Štirideset let folklore na Sovodnju

3.2.2022

Folklorna skupina Sovodenj je bila ustanovljena marca 1982, ko se je na pobudo tedanjega predsednika Turističnega društva Sovodenj Janeza Trevna zbralo 23 zanesenjakov. Pridružila se jim je Julka Bogataj, ki je na vajah in nastopih raztegnila meh.

Skupina, katere namen je ohranjanje kulturne dediščine, je sprva delovala pod mentorstvom Sandija Pustovrha. Za prve nastope so si noše izposodili, kasneje pa s pomočjo donatorskih sredstev podjetij kupili material. Večino ženskih noš ter spodnje dele moških je sešila kar Julka sama. Sredstva so pridobili tudi z organizacijo veselice v Novi Oselici in tedaj zelo priljubljen Ansambel Slovenija je igral brezplačno, plačali so jim le potne stroške, se spominjajo nekateri najstarejši člani. Sprva so nastopali na okoliških prireditvah, kmalu pa tudi širše na Škofjeloškem in Gorenjskem. Strokovni vodje so bili še Viktor Kalan iz Cerknega, Boris Jezeršek s Trebije, za njim začasno Milan Kalan, zadnja leta pa Majda Strel z Breznice pri Žireh, ki skupino vodi od leta 2017 in pripravi večino odrskih postavitev. Skupina šteje 25 članov, vadijo praviloma enkrat tedensko, Julka je še vedno občasno z njimi in je letos januarja praznovala devetdeset let. Člani poudarjajo, da je bila prav ona vezni člen, ki je povezal vse kritične trenutke.

Železni repertoar dopolnjujejo z domiselnimi postavitvami
Folklorna skupina Sovodenj deluje pod okriljem Turističnega društva Sovodenj. Plešejo predvsem gorenjske plese, oblečeni v oblačila, ki so bila prvotna gorenjska noša. Raziskali so tudi modele vsakdanjih kmečkih oblačil, ki so jih v okolici Sovodnja nosili okrog leta 1920. V teh t. i. delovnih nošah (sešila jih je njihova plesalka Andreja) so prvič nastopili ob 25-letnici delovanja z uprizoritvijo koledovanja. S prihodom nove plesne učiteljice Simone Šercer so obnovili znanje štajerišev – ljubezenskih plesov, plesov dvorjenja in osvajanja – in postavili nov splet Gorenjski pust. Vsako leto (do novih razmer) so se udeleževali območnih revij folklornih skupin, zadnja postavitev za leto 2020 je bila Urška in povodni mož, ki so jo sicer predstavili na občinski proslavi ob kulturnem prazniku, do izvedbe na reviji pa ni prišlo. Nastopov se je v štirih desetletjih nabralo precej. Vrsto let so zabavali goste v Hotelu Cerkno, udeleževali so se proslav in praznovanj v lokalni skupnosti. Gostovali so pri zamejcih v Italiji, plesali predsedniku Avstrije v Celovcu, nastopili še na Kogu, Ptuju, Bledu, v Slovenskih Konjicah, večkrat tudi v Ljubljani, pa v Goriških brdih, na Kambreškem. Zadnja leta so bili redni gostje v domovih za ostarele v Idriji, Horjulu, Logatcu, Črnem Vrhu in Podbrdu. Nastopijo tudi na praznovanjih osebnih praznikov.

Radi se družijo tudi zasebno
Pomembno vlogo v skupini poleg plesalcev, ki so partnerji tudi v zasebnem življenju, imajo godci. Julkino mesto počasi prevzemajo harmonikarja Klemen Šturm in Klemen Filipič, kontrabasist Damjan Vrhovnik ter baritonist Marko Kokelj. Člani skupine so tudi dobri prijatelji, ki se tudi zasebno radi družijo in si za obletnice poklonijo posebna doživetja. Enemu od njih so tako za šestdeset let še pred svitom pokosili cel obronek! Radi se pošalijo, da takih doživetij pri turističnih agencijah ne dobiš. Po novem letu so se začeli pospešeno pripravljati na praznovanje jubileja, ki so ga želeli zaznamovati v tem mesecu, a so ga bili primorani zaradi situacije v zvezi s koronavirusom odpovedati. Kdaj bo primeren datum za praznovanje, bo pokazal čas, napovedujejo pa, da bodo v sodelovanju s priznanim domačim ansamblom pripravili posebno odrsko postavitev in arhivski pregled vsega, česar so se v tem času naučili – v strnjeni verziji s poudarkom na ljudskih običajih. Ob praznovanju jim je zahvalo že izrekel predsednik sekcije Edo Podobnik, saj vsak po svojih močeh prispevajo k dobremu vzdušju in odličnemu sodelovanju. Naj traja, kličemo tudi snovalci Podblegaških novic!

Damjana Peternelj