Štefanov slovensko-nemški slovar

18.11.2021

V zapuščini poljanskega podobarja Štefana Šubica se je med drugim ohranil tudi izvod slovensko-nemškega in nemško-slovenskega Ročnega besednika, točneje njegov slovensko-nemški del.

Gre za slovar, ki ga je v letih 1830–32 napisal slovenski slovničar, leksikograf in katoliški duhovnik Anton Janez Murko, ki je umrl pred 150 leti, 31. decembra 1871 kot župnik v Hočah pri Mariboru. Omembe vredno je dejstvo, da je to delo napisal še kot študent, star le nekaj nad dvajset let, na pobudo knjigarnarja Janeza Lovrenca Greinerja, ki je delo leta 1833 v Gradcu tudi založil in izdal.

Knjiga je natisnjena v takrat standardni pisavi za slovenski jezik bohoričici, ki še ni poznala šumnikov. Beseda "ročni" v naslovu pomeni priročni, kratko besedilo pod naslovom pa pojasnjuje, da gre za slovenščino, kot se govori na Štajerskem, Koroškem, Kranjskem in v "zahodnih stranih na Vogerskim", kar bi pomenilo današnje Prekmurje in Porabje. Dokaj nenavadno je, da ne omenja Primorskih Slovencev. Omenjeni izvod je pomemben zato, ker se je na notranjo stran platnic podpisal njen lastnik – kot Stephan Schubiz, Maler in Piltavar (Štefan Šubic slikar in kipar), zraven pa je dopisal letnico 1842, ki najbrž označuje datum nakupa knjige (ali pa njenega prejema v dar). Tega leta je Štefan dopolnil 22 let, kar pomeni, da se je že mlad rad podpisoval in navajal svoj poklic. To navado je na svojih delih ohranil vse življenje. Poleg podpisa je slovar opremil tudi z žigom, ki ga je premogel, na njem pa je napis Stephan Schubiz Maler. Na notranji strani platnic, ki so sicer skrbno zavite v trši ovojni papir, je tudi nalepka, ki priča, kje je Štefan ali njegov obdaritelj knjigo kupil – v nemščini na nalepki piše takole: na voljo pri Leopoldu Paternolliju, trgovcu s knjigami, umetnostnimi in glasbenimi pripomočki in pisarniškim materialom ter lastniku odprte knjižnice za izposojo v Ljubljani. Omenjeni slovar med drugim tudi simbolizira Štefanovo željo po izobraževanju, čeprav mu formalne višje izobrazbe zaradi okoliščin, iz katerih je izhajal, ni uspelo doseči.

Jure Ferlan