Stari vzorci, nove čipke

21.7.2022

Sredi junija je bila v mali dvorani gorenjevaškega Sokolskega doma na ogled razstava z naslovom Stari vzorci, nove čipke, ki jo je pripravilo Klekljarsko društvo Deteljica Gorenja vas.

Ob odprtju razstave so pripravili tudi kulturni program. Nastopila je pevska skupina Klas pod vodstvom Cecilije Bohinc, spremljal jih je harmonikar Hieronim Šubic, zbrane je nagovorila predsednica društva Vida Šubic in razložila, kako so pripravljali razstavo in kaj je njen namen. Razstavo in prisotne je blagoslovil gorenjevaški župnik Marjan Lampret.

Gre za redno letno razstavo društva, ki vsako leto nosi drug naslov, poskrbijo pa tudi za različne teme. Tako je bil letos poudarek na čipkah, narejenih po starih vzorcih, predvsem tistih z žigi Čipkarske zadruge Gorenja vas, ki jih hrani Loški muzej Škofja Loka. Zaradi zahtevnosti nekaterih vzorcev se jih dolgo nihče ni upal lotiti, klekljaricam iz Deteljice pa jim jih je uspelo izdelati za razstavo. Sicer jim stare vzorce, podedovane od prednikov, posamezniki zadnja leta pogosto prinašajo in jih tako rešijo pred propadom ali zavrženjem. Poškodovane stare vzorce popravi Zvonka Kogovšek. Klekljanje na Slovenskem je vpisano v Unescov register nesnovne kulturne dediščine in klekljarice jo z izdelovanjem čipk aktivno ohranjajo. Letošnjo razstavo so popestrili še s starimi šivalnimi stroji, radijskimi sprejemniki in drugimi manjšimi predmeti, ki so učinkovito dopolnjevali čipke. Kot je pojasnila Vida Šubic, je dva izmed razstavljenih radiev izdelal Leopold Prostor, po domače Špiček, iz Gorenje vasi. Spominjajo na čase, ko so se klekljarice zbirale skupaj po hišah na tako imenovane preje, kjer so skupaj klekljale in se družile, da pa je med tem opravilom čas tekel hitreje, so tudi pele. Pri Fortunu, kjer je bila doma Vida, jih je pri petju na citre spremljal njen oče Alojz. V dvajsetih letih dvajsetega stoletja so se v Gorenji vasi že pojavili prvi radijski sprejemniki, ki so jih poslušali tudi na prejah. Stari šivalni stroji so spomnili na čase, ko so z njihovo pomočjo všivali čipke na blago. Vida je razstavljala stroj znamke Ring Schiffe, ki ga je podedovala od svoje tete, ki se je učila izdelovanja cerkvenega perila pri uršulinkah v Škofji Loki, stroj je dobila leta 1904, ko ji ga je kupil oče, ima tudi poseben nastavek za všivanje čipk, kar je redkost.

Vsako leto na razstavi namenijo pozornost eni izmed članic, letos so bili razstavljeni izdelki Joži Prelog, ki jim je dodala še umetnokovaške izdelke svojega očeta. Kot je še dodala Šubičeva, je istočasno z njihovo potekala tudi klekljarska razstava v Idriji in je precej obiskovalcev prišlo od tam in so primerjali obe razstavi ter dali večjo pohvalo gorenjevaški. Tako so ustvarjalkam potrdili zavedanje, da so naslednice bogatega klekljarskega izročila v Poljanski dolini, saj so tukajšnje klekljarice slovele daleč naokrog. Razstavljalo je 21 avtoric, obiskovalci pa so bili iz vse Slovenije in tudi tujine. Na ogled so bili tudi izdelki otrok iz klekljarskih krožkov osnovnih šol v Gorenji vasi in Poljanah, kar daje upanje klekljaricam, da se bo njihovo znanje prenašalo naprej.

Jure Ferlan

Fotogalerija