Poskrbimo za urejene in varne ceste

24.3.2022

Na cestah, tako državnih kot občinskih, morajo vsi uporabniki upoštevati pravila – tako cestnoprometne predpise kot tudi tista iz zakona o cestah, ki določajo prepoved ogrožanja varne uporabe javne ceste.

Občasno posamezniki teh pravil ne upoštevajo. Najpogosteje gre za onesnaženje cestišča z zemljo in blatom, kar moti uporabnike cest, predstavlja pa tudi določeno nevarnost, saj zmanjšuje oprijem vozila. Kako je s tem v občini Gorenja vas - Poljane, je pojasnil Boštjan Kočar, zadolžen za občinsko cestno infrastrukturo.

Ali na občinski ravni obstaja predpis o ustreznem ravnanju s cestami in preprečevanju njihovega onesnaženja?
To področje poleg zakona o cestah ureja odlok o občinskih cestah v naši občini. Gre za glavni dokument, ki zakonsko ureja področje občinskih cest na območju občine Gorenja vas - Poljane. V 43. členu odlok še natančneje določa prepovedi ogrožanja občinske ceste in prometa na njej. Del teh prepovedi je tudi onesnaženje ceste oziroma puščanje predmetov, snega ali sipkih materialov na cesti. Bistveno sporočilo tega člena je, da s svojim ravnanjem ne smemo povzročati nevarnosti in škode na cesti ali ovirati prometa na njej.

Na katere institucije se lahko občani obrnejo ob pojavu onesnaženja ceste?
Če gre za onesnaženje cest, ki ovira promet, povzroča nevarnost za promet ali povzroča škodo na cesti, prosimo, da občani sporočijo ta podatek v času uradnih ur na Občino Gorenja vas - Poljane, lahko po telefonu na št. 04/51 83 100 ali na elektronski naslov info@obcina-gvp.si. V času zunaj uradnih ur občine pa je treba ta podatek sporočiti na Center za obveščanje 112. Dodajam še to: ko gre za resnejše poškodbe cest in večje količine umazanije na cesti, lahko občani zadevo prijavijo tudi na medobčinski inšpektorat, ki zadevo preveri in lahko tudi oglobi povzročitelja.

Kaj mora storiti tisti, ki kljub vsemu onesnaži cestišče?
Kdor cesto oziroma vozišče onesnaži, mora sam poskrbeti za odstranitev ovire, materiala, snega na način, da onesnaženi del ceste ne povzroča več nevarnosti za promet na njej. Če povzročitelj tega ne stori, to izvede upravljavec ceste na stroške povzročitelja, če je ta seveda znan, če je povzročitelj neznan, pa cesto očistijo komunalni delavci Občine Gorenja vas - Poljane.

Peti člen zakona o cestah, 3. odstavek, določa: Preden se vključi v promet na javni cesti s kolovozne poti, nekategorizirane ceste, individualnega priključka, območja izvajanja del ali druge zemljiške površine, mora voznik odstraniti z vozila zemljo ali blato, ki bi lahko onesnažilo vozišče.

Kakšna je problematika v zvezi s tem v gorenjevaški občini in ali občina kdaj tudi ukrepa?
Pri nas smo imeli nekaj primerov onesnaženja cest, predvsem ob spravilu lesa. Izvajalec sečnje ni ustrezno očistil ceste, vendar so jo po opozorilu občine počistili do konca. Imeli smo tudi primere vlačenja lesa po asfaltnih cestah, a takih primerov je na leto le nekaj. Največ primerov onesnaženja cest pa povzroči narava sama. Velikokrat se z brežin, predvsem spomladi zaradi odjuge, na cestišče vsuje pesek, skale ali zemlja. Ob močnem vetru ali neurju pa na gozdnih območjih na cesto padajo drevesa in veje. Teh primerov imamo v povprečju od deset do dvajset na leto.

Jure Ferlan