Potrditev tega, kar že ves čas živijo

22.4.2021

Zeleno zgodbo trajnostnega turizma v Poljanski dolini pomaga soustvarjati tudi Domačija Tešnak, ki se je vpisala med prejemnike trajnostnega znaka zeleni ključ.

Zeleni ključ je mednarodno priznana nagrada, ki predstavlja odličnost na področju zelenega turizma, okoljevarstva in trajnostnega delovanja. "Vstop lokalnega ponudnika Tešnak – domačija doživetij v družino prejemnikov zelenega ključa je rezultat ne samo njihove zavezanosti k trajnostnemu in zelenemu poslovanju, ampak tudi vseh aktivnosti, ki jih je Občina Gorenja vas - Poljane skupaj z Zavodom za turizem in kulturo Poljanska dolina izvajala v preteklem letu v okviru Zelene sheme slovenskega turizma," so ob tem poudarili na občini in dodali, da je poleg predstavitve Zelene sheme in trajnostnih certifikatov za strokovno javnost bistveno tudi povezovanje s turističnim gospodarstvom. "Veseli smo, da je to že obrodilo sadove."

S prejemom zelenega ključa se je domačija Tešnak zavezala k načelom trajnostnega, samooskrbnega in inovativnega delovanja. V delovanje domačije vključujejo trajnostne izdelke, dobrote, s katerimi postrežejo obiskovalcem, pa v glavnem pridelujejo na lastnem zelenjavnem, sadnem in zeliščnem vrtu. "Ostalo hrano dobimo iz okoliških kmetij in tako podpiramo kmetijstvo v naši regiji," pojasnjuje Marjeta Kavčič z domačije Tešnak. Ves čas pa iščejo tudi inovativne načine zmanjševanja porabe vode in elektrike ter varovanja okolja. Kriteriji, po katerih je bila domačija ocenjena in certificirana, pokrivajo kar 13 področij: okoljsko upravljanje, vključenost osebja, informiranje gostov, vodo, pranje in čiščenje, odpadke, energijo, hrano in pijačo, notranje okolje, zelene površine, korporativno družbeno odgovornost, aktivnosti v naravi in administracijo. Pridobitev zelenega ključa Marjeta Kavčič sicer jemlje zgolj kot zunanji znak tega, kar je tako ali tako njihov način življenja že ves čas. "Tistim, ki bodo prišli k nam, bomo zdaj lahko tudi z zunanjim obeležjem pokazali, kar je del naše notranje naravnanosti." Po njenih besedah namreč ne gre zgolj za uporabo ekoloških čistil, ločevanje odpadkov, zmanjševanje porabe vode in energije. "Gre za splošen odnos do narave, žive zemlje, voda, gozdov, živali ... Vsega, kar se izgublja v tem hitrem tempu življenja, a je osnovnega pomena; če bomo izgubili stik s koreninami, smo mrtvi." Zato ne glede na to, da je iskreno ponosna in vesela tega prestižnega znaka, meni, da je to zgolj zunanji simbol, ki se mora najprej odražati v notranji naravnosti vseh, ki soustvarjajo njihovo zgodbo.

Zato se trudijo tudi svoje goste ozaveščati, kako živeti bolj smotrno in ekološko. "Pri nas gostje pečejo kruh, pijejo vodo iz pipe, uživajo v gozdu v tišini, sami nabirajo zelišča za čaj in ekološko pridelano hrano za kosilo," pojasnjuje Marjeta Kavčič. Kot pravi, ji je tak način življenja, kjer se znanje črpa od prednikov, že od nekdaj blizu. "Potem pa sem začela razmišljati, kako še razširiti to zavest, da smo vsi eno in da je od tu treba črpati znanje." Tako se ji je porodila ideja o posebnem paketu za družine, v okviru katerega bi člani družine čas preživljali skupaj ter ob tem obujali stara znanja in se učili že skoraj pozabljenih veščin. S tem je začela udejanjati svojo filozofijo, da obstajata dve trajni zapuščini, za kateri se je vredno boriti in ju predati otrokom – prva so korenine oziroma pogled na dediščino, druga pa krila, s katero pridobijo svobodo duha in kreativnost. To jo je spodbudilo pri snovanju ustvarjalnega konca tedna za družine, v okviru katerega na domačiji nudijo deset delavnic z desetimi rokodelci. Gostje se tako igrajo lesene miselne igre, ustvarjajo na glasbeni delavnici, izdelujejo leseno gnezdilnico, v zeliščarski delavnici spoznavajo prastar način zdravljenja, pečejo kruh in izdelujejo namaze ter obujajo stare pozabljene jedi, skupaj šivajo igrače iz blaga ...

Upa, da bodo s svojim pozitivnim zgledom uspeli navdušiti še koga tako v bližnji kot daljni okolici, da se bodo odločili za pridobitev zelenega ključa, ki je zanje pomenil le potrditev njihovega načina življenja. Oziroma kot so zapisali na svoji spletni strani: "Verjamemo v starodaven in pristen način življenja. Z veseljem in ljubeznijo skrbimo za naš vrt in pridelujemo lastne pridelke. Zavedamo se vrednosti izdelkov, ki so narejeni z lastnimi rokami, zato z veseljem izdelujemo od skodelic čaja, copat in kozmetike do domačega kruha in peciva."

Mateja Rant