanje še okrepilo, saj se zavedamo, da je še veliko neizkoriščenih možnosti, ki bodo na dolgi rok lahko privedle do novih turističnih produktov. Za dosego omenjenega bo treba skozi zgodbo gostom predstaviti, zakaj je vredno, da obiščejo prav naše gostince in turistične kmetije, ki vključujejo v svoje jedilnike in hišne specialitete živila iz domačega lokalnega okolja, ki so pridelana in predelana po tradicionalnih postopkih ter brez kemičnih dodatkov, in jih aktivno vključiti v samo kulinarično doživetje, ki se ga bodo še dolgo spominjali in se bodo radi vračali.

Skozi projekt Okusi Škofjeloškega želimo prenoviti obstoječo kulinarično ponudbo in jo nadgraditi z vključitvijo novih jedi ter hišnih specialitet, ki temeljijo na tradiciji in sodobni kulinariki. S postavitvijo smernic za izbor gostinskih ponudnikov bomo dopolnili izbor obstoječih ponudnikov z novimi gostinci in turističnimi kmetijami, ki so lepo vabljeni k sodelovanju. Ti se bodo predstavili s hišnimi specialitetami, ki bogatijo turistično prepoznavnost lokalne kulinarike, na kulinaričnem festivalu, ki bo nov turistični produkt Okusov Škofjeloškega. V okviru projekta bomo predvidoma jeseni, ob ustreznih ukrepih v zvezi z epidemijo, nadaljevali izobraževanja za ponudnike živil in gostinske ponudnike. Prav tako bomo za širšo javnost pripravili delavnico na temo obujanja starih loških jedi in pomena lokalne pridelave hrane.

Vsekakor je želja, da bi gostinci in turistične kmetije tudi v nadaljevanju, po zaključenem projektu, ponujali na svojih menijih nove jedi in hišne specialitete, ki bodo predstavljene na kulinaričnem festivalu in tudi drugih priložnostnih dogodkih. Prav tako želimo doseči, da bi se tako gostinci kot turistične kmetije zavedali pomena vključevanja lokalnih živil v svoje jedilnike vse leto. Zato želimo od kmetij pridobiti informacije, katere tržne viške imajo oziroma bodo imele na voljo, v kakšnih količinah in katerem letnem času, da se bodo gostinci in turistične kmetije lahko nanje obrnili za dobavo živil. V nadaljevanju pa bo na osnovi dobrega sodelovanja, medsebojnega spoštovanja in zaupanja med gostinci, turističnimi kmetijami in ponudniki lokalnih živil možno količine surovin in izdelkov še povečati in razširiti njihov asortiman, seveda ob dogovorjeni sprejemljivi ceni živil.

Verjamemo, da lahko s skupnim sodelovanjem in povezovanjem pridobite vsi deležniki projekta, lokalni pridelovalci in predelovalci, gostinci in turistične kmetije, ki pri tem lahko povečate, razširite in obogatite lastno ponudbo ter posledično s tem povečate tudi turistično prepoznavnost lokalne kulinarike. Če želite sodelovati na kulinaričnem festivalu oziroma biti s prodajo svojih živil del kulinarične zgodbe, se na nas obrnite na vanja.bajd-frelih@kr.kgzs.si in kristina.miklavcic@ra-sora.si.

Vanja Bajd Frelih