V jesen in zimo z zdravilnim terjakom

23.10.2020

V Kavarni Visoko so konec septembra predstavili svojo jesensko ponudbo. Ogledati si je bilo mogoče pripravo terjaka in zeliščnega čaja ter se ob tem posladkati z domačimi buhtlji.

Ko zadiši iz črne kuhinje, so naslovili dogodek, ki se je konec septembra odvijal v Kavarni Visoko. Obiskovalci so si v črni kuhinji dvorca Visoko lahko ogledali pripravo čaja iz terjaka, to je iz močno koncentriranega soka zrelih jagod črnega bezga. Zraven so ponudili slastne buhteljne s tremi vrstami marmelade. V tovrstni kulinarični ponudbi dvorca je sicer mogoče uživati vsak petek, ob sobotah in nedeljah pa ponudbo dopolnijo z ocvirkovco in drobnjakovo potico.
Na ta način so v jesenskem času oživili črno kuhinjo v dvorcu. "Po besedah naših muzealcev sicer ne gre za čisto klasično črno kuhinjo, saj je že modernejšega tipa in je torej pravzaprav kuhinja z napo," je razložila vodja kavarne Martina Ambrožič Tušar. V njej želijo oživljati lokalno kulinarično dediščino z vključevanjem lokalnih ponudnikov. Za izdelke, ki so jih vključili v jesensko ponudbo, so poskrbeli na kmetiji Jeran na Žirovskem Vrhu Sv. Urbana v Poljanski dolini. Prej zapuščeno kmetijo sta pred devetimi leti začela oživljati Ana in Miha Gantar, ki v delo na kmetiji že vključujeta tudi svoje štiri sinove. "Že dolgo je bila namreč moja želja, da ostanem doma in se povsem posvetim peki piškotov, izdelovanju sirupov, kuhanju marmelad ..." je razkrila Ana Gantar, ki po receptu svojih babic pripravlja tudi terjak. Terjak so imeli po njenih besedah včasih skoraj na vseh gorskih kmetijah pod Blegošem na poljanski strani. "Lekarne so bile namreč daleč, zato so si pri zdravljenju raznih obolenj poskušali ljudje pomagati sami." Terjak je bil eden od pripravkov, ki je bil včasih obvezen spremljevalec pri prehladnih obolenjih, za zdravljenje gripe in pljučnih bolezni, pili so ga tudi za dvig odpornosti in hitrejše okrevanje po boleznih. "Sama mu dodam sladkor, naši predniki pa so ga pripravljali brez sladkorja, zato je bil bolj trpek." Bezgove jagode so sicer strupene, zato je potreben poseben postopek obdelave. "Kuha se tri dni, hitro pa lahko skipi kot mleko, zato je treba biti ves čas poleg in mešati," je pojasnila Ana Gantar. Tako nastane čajni pripravek, ki je videti kot zelo gost med. Za pripravo čaja ga je treba zgolj vmešati v vrelo vodo. "Zraven ne potrebuješ ne medu, ker je že sam po sebi dovolj sladek, ne limone, ker vsebuje veliko vitamina C," je razložila Martina Ambrožič Tušar. Ana Gantar kavarno na Visokem oskrbuje tudi z domačimi buhteljni. "Gre res za neko posebno sladico, ki nam prikliče spomin na naše babice," je poudarila Martina Ambrožič Tušar. Buhteljne ponujajo tudi v posebnem modelu v obliki srčka oziroma simbola Poljanske doline. V njem Ana Gantar speče tri buhteljne s tremi različnimi marmeladami, ki jih prav tako pripravlja sama. V jesenski ponudbi je mogoče uživati v buhteljnih, v katerih se "skriva" češnjeva, hruškova ali slivova marmelada.
Na dvorcu so prek minule zime zamenjali streho, obnovili fasado in restavrirali vhodna vrata. "Naša želja je, da bi v prihodnje zgradili še most čez Poljansko Soro in uredili sosednjo stavbo, v kateri je bil včasih hlev, saj bi s tem pridobili tudi prostor za večje prireditve. Kozolec je namreč za ta namen uporaben samo v poletnih mesecih," je razložila Martina Ambrožič Tušar. V kleti imajo zdaj v načrtu še ureditev pripravljalne kuhinje, v kateri bodo lahko pripravljali preprostejše pogostitve po slavnostnih dogodkih, je še pojasnila Martina Ambrožič Tušar.

Mateja Rant

Fotogalerija