Pripravljajo se na letne izpite

20.5.2021

V gorenjevaškem oddelku Glasbene šole Škofja Loka, ki večji del dejavnosti izvaja v Sokolskem domu, v letošnjem šolskem letu glasbeno znanje nabira sedeminštirideset otrok.

V tem tednu se je zaključil vpis novih učencev za prihodnje šolsko leto v Glasbeni šoli Škofja Loka, ki ima oddelek tudi v Gorenji vasi. V letošnjem šolskem letu so pouk začeli izvajati na novi lokaciji v Sokolskem domu, kjer imajo po besedah pomočnika ravnatelja Luke Železnika zelo dobre pogoje za delo. V prostorih Osnovne šole Ivana Tavčarja tako poteka le še pouk kitare in nauka o glasbi.

Pouk izvajajo v mali dvorani Sokolskega doma, kjer je tudi klavir, ki ga po potrebi v primeru nastopov prestavijo v veliko dvorano. "Poleg male in velike dvorane lahko uporabljamo še dve učilnici, občasno kakšno uro izvedemo tudi v knjižnici," je razložil Železnik. Letos se na oddelku v Gorenji vasi 47 učencev uči igranja na klavir, flavto, violo, violino, violončelo, harmoniko, klarinet in kitaro. Veseli ga, da po selitvi v Sokolski dom lahko delujejo na skupni lokaciji, obenem pa jim ta lokacija nudi primeren prostor za nastope, ki jih sicer v letošnjem šolskem letu niso mogli v celoti uresničiti. "Ta čas se učenci že pripravljajo tudi na letne izpite, ki jih lani ni bilo; tudi na ta račun bo mogoče letos kakšen nastop manj, saj so učenci precej zaposleni s pripravami." Se pa že veselijo nastopov na O'glasbeni Loki, v okviru katere bo ves dan mogoče uživati v nastopih njihovih učencev na različnih lokacijah v starem mestnem jedru Škofje Loke. "V sklopu O'glasbene Loke si bo možno ogledati tudi film Pravljica o glasbeni skrinjici, ki smo ga letos posneli kot povabilo k vpisu," je razložil Železnik.

V filmu so predstavili vse inštrumente, ki jih učijo v Glasbeni šoli Škofja Loka, pa tudi petje in ples. "Ideja o filmu je nastala, ker tudi letos nismo mogli izvesti predstavitve naše šole v živo." Tako so že lani pripravili predstavitve posameznih inštrumentov na šolskem kanalu na Youtubu, letos pa so šli še korak dlje in vse skupaj zavili v zgodbico, skozi katero so predstavili vsa glasbila, ki jih že poučujejo v šoli, dodali pa še tista, ki bi jih želeli tudi v prihodnjih letih: fagot, oboo in harfo. Prav inštrumenti namreč baronici iz Puštalskega gradu pomagajo najti pot do izgubljene glasbene skrinjice, vključili pa so tudi petje in balet, s katerim so povezali celotno zgodbo. "Tako smo želeli pokazati, da je to, kar počnemo v šoli, čarobno, pravljično, skrivnostno ..."

Mateja Rant

Fotogalerija