Romarski vrtec na Gori

21.7.2022

V začetku junija se je v Marijini božjepotni cerkvi na Gori na Malenskem vrhu v okviru širšega projekta Crngrob naokrog odvil poseben kulturno-duhovni večer.

Dogodek, imenovan Romarski vrtec – Marijine vrtenice, je organizala JSKD, Območna izpostava Škofja Loka, v sodelovanju z Župnijo Poljane in KD dr. Ivan Tavčar Poljane. Obiskovalci so lahko spremljali vokalni, instrumentalni in plesni nastop, ki ga je izvedla Capella Carniola, ki so se jim kot pevci in plesalci pridružili nekateri člani Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič iz Ljubljane.

Slišati je bilo moč zgodovinska glasbila: kljunaste flavte, strunsko lajno, dude, fidel in portativ. Program po izboru Janeza Jocifa je bil povzet po delu Kodeks Libre Vermell, nastalem leta 1399 na Montserratu v španski Kataloniji. Gre za enega najbolj poznanih srednjeveških glasbenih kodeksov. Poleg drugih liturgičnih besedil vsebuje deset skladb v latinščini, provansalščini in katalonščini. Tako na Montserratu kot v drugih krajih, kjer so gojili kult Črne Marije, so bili glasba, poezija in ples v srednjem veku dojemani kot enotno izrazno sredstvo. Ti liturgični plesi so podobni slovenskim Marijinim romarskim vrtcem ali vrtenicam, ki jih imajo koreologi za edino slovensko avtohtono plesno izročilo. Ponekod na Dolenjskem so se ohranili do druge svetovne vojne. Kot je povedal Janez Jocif iz JSKD Škofja Loka, je cerkev na Malenskem vrhu izjemen ambient, ki nudi idealne pogoje za izvedbo takšnih dogodkov, saj poleg dobre akustike obiskovalce nagovarja tudi s svojo zgodovinsko in likovno pričevalnostjo.

Jure Ferlan