Pred novim programskim obdobjem

20.4.2023

V LAS loškega pogorja se pripravljajo na novo programsko obdobje 2023–2027, obenem pa so ob zaključku zadnjega, 2014–2020, izvedene projekte predstavili v posebni publikaciji.

njej so zbrani opisi in ključni rezultati 25 projektov LAS in sedmih projektov sodelovanja med slovenskimi LAS. V prihodnjem letu je predviden ponatis publikacije, saj pričakujejo potrditev še dveh projektov. Skupno je pri projektih sodelovalo kar 44 različnih partnerjev.

V naši občini se je npr. izvajalo 18 projektov, sodelovalo pa je osem partnerjev. Povprečna vrednost posameznega projekta na območju LAS loškega pogorja je bila v tem obdobju 81.972 evrov, vložena sredstva na prebivalca pa 64 evrov. Kot so pojasnili v LAS, je podlaga za vsa razpisna sredstva Strategija lokalnega razvoja, v kateri so poleg analize razvojnih potreb in (z)možnosti območja opredeljeni tudi ukrepi, kazalniki in cilji programskega obdobja. »V preteklem programskem obdobju smo vse zastavljene cilje in kazalnike dosegli oziroma presegli. Vsi cilji so pomembni, saj izhajajo iz dejanskih potreb lokalnega okolja, njihova uresničitev pa okolju prinaša novo dodano vrednost,« so pojasnili v LAS.

Za pripravo nove strategije so v marcu v vsaki od občin Škofjeloškega organizirali animacijske delavnice, ki so potekale pod geslom Sooblikuj podeželje!, na katerih so sodelovali vsi zainteresirani deležniki območja. Objavili so tudi spletno anketo, s katero lahko prebivalci posredujejo svoje razvojne pobude, na spletni strani LAS pa je objavljen tudi obrazec, ki je namenjen tistim, ki imajo že bolj izdelane projektne ideje. Strategija za novo programsko obdobje naj bi bila potrjena predvidoma 13. decembra letos, zato predvidevajo, da bodo prvi javni poziv lahko speljali v začetku prihodnjega leta. LAS na javnih pozivih razpisuje sredstva na posamezne ukrepe, višina razpisanih sredstev pa se določi za vsak javni poziv posebej, enako tudi najvišja vrednost projekta. Število projektov je odvisno od interesa lokalnega okolja oziroma prijaviteljev. LAS na podlagi določenih kriterijev prejme sredstva iz sklada EKSRP in ESRR, ki jih med programskim obdobjem razpisuje na javnih pozivih. Sredstva niso določena na posamezno občino, ampak se razpisujejo na javnih pozivih. Nanje lahko z enakimi možnostmi kandidirajo vsi deležniki območja LAS, ne glede na to, iz katere občine prihajajo.

Kot poudarjajo v LAS, lokalne akcijske skupine pomembno prispevajo k razvoju lokalnega okolja oziroma območja, ki ga pokrivajo. Za škofjeloško sta dve zelo uspešni programski obdobji, v katerih so bili realizirani številni razvojni potenciali. Partnerstva so prinesla nove ideje in inovativne pristope reševanja razvojnih izzivov, njihovi rezultati pa so vidni na več področjih. »Partnerstvo v novem programskem obdobju čakajo novi izzivi, za katere verjamemo, da jih bomo uspešno realizirali. Veselimo se pobud lokalnega okolja in priložnosti, da skozi projekte LAS tudi v tem programskem obdobju še bolj povežemo lokalno skupnost, uresničimo ideje in se odzovemo na potrebe okolja ter razvijamo področja in vsebine, ki nam bodo v ponos,« še dodajajo v LAS loškega pogorja.

Damjana Petenelj