Pred desetimi leti spet odprli vrata dvorca

19.5.2022

Na Visokem je župan Milan Čadež s svojo ekipo pred desetimi leti začel pisati novo zgodbo v kroniki visoškega dvorca. Ob tej priložnosti so predstavili doslej opravljeno delo na dvorcu in načrte za prihodnost.

»Pred desetimi leti je bil ravno tako lep dan, kot je danes. Odpravili smo se na kolesarjenje ob odprtju občinskega kolesarskega kroga in se sredi dneva ustavili na Visokem, kjer smo ravno takrat po približno treh desetletjih ponovno odprli vrata dvorca, v katerem smo v dogovoru z gostincem z Vidma zagotovili gostinsko ponudbo,« se začetkov svoje "visoške kronike" spominja župan Milan Čadež. Odločitev, da je treba "ponosu Poljanske doline" ponovno vdahniti življenje, je padla že leto prej: »Dne 29. avgusta 2011 smo podžupan Tomaž Pintar, predsednik Kulturnega društva Ivan Tavčar Poljane Izidor Jesenko, predsednik KS Poljane Tone Debeljak in jaz položili venec pri kapelici ob 160. obletnici rojstva našega rojaka Ivana Tavčarja. V toplem vremenu smo obsedeli na stopnicah dvorca. Mimo so se sprehajali domačini in spraševali, ali se bo že kaj premaknilo … Takrat smo enotno rekli: Drugo leto pa moramo tukaj sami kaj premakniti!«

Po letih propadanja se je tako leto kasneje začela po majhnih korakih pisati nova zgodovina dvorca. Najprej so odkupili deleže preostalih treh občin na Škofjeloškem, ki so bile manjšinske lastnice dvorca, da je bilo lažje sprejemati odločitve, ki jih je potrjeval občinski svet, prenova pa je potekala pod budnim očesom pristojnih z ljubljanskega zavoda za varstvo kulturne dediščine, je pojasnil župan. »Jeseni 2017 je vlada ambient visoške in Debeljakove domačije s spomenikom pisatelju Ivanu Tavčarju in Tavčarjevo grobnico z odlokom razglasila za kulturni spomenik državnega pomena. To je bilo zame in za sodelavce veliko priznanje in spodbuda za nadaljnje delo, cilj prve etape,« je poudaril Čadež. V desetih letih so v obnovo dvorca skupaj vložili že 1,7 milijona evrov, leta 2018 pa je upravljanje obeh objektov in opreme Dvorca Visoko prevzel javni zavod Poljanska dolina. Leta 2019 so prejeli prva nepovratna sredstva ministrstva za kulturo, s pomočjo katerih so na novo prekrili streho s špičakom. »Dne 17. maja je začela obratovati kavarna Visoko, cilj moje druge etape.« Danes Dvorec Visoko s kavarno in urejenimi prostori z razstavami daje pomemben pečat Poljanski dolini, še poudarja Čadež in dodaja, da so tako energijo kot sredstva v preteklih letih vlagali premišljeno, po kratkih, ampak zanesljivih korakih. In po desetih letih imajo kaj pokazati, je zadovoljen župan, ki že snuje smele načrte tudi za prihodnost. Ta čas urejajo še sosednje gospodarsko poslopje, za kar so prav tako pridobili sredstva ministrstva v višini slabih 200 tisoč evrov, še približno toliko sredstev bodo primaknili tudi sami. V prihodnje naj bi tu v sodelovanju z medicinskim centrom Medicor zaživel rehabilitacijski center za bolnike po operaciji srca in ožilja. »Za vračanje življenja na dvorec pa je izredno pomemben tudi lastni dostop, zato načrtujemo tudi postavitev mostu na mestu, kjer je nekoč že bil. To bi bil pa lahko zaključek tretje etape oživljanja dvorca,« je sklenil župan.

Na koncu se je zahvalil vsem sodelavcem v občinski upravi, pa tudi javnemu zavodu Poljanska dolina, Zavodu za varstvo kulturne dediščine Ljubljana, Loškemu muzeju, ministrstvu za kulturo, Restavratorskemu centru Ljubljana, Občini Škofja Loka, domačim društvom in drugim organizatorjem prireditev, sosedu Mateju Demšarju in še mnogim, ki »jim je mar za našo bogato in lepo dediščino, ki so nam jo v varstvo zapustili naši predniki«.

Mateja Rant