Splošne knjižnice praznujemo

10.11.2022

V tednu od 14. do 18. novembra poteka Teden splošnih knjižnic pod sloganom Izvolite (v) knjižnico!

To je priložnost, da vam pojem splošna knjižnica nekoliko bolj približamo, se predstavimo: Na območju 212 slovenskih občin deluje 58 splošnih knjižnic, ki so samostojne pravne osebe. Knjižnično dejavnost opravljajo na 273 lokacijah knjižnic in s 13 bibliobusi. Skupaj s premičnimi zbirkami opravljajo knjižnično dejavnost na 1085 mestih v Sloveniji.

Splošne knjižnice so organizirane v mrežo, ki jo sestavljajo:
– osrednje območne knjižnice, ki poleg izvajanja nalog za prebivalce gravitacijskega območja opravljajo še posebne naloge za širše območje (Osrednja knjižnica Kranj); 
– osrednje knjižnice, ki izvajajo knjižnično dejavnost za prebivalce gravitacijskega območja (Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka);
– krajevne knjižnice, ki so organizacijske enote osrednje knjižnice in so namenjene prebivalcem lokalnega okolja ali posameznim ciljnim oziroma interesnim skupinam prebivalcev (Krajevni knjižnici Gorenja vas in Poljane ter Izposojevalna enota Sovodenj); 
– potujoče knjižnice, ki so organizacijske enote osrednjih knjižnic in izvajajo knjižnično dejavnost z namenskim vozilom; 
– premične zbirke, ki so del knjižnične zbirke osrednjih knjižnic in jih knjižnice za določen čas razporejajo po različnih lokacijah (potujoči fond). 

Osnovna dejavnost slovenskih splošnih knjižnic je izposoja knjižničnega gradiva. Knjižnične zbirke so sestavljene iz raznovrstnega gradiva. Prevladujejo seveda tiskane knjige, knjižnice pa ponujajo tudi neknjižno gradivo, kot npr. različne zemljevide, notno gradivo, pa glasbene in filmske posnetke na različnih nosilcih, vse do igrač za najmlajše in malo starejše (naše enote vam te možnosti zaenkrat še ne omogočajo).

Slovenske knjižnice, med njimi tudi vse splošne knjižnice, sodelujemo v sistemu COBISS. Gre za nacionalni knjižnični informacijski sistem z vzajemno bibliografsko bazo podatkov, ki uporabnikom s pomočjo vmesnika COBISS+ omogoča enostaven vpogled v knjižnične zbirke, članom knjižnic pa z uporabo funkcionalnosti Moj COBISS in mCOBISS za mobilne naprave omogoča enostavno uporabo knjižnic. 

Poleg gradiva v fizični obliki knjižnice svojim članom omogočamo izposojo slovenskih e-knjig, zvočnih knjig. 
BIBLOS: Portal je namenjen vsem, ki želijo brati elektronske knjige. Pogoj za izposojo na portalu je članstvo v knjižnici. 
AUDIBOOK: Portal, ki omogoča izposojo slovenskih zvočnih knjig. Pogoj je članstvo v knjižnici.

Knjižnice svojim članom omogočamo tudi dostop do informacij v različnih domačih in tujih podatkovnih zbirkah. Dostop do nekaterih podatkovnih zbirk omogočamo z zakupom dostopa. Od pogodbenih določil je odvisno, ali posamezna knjižnica članom omogoča oddaljen dostop (od doma, iz šole …) s pomočjo gesla ali pa le dostop iz prostorov knjižnice. Nekatere podatkovne zbirke kreiramo knjižničarji sami, dostop do teh je brezplačen in prost za vse, tudi za nečlane. Knjižničarji pa priporočamo tudi nekatere podatkovne zbirke, ki so prosto dostopne na spletu.

DOBRE KNJIGE: Spletni portal s priporočilno literaturo je namenjen promociji dobrega branja. Ponuja bogate informacije o knjigah. Njegova posebnost so iskalni moduli, ki bralcu olajšajo izbiro, mu s premišljeno raznolikostjo odpirajo nove poglede na literaturo in ga vodijo do zanj najprimernejše knjige. Njegovo zanesljivost, nepristranskost in ažurnost vzajemno zagotavljajo slovenske splošne knjižnice, v sodelovanju z literarnimi kritiki ter bralkami in bralci. Namesto seznama priporočilnega branja z naše strani tokrat povabljeni, da obiščete spletno stran in tam poiščete gradivo, ki vam ustreza.
Vse splošne knjižnice razpolagajo z 12 milijoni enot gradiva, letno jih obišče več kot 10 milijonov obiskovalcev. Petina vsega prebivalstva Slovenije je članov splošnih knjižnic, na različne načine pa knjižnične storitve uporablja več kot polovica prebivalcev RS. Vsak član knjižnice si v povprečju izposodi 40 enot gradiva na leto ter lahko izbira med 480 prireditvami, ki jih letno organizira vsaka od 58 osrednjih knjižnic. Knjižnice so kot fizični in virtualni prostori učenja, prireditev, srečevanja in navdiha v lokalni skupnosti, informacijski centri ali tretji postori druženja, socialnega mreženja in demokratičnega sodelovanja.

Novost
V naših enotah se bo do izdaje naslednje številke Podblegaških novic odvilo mnogo dogodkov (preverite na straneh v rubriki prireditve). Naj bo posebno povabilo na delavnico za mladino in odrasle, ki je novost v Krajevni knjižnici Gorenja vas: izdelava mandal. Prvič začenjamo z ustvarjalnimi delavnicami za odrasle. S skupnimi močmi, pa vendar vsak zase, se bomo lotili izdelovanja mandal. Mandale lahko rišemo, barvamo, zlagamo. Medtem ko jih opazujete, lahko meditirate. Z risanjem mandale se v človeku ustvarijo globok mir, sproščenost, povezanost, zbranost, harmonija in izpolnitev. Zato pravijo mandali tudi 'zdravilni krog' in 'krog svetlobe'. Na naših mesečnih delavnicah bomo tako izdelovali mandale. Uporabili bomo različne materiale, tako za samo podlago mandali in njeno izdelavo. Delavnico bo vodila Mihela Strlič Janža.

Povabljeni na naše prireditve ter med knjižne police. V Poljanah bomo v kratkem zabeležili vpis tisočega člana, v Gorenji vasi pa kar dvatisočega. Oba nova bralca čaka lepo presenečenje. Še razlog več, da se včlanite v knjižnico in postanete velik ali malo manjši knjižni molj! Naša vrata so vam na široko odprta.

Bernarda Buh, knjižničarka

Fotogalerija