Pravilno obžagovanje dreves

22.4.2021

Predvsem v pomladnem času je sezona priprave dreves na letno rast, zato se v sadovnjakih obrezuje sadno drevje, urejajo se tudi nesadna drevesa v človekovem bivalnem okolju.

Žal pa se pogosto dogaja, da so ta drevesa obžagana nepravilno. Običajno gre za pretirano žaganje vej, ki drevo nepovratno poškodujejo. Kot je pojasnil dipl. inž. gozdarstva Uroš Alič, revirni gozdar s krajevne enote ZGS Poljane, je težava predvsem v neznanju posameznikov, saj je treba dobro poznati drevesne vrste. Vsaka od njih ima svoje zakonitosti in v skladu z njimi jih je treba tudi urejati. Pomembno pravilo je, da se veje, debelejše od deset centimetrov, ne odžagajo, saj je to že prevelik poseg v vsako drevo. Že ob sajenju drevesa je treba predvideti njegov obseg v polni rasti in ga posaditi na pravilno mesto, da ne bo postalo ovira stavbam ali prometu. Drevo je treba oblikovati, ko je še mlado, ko postane zrelo, je za to prepozno. Z odraslih dreves je najbolje odstranjevati le poškodovane in suhe veje, da ne predstavljajo nevarnosti. Pomemben je tudi letni čas obžagovanja. V primeru, da se z drevesa žagajo debele veje, to pomeni velik poseg vanj, strokovnjaki to imenujejo obglavljanje dreves. S tem se drevo obsodi na hitrejši propad, saj izgubi velik del vitalnosti. Nekatere vrste začnejo propadati počasneje in delno obnovijo krošnjo s sekundarnimi vejami, druge pa hitro usahnejo. Tako obžagano drevo izgubi tudi estetsko vrednost. Zmotno je tudi prepričanje, da se lahko močno obžaguje nekatere tako imenovane pionirske vrste, ki hitro rastejo in nimajo dolge življenjske dobe, kot je na primer vrba.

Veda, ki se ukvarja z nego nesadnih dreves, se imenuje arboristika. Gre za vejo hortikulture in urbanega gozdarstva, ki temelji na poznavanju drevesne biologije. Arboristika se ukvarja s sajenjem in vzdrževanjem dreves v urbanem okolju, z njihovim proučevanjem in gojenjem. Cilj, h kateremu stremi arboristika, je varno, zdravo in lepo drevo. To je mogoče doseči z izborom drevesnih vrst, primernih za rast v naseljenem okolju, pravilnim sajenjem, pravilno in pravočasno nego dreves, z razvojem in uporabo diagnostičnih metod za oceno nevarnosti ter vitalnosti in ugotavljanje in zatiranje bolezni ter škodljivcev.

Jure Ferlan