Prvič praznovala drugi rojstni dan

20.4.2023

Iva Ferlan z Dolenje Dobrave je 18. marca lani v domači hiši doživela srčni zastoj. Zadnja stvar, ki se je spominja, je, da je imela zamešeno testo za flancate. Potem je sledila tema do dneva, ko se je zavedela, da je v bolnišnici, kjer je ostala štiri tedne. Hitra intervencija prvih posredovalcev iz PGD Gorenja vas ji je rešila življenje.

Po besedah Ive Ferlan zdravniki še do danes niso ugotovili, kaj je bil pri njej vzrok za zastoj srca. Sama se prej ni posebej slabo počutila. V bližino srca so ji sedaj namestili srčni spodbujevalnik. O dogajanju okoli njenega reševanja je izvedela od ljudi, ki so bili prisotni. Ko so jo domači nezavestno našli na stopnišču in niso vedeli, kaj se je zgodilo, so hitro poklicali na intervencijsko številko 112 ter jo postavili v položaj za nezavestne. Klicni center je obvestil nujno medicinsko pomoč, od koder so aktivirali prve posredovalce iz PGD Gorenja vas. 

V Ivinem primeru je vse potekalo zelo hitro. Kot je povedal predsednik društva Boštjan Reberšek, so po prejemu obvestila o nujnem primeru izvozili v dveh minutah. Po prihodu na kdaj dogodka so ocenili situacijo in takoj začeli oživljanje obolele z masažo srca in uporabo defibrilatorja, s pomočjo dihalnega balona so ji tudi vpihovali kisik. Po uspešno izvedeni pomoči je Iva zadihala, ponovno se ji je vzpostavil srčni ritem, tačas pa je že prispela nujna medicinska pomoč iz Škofje Loke in prevzela oskrbo bolnice. S helikopterjem so jo odpeljali na zdravljenje v Univerzitetni klinični center v Ljubljano. Pri reševanju so sodelovali prvi posredovalci Robert Jezeršek, Anže Pajer, Boštjan Poljanec, Peter Selak in vodja intervencije Boštjan Reberšek. Zadovoljni so bili, da so izvedli uspešno oživljanje, najlepšo novico pa so dobili po nekaj dneh, ko so izvedeli, da Iva ne bo imela večjih posledic zaradi srčnega zastoja. Polomljenih je imela le nekaj reber, kar je pri intenzivnem reševanju običajno. Primeri tako dobrega okrevanja so sicer precej redki. Kot je poudaril Reberšek, so pri ukrepanju pri zastoju srca ali kapi odločilne sekunde in minute. Vsaka nadaljnja minuta neukrepanja zmanjša možnost preživetja za deset odstotkov, po petih minutah brez kisika pa se začne odmiranje možganskih celic, kar pusti resne posledice, če oseba preživi. Zato je lahko pri prepozni reanimaciji kakovost življenja preživelega slaba. 

V primeru, da opazimo osebo, ki ne kaže znakov življenja, takoj začnemo izvajati masažo srca, ki simulira črpanje krvi in s tem omogoča dovod kisika v možgane. Obenem poskrbimo za takojšnje obvestilo reševalcem, najbolje na številko 112. V občini Gorenja vas - Poljane imajo vsa prostovoljna gasilska društva usposobljene prve posredovalce, to je osebe, ki ob nujnih zdravstvenih stanjih posredujejo na svojih operativnih območjih. To je še posebnega pomena v krajih, ki so oddaljeni od zdravstvenih ustanov in nujne medicinske pomoči. Najbolje je, če je pri oživljanju prisotnih več posredovalcev, saj lažje izvajajo reševanje. Gorenjevaški gasilci imajo defibrilator stalno nameščen v gasilskem vozilu, poleg pa še najnujnejšo opremo za reševanje. Prvi posredovalci morajo vsako leto obnavljati licenco, tečaje izvaja NMP iz Škofje Loke. Večkrat letno v PGD Gorenja vas pripravijo prikaz postopkov oživljanja in nudenja prve pomoči z namenom, da občani ne bi samo opazovali, ko pride do nujne situacije, ampak aktivno in pravilno pristopili k reševanju sočloveka. Zato vabijo vse, da se jih udeležujejo. Iva Ferlan je lani 18. marca po zaslugi gorenjevaških prostovoljnih prvih posredovalcev doživela novo rojstvo, zato je letos praznovala prvi »drugi« rojstni dan in se rešiteljem še enkrat osebno zahvalila, s tem prispevkom pa se jim zahvaljuje tudi javno. V njenem primeru se je še enkrat pokazalo, kako pomembna in dragocena je čimprejšnja ustrezna pomoč.

Jure Ferlan