Prehodni pokal ostaja na Sovodnju

2.2.2023

Decembra je bil na Sovodnju 8. Memorial Mirana Bogataja v spajanju sesalnega voda (SSV), ki je hkrati štel tudi za tretjo tekmo pokala SSV Gasilske zveze (GZ) Gorenjske 2022/2023.

Tekmovanja se je udeležilo 23 ekip, med njimi štiri ekipe iz občine Gorenja vas - Poljane: tri iz Sovodnja in ena iz Poljan. Med najhitrejše ekipe sta se uvrstili ekipi iz Sovodnja, in sicer članice A na tretje mesto, člani B pa so pometli z vso konkurenco in zmagali.

V spajanju sesalnega voda se je pomerilo 23 ekip iz 13 gasilskih zvez. V ženski kategoriji je nastopilo devet ekip. Na prvo se je uvrstilo PGD Ivančna Gorica, na drugo mesto PGD Zalog pri Cerkljah, tretje pa so bile gasilke PGD Sovodenj. Najboljše tri ekipe v moški kategoriji so bili člani B PGD Sovodenj, člani PGD Goriča vas in člani A PGD Naklo. Kot je pojasnil poveljnik PGD Sovodenj Boštjan Peternelj, so že nekaj časa tekmovali na različnih gasilskih tekmovanjih po Sloveniji. »Po smrti takratnega poveljnika Civilne zaščite RS Mirana Bogataja, rojaka s Sovodnja, smo se odločili, da njemu v spomin organiziramo gasilsko tekmovanje.« Žal na Sovodnju ni primernega prostora za druga, večja gasilska tekmovanja, zato je padla ideja za tekmovanje v spajanju sesalnega voda. Zanj je potrebno manj prostora in se lahko izvede tudi v zimskem času, ko je gasilska dejavnost nekoliko okrnjena. Prvič so ga organizirali leta 2013, in ker je bilo zelo uspešno, so se odločili, da bo postalo vsakoletno. »Leta 2016 smo se s prijatelji iz PGD Zalog pri Cerkljah, Nakla, Begunj na Gorenjskem in Komende kot soorganizatorji tekmovanj dogovorili, da ustanovimo zimsko ligo v SSV GZ Gorenjske, ki je bila med ekipami zelo dobro sprejeta.« Na ravni GZ Slovenije je vse do leta 2019 potekala zimska liga v SSV, ki so se jo udeleževali tudi člani PGD Sovodenj in si tako pridobili marsikatero izkušnjo tako s tekmovanjem kot samo organizacijo.

Pri spajanju sesalnega voda sodeluje šest članov, ki morajo čim hitreje spojiti sesalni vod do motorne brizgalne. Vsak član ima točno določene naloge, ki jih mora opraviti. Če naloge ne opravi pravilno, se mu prištejejo kazenske točke, ki prispevajo k izgubi sekund. Na tekmovanje se lahko prijavijo tako ekipe iz Slovenije kot tudi izven nje. Edini pogoj je, da so tekmovalci člani PGD. Sodelujoče ekipe prejmejo zahvalo, najboljše tri ekipe po kategorijah unikatne pokale in medalje, prvouvrščena ekipa v obeh kategorijah pa prehodni pokal. »Kot organizatorji tekmovanja bi si želeli, da bi se ga udeležilo več ekip GZ Škofja Loka. V času pred koronavirusom je bilo več zanimanja za tekmovanja. To opažamo tako pri tekmovanjih na regijski kot državni ravni.« Po mnenju gasilcev je uspešnost ekipe na tekmovanju odvisna od njene pripravljenosti. Več kot ekipa vadi, boljša je, a je kljub odlični pripravljenosti, hitrosti, spretnosti in znanju potreben tudi kanček športne sreče za uvrstitev na prvo mesto. »Poleg tekmovalnega vzdušja je na vseh gasilskih tekmovanjih bolj pomembno druženje gasilcev, izmenjava izkušenj in sklepanje prijateljstev širom Slovenije in tudi v tujini,« je še poudaril Boštjan Peternelj.

Lidija Razložnik