Šest desetletij organiziranega čebelarjenja

19.11.2020

Priznanje Občine Gorenja vas - Poljane za 60-letno čebelarjenje s kranjsko sivko na sonaraven način je prejelo Čebelarsko društvo (ČD) Sovodenj.

S prvotnim imenom Čebelarska družina Sovodenj je leta 1960 deset ustanovnih članov začelo pisati bogato zgodovino čebelarjenja. Danes Čebelarsko društvo Sovodenj šteje 28 članov. Povezuje jih geografska lega Sovodenjške doline in okolice, ki jo zaradi razgibanosti terena in zgodovinskih okoliščin prečkajo včasih nenavadne občinske meje. Zato je 18 članov iz občine Gorenja vas - Poljane, deset pa iz sosednjih občin, ki mejijo na sovodenjški konec.
Člani čebelarijo v 25 čebelnjakih in skrbijo za približno 290 čebeljih družin. Gostota njihovih čebelarjev in čebeljih družin je tako glede na število prebivalcev ena največjih v Sloveniji. Osnovne naloge društva in njenih članov so čebelarjenje s kranjsko sivko in skrb za njeno zdravje na sonaraven način, izobraževanje članov na predavanjih, sodelovanje s sosednjimi čebelarskimi in lokalnimi društvi, šolo in vrtcem, ozaveščanje sokrajanov o pomembnosti življenja čebel in pridelava kakovostnega medu. Za vseslovensko akcijo medeni zajtrk podarijo med domačemu vrtcu in šoli. Najmlajšim v vrtcu v mesecu maju predstavijo čebele in čebelarjenje. Med prvimi v Sloveniji so začeli uporabljati kisline za sonaravno zdravljenje varoje in čebelje družine opremili s hlapilniki za mravljično kislino in s tem poskrbeli za večjo kvaliteto in varnost njihovega medu in medenih izdelkov. Leta 2013 so v svojih vrstah dobili državnega prvaka za gozdni med. Spomladi leta 2015 so slovesno razvili svoj prvi prapor, ki jim predstavlja simbol društvene povezanosti ter delavnosti in skrbi za čebelo kranjsko sivko. Vsako leto se udeležijo svetovnega dneva čebel, na letnem društvenem pikniku pa podelijo značke za okrogle obletnice članstva v čebelarskem društvu. Ob 60-letnici društva so izdali zbornik z naslovom 60 let s čebelami. V besedi in sliki predstavlja njihovo bogato delovanje v celotni lokalni skupnosti ter ohranja spomine na ljudi, delo, znanje in dogodke tudi za prihodnje rodove.

Jure Ferlan