Privilegij je ustvarjati v narečju

21.3.2024

Štedientje, vokalno-instrumentalna skupina iz Poljanske doline, je konec preteklega leta praznovala dvajsetletnico delovanja in jo proslavila z izdajo tretje zgoščenke z naslovom Fantusk večier. S Petrom Čadežem, Markom Peternelom, Sebastjanom Krekom, Boštjanom Peternelom, Davidom Mohoričem in Juretom Dolencem smo se pogovarjali tik pred predstavitvijo zgoščenke in imeli priložnost slišati tri skladbe tudi v živo.

Dvajset let je dokaj dolga doba. Kakšen je recept za dolgo skupno ustvarjanje?
Marko: Vidimo se samo enkrat na teden! (smeh)
David: Če bi nastopali kar naprej, gotovo ne bi skupaj zdržali dvajset let, saj bi bilo enostavno vsega preveč. Tako pa se malce branimo »špilov« in še vztrajamo skupaj.

Vaši začetki segajo v čas etno sekcije, ki je delovala v okviru KŠPD. Kako je prišlo do vašega sodelovanja?
Marko: Poznali smo se že prej, kako pa smo prišli skupaj, bo povedal David. 
David: S Petrom sva skupaj igrala že v gimnaziji, imela sva rokersko skupino. Se je pa vse začelo v klubu z željo po kakšnem dogodku. Na začetku smo kupili lončeni bas in poleg uporabili domače inštrumente: ribežen, glavnik, žlice, edino Peter je igral kitaro, jaz harmoniko. Tudi naš prvi nastop je bil takšen.

David, takrat ste napisali tudi besedilo za vašo prvo skladbo Preliepa dolina?
Res je. Pesem smo prepevali ob različnih priložnostih. V razširjeni zasedbi smo jo prvič javno izvedli konec leta 2003 na prireditvi Veselo dopoldne v Gorenji vasi v organizaciji KŠPD.

Preliepi dolini je sledila Podoknica. Je bila namenjena kateremu izmed deklet oziroma vašim ženam?
David: Takrat smo dejansko hodili pet podoknice. V soboto zvečer smo se dobili pri Poniju, spili tri piva in se odločili, kam gremo pet. (smeh) Smo pa s petjem podoknic mogoče malce »zaslužni« za začetek kakšne zveze in kasneje poroke.
Boštjan: Moja žena še čaka nanjo (smeh).

Kdaj se je izoblikovala današnja zasedba?
David: Na začetku smo se nekoliko iskali, a kaj kmalu je Peter pripravil avdicijo in hitro je vsak od nas ugotovil, ali lahko poje ali ne. Tenorji so Peter, Marko in Sebastjan, bariton je Boštjan, jaz pojem bas, Jure pa igra na kontrabas in bariton. V takšni sestavi delujemo vse od leta 2010.
Peter: Najprej smo nastopali kot glasbena zasedba Etno sekcije KŠPD, leta 2008 smo si nadeli imel Štedientje in se dve leti kasneje vključili v KUD Ivan Regen Gorenja vas, kjer delujemo kot samostojna sekcija. KŠPD je vseskozi podpiral naše delovanje ter nam finančno pomagal pri izdaji prve zgoščenke.

Se spomnite svojih prvih nastopov?
Tik pred koncem leta 2003 smo prvič javno nastopili na dogodku Veselo dopoldne v Gorenji vasi. Januarja naslednje leto smo nastopili na prireditvi Koncert iz naših krajev, ki so ga za 1. program Radia Slovenija snemali v Javorjah. Nato se je zvrstilo kar nekaj podoknic, praznovanj rojstnih dni in drugih občinskih dogodkov, kamor so nas povabili.

David, vsa besedila skladb so vaša. Od kod črpate navdih zanje?
Navdih dobim v različnih situacijah: včasih na kakšnem sprehodu ali denimo v družbi, če kdo pove kakšno šalo in se iz nje razvije skladba. Velikokrat dobim kakšno idejo tudi med vožnjo domov, ko sem sam v avtu in imam čas razmišljati. Največkrat navdih črpam iz okolice. Včasih pa me tudi kakšen dogodek napelje k pisanju skladbe, kot denimo pri skladbi Podoknica smo si rekli, da bi bilo dobro imeti svojo podoknico, če jih že pojemo.

Je za vas privilegij, da ustvarjate in pojete v (svojem) narečju?
David: Vsekakor je to privilegij, saj je v narečju tega manj in je zato bolj zanimivo.
Marko: Ko smo začeli ustvarjati, smo bili na to še bolj ponosni, bolj kot danes. Ko smo začeli, je bil izjemno popularen Polansk debatnk. Tam je bilo napisanih od 30 do 40 tisoč prispevkov v »polanšn«.

Katera skladba po vašem mnenju je med poslušalci najbolj priljubljena? 
Vsaka zgoščenka ima svoj hit, sicer je to osebno mnenje, a lahko v ospredje postavimo skladbe Enkrat sn biu prašan, Veselak in Zelena trava tam par bajt. 
Sebastjan: Naše skladbe so priljubljene že pri osnovnošolcih, saj si jih nastavijo za zvonjenje telefona.

Sta prvi dve zgoščenki Preliepa dolina iz leta 2008 in Veselak, izdana 2013, na kateri sta tudi nagrajeni skladbi Festivala narečnih viž Veselak in Pod šrangarskim mlajam, še na voljo?
Prva je bila razprodana, a je na voljo na YouTubu, druga je še na voljo.

Kje vse je na voljo zadnja - Fantusk večier?
V gostilni Jager na Dobravi, Taverni Petra, Na Vidmu v Poljanah in v Oštariji u Lok. Lahko ga dobite tudi osebno pri katerem od članov ali nas kontaktirate preko e-pošte: skupina.stedientje@gmail.com.

Kaj lahko poveste o zgoščenki Fantusk Večier?
David: Na zgoščenki najdete deset skladb različnih žanrov, kot so npr. balada, bluz, kantri …, pri katerih smo uporabili tudi različne inštrumente. Noben žanr posebej ne izstopa, kaj hitro se sliši, da s(m)o Štedientje.
Sebastjan: Malo smo »zrasli«, dozoreli, kar se čuti tudi skozi skladbe … David: Skladbam smo dodali tudi dodatna glasbila: bendžo, kitaro, orglice, kahon in kontrabas.
Marko: Avtor vseh besedil je tudi tokrat David, glasbo in aranžmaje pa sta David in Peter naredila skupaj.

Vsak december pripravite tudi letni koncert v utrdbi Rupnikove linije na Hlavčih Njivah, ki privabi veliko obiskovalcev od blizu in daleč.
Koncert je postal že tradicionalen, letošnji bo že 12. po vrsti.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost?
Novo zgoščenko želimo predstaviti čim širši javnosti, kar pomeni, da bomo imeli letos nekaj več nastopov in tudi priložnosti za druženje, saj smo skozi leta skupnega ustvarjanja postali tudi dobri prijatelji.

Lidija Razložnik