Varnost naj bo samoumevna

2.2.2023

Na kaj se največkrat spomnimo, ko slišimo ali preberemo besedo šola? Verjetno na znanje, ocene, uspeh. Pa vendar šola ni samo ustanova izobraževanja, ocen in znanja, je veliko več kot to.

Otroci si v njej nabirajo socialne izkušnje, spoznavajo pomen pravil obnašanja, navajajo se na raznolikost, učijo se spoštovanja do vseh ljudi in sprejemanja drugačnosti, vstopajo v svet umetnosti, se preizkušajo v športnih veščinah. Uspeh je, če odkrijejo svoja zanimanja in začutijo smer, po kateri bi radi stopili na pot odraščanja, na pot v svet, v katerem bi radi živeli in tudi sami pripomogli k lepšemu, prijaznejšemu življenju na tem planetu. Uspeh je, če zrastejo v odgovorne in zadovoljne ljudi, ki se veselijo življenja in se počutijo varne.

Varnost otrok na spletu
Prav občutek varnosti je nekaj, kar si želimo vsi ljudje. Za svojo varnost marsikaj lahko naredimo tudi sami, tega pa se je treba zavedati in tudi naučiti. Psihično in fizično nasilje, vse vrste zlorab, nestrpnost – vse to so teme, ki jim v šoli posvečamo čedalje več pozornosti. Želimo, da otroci prepoznajo nevarnosti, ki jim pretijo, da se znajo zaščiti in da vedo, na koga oz. kam se obrniti, kadar pride do težav. Ne le v njihovem ožjem okolju, ampak tudi na spletu, saj se veliko nasilja dogaja tudi v tem okolju. 
A1 Slovenija je v sodelovanju z zavodom Varni internet našim učencem ponudil brezplačna izobraževalna doživetja o skritih pasteh spleta. »Spletne brihte« so osnovnošolce od 4. razreda naprej opremile s potrebnimi veščinami za varno rabo interneta ter jim dale ustrezna znanja in samozavest, da bodo pripravljeni tudi za življenje na spletu. Izobraževalna doživetja so pokrivala naslednje teme: digitalne sledi, spletna varnost, spletno nasilje in digitalna zasebnost. 

Razstava vesoljskega čolnička 
Naši učenci so pod vodstvom mentorja izdelali vesoljski čolniček (»Space Shuttle«) in ga tudi postavili na ogled. Ogledamo si lahko 75-centimetrski papirni model z zunanjim rezervoarjem goriva – v stanju ob vzletanju na višini približno 50 kilometrov. Razstavljen je ob glavnem stopnišču šole, zato si ga lahko ogledamo z vseh perspektiv. Na voljo sta še dva manjša modela – eden ob vzletu, drugi pa v orbiti zemlje. Spremljajoči plakat predstavi še tehnične podatke o tem izjemnem plovilu, ki je postalo del zgodovine. Pravi vesoljski čolniček, izdelan v ZDA, je deloval v letih od 1981 do 2011. Opravil je 135 poletov v vesolje.

Knjigobežnica
V sklopu Unesca smo v letošnjem šolskem letu tudi na naši šoli del projekta Menjaj branje za sanje. Osnovni cilj projekta je vzbuditi večje zanimanje za branje in knjigo med mladimi. Poleg tega je vodilo tudi želja po izboljšanju medsebojnega sporazumevanja, razvijanju odgovornosti do sočloveka, medgeneracijskega spoznavanja in povezovanja med posamezniki. Zelo pomembno pa je tudi spoznanje, da nam knjige podarjajo čas samo zase. Projekt poteka kot organizirana izmenjava knjig, opremljenih s posvetili, z mislimi ali s citati. Vsi učenci in zaposleni lahko v kotičku na zgornjem hodniku poljanske šole ali v kovčku potujoče knjižnice na javorski podružnici pustijo svojo knjigo z zapisanim posvetilom. Velja pravilo »ena – ena«. Eno knjigo s posvetilom prinesejo od doma, eno odnesejo domov. Ta doma ostane za vedno. Za spomin na branje, ki ga menjamo za sanje.

Uspešne košarkarice
Naše učenke so se decembra udeležile področnega prvenstva v košarki za starejše deklice in osvojile prvo mesto. Dne 12. januarja so pa so zmagale tudi na četrtfinalnem turnirju na državni ravni v Postojni in se tako uvrstile na polfinalni turnir, kjer jih čakajo zmagovalke drugih četrtfinalnih skupin s področij Gorenjske, Grosupljega, Notranjske, Obale in Goriške. Želimo jim dobro igro in uvrstitev v finale.

Bernarda Pintar

Fotogalerija