V septembru pouk in dejavnosti po načrtih

23.10.2020

Na OŠ Ivana Tavčarja poskušajo izvajati pouk po "normalnih" tirnicah, vendar ob upoštevanju priporočil v skladu s smernicami Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ)

Nošenje mask, umivanje in razkuževanje rok, upoštevanje čim večje razdalje med osebami, zračenje učilnic, nekabinetni pouk, zadrževanje v matičnih učilnicah, brez druženja med odmori, čim manj mešanja skupin … Učenci in delavci šole se trudijo, da bi ohranili zdravje, svoje in tistih okrog sebe.

Šola v naravi
Pouk je doslej potekal nemoteno. Največ problemov se pojavlja pri izvedbi dnevov dejavnosti. Uspešno je bila izvedena prva šola v naravi, saj so se učenci 4. razreda od 7. do 11. septembra učili plavanja in drugih veščin na Debelem rtiču. Od 70 učencev je v Ankaran odpotovalo 66 četrtošolcev, na koncu jih je 65 pridobilo veščino plavanja, ki lahko marsikomu reši življenje, vsem pa omogoči uživanje v vodi. Uživali so v učilnici pod borovci, s pomočjo vrtnarke spoznavali zdravilne rastline, zelišča, drevesa in grmovnice, pa tudi manjše živali od veveric do komarjev, raziskovali so življenje na morskem obrežju, pisali dnevnike in pisma domačim in se sprehodili po vinogradu. Vmes so se kratkočasili s športnimi in družabnimi igrami, iskali skriti zaklad, odpluli z ladjico do Kopra in si ogledali pristaniško mesto, preskusili so se tudi v supanju in vožnji s kajaki. Zvečer so plesali, brali pravljice in le redki so potočili kakšno solzico, ker so pogrešali domače. Glavni namen – naučiti se plavati – je bil izpolnjen, bili so zdravi in tudi vreme je omogočilo, da so se urili v plavanju in spoznavali Primorsko.

Strokovne ekskurzije
Kljub pandemiji covida-19 so 18. septembra uspešno izvedli strokovne ekskurzije. Učenci 5. razreda so si ogledali Bolnišnico Franjo in Most na Soči. Šestošolci so se odpravili na Notranjsko. Obiskali so Predjamski grad, Postojnsko jamo in videli svetovno znane mladičke človeške ribice, Cerkniško jezero z okolico ter maketo in multivizijo presihajočega Cerkniškega jezera v muzeju Kebe. Sedmi razred je proučeval Dolenjsko in se ustavil na Jurčičevem domu na Muljavi, Trubarjevi domačiji na Raščici in se posladkal v sušilnici sadja v Gradežu nad Turjakom. Učenci 8. razreda so se preko Tuhinjske doline odpravili do Vitanj. Tam so si ogledali Noordung center in imeli delavnico Akcija – Reakcija. Nato so nadaljevali pot do Ptuja, kjer so imeli voden ogled Ptujskega gradu in starega mestnega jedra. Devetošolci so spoznavali grozote prve svetovne vojne v kobariškem muzeju. V Idriji so se spustili v Antonijev rov in se seznanili z rudarjenjem živega srebra, si ogledali Kamšt in se sprehodili skozi starodavno mesto. Učenci so tega dne po posameznih razredih spoznavali Primorsko, Dolenjsko, Štajersko in Notranjsko, tako da v petih letih spoznajo različne predele Slovenije. Dne 29. septembra je posijalo sonce in dalo priložnost za izvedbo jesenskih pohodov: peti razred se je odpravil na Sleme pod Blegošem, šesti na Javorč, sedmi v Vinharje, osmi na Grmado nad Polhovim Gradcem in deveti na ogled utrdbe Rupnikove linije na Golem vrhu.

V šolo s pešbusom
Tudi v tem šolskem letu poteka projekt Pešbus pod vodstvom Mojce Mezeg Drmota. Letos se ga je na treh linijah udeležilo 36 učencev od 1. do 5. razreda. Skupno je sodelovalo šest spremljevalcev. To so bili starši, stari starši in predstavnik ZŠAM Žiri. Vsi zaslužijo veliko pohvalo, saj brez njih Pešbusa ne bi bilo. Projekt so na šoli začeli z željo, da prepričajo vsaj nekaj otrok, da bi večkrat šli v šolo peš. Upajo, da jim je to uspelo in da bodo otroci čim večkrat hodili v šolo peš – sami ali v družbi sosedov, prijateljev, sošolcev in sorodnikov.

Tekmovanja iz znanja
Začela so se tudi tekmovanja iz znanja. Učenci so se že pomerili na šolskem tekmovanju iz logike. V okviru šole je postavljenih več razstav. Osnovnošolci iz več evropskih držav razstavljajo slike, ki so nastale na likovnem natečaju Otroci pomagajo otrokom (organizatorka je Jana Rojc). Njihova dela so razstavljena do konca oktobra v Bolnici Franji pri Cerknem. Postavljene so kar tri fotografske razstave, ki so nastale pod vodstvom Bojane Mihalič Stržinar. V šolskem večnamenskem prostoru si lahko oktobra in novembra ogledate fotografije, ki so jih ustvarili učenci foto krožka. Ciklu so dali naslov Piran, Ptuj in Škofja Loka skozi otroške oči. Na šolski spletni strani boste našli digitalno fotografsko razstavo na temo o živalih. V Taverni Petra pa sta se združila fotografski krožek in KUD Trata Gorenja vas. Skupna razstava z naslovom Tisočera mesta je lep dokaz medgeneracijskega sodelovanja.

Fotogalerija