Večina učencev do decembra v šolskih klopeh

23.12.2021

Na OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas rešujejo podobne probleme kot na drugih šolah. Pouk za večino učencev poteka v učilnicah. Občasno je kakšen oddelek ali posamezni učenec v karanteni, sicer pa pouk poteka normalno.

Maske, samotestiranje, omejeno gibanje po šoli, zadrževanje v zaprtih skupinah in drugi ukrepi so postali "normalnost". Učenci ostajajo veseli in prilagodljivi. Od 17. novembra po vseh osnovnih in srednjih šolah poteka samotestiranje, s katerim se odkrivajo okuženi s covidom-19. Učenci to izvajajo vsako prvo uro ob ponedeljkih, sredah in petkih. Že po prvem testiranju so usvojili potek, tako da je po enem tednu to postalo rutina. Na dan odkrijejo nič ali enega pozitivnega. Večina staršev in otrok se je sprijaznila z novim ukrepom. V medijih so se oglašali strokovnjaki, ki so prepričevali, da vrtanje s palčko po nosu ne ogroža zdravja in ne povzroča travm, psihične pritiske pa prinaša vmesni položaj otroka med starši in na drugi strani šolo, učitelji, sošolci, kar lahko pusti dolgotrajne posledice. Otroci sodijo v šolo in si želijo iti med vrstnike. Na gorenjevaški šoli se je le nekaj staršev odločilo, da se bodo njihovi otroci od sredine novembra dalje šolali na daljavo. Podatki za Slovenijo kažejo, da se številke šolajočih se na daljavo nižajo: 29. novembra se je po podatkih MIZŠ 4221 oz. 2,19 odstotka otrok šolalo na daljavo; tega dne se je testiralo 135.513 učencev in dijakov, pozitivnih je bilo 0,13 odstotka (dnevnik Delo, 2. 12. 2021). Na OŠ Ivana Tavčarja se je na daljavo 3. decembra šolalo 11 osnovnošolcev od 622 (1,8 odstotka). Šolanje na domu pa od začetka šolskega leta poteka za sedem otrok (1,1 odstotka).

Novembra je bilo več šolskih tekmovanj: matemček, bober, iz slovenščine, angleščine in geografije. Znani so rezultati za tekmovanje iz logike. Na šolskem so prejeli več bronastih priznanj. Nekaj tekmovalcev se je udeležilo še regijskega in državnega tekmovanja v Žireh. Najuspešnejši je bil Ožbej Drmota, ki je dosegel srebrno priznanje. 

Pred pandemijo so bili gorenjevaški osnovnošolci deležni razkošnega tradicionalnega slovenskega zajtrka. Tokrat je bil dan slovenske hrane 19. novembra. Učenci so zajtrkovali kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Leto 2021 je razglašeno za mednarodno leto sadja in zelenjave, zato so posebno pozornost namenili samooskrbi s sadjem in zelenjavo v Sloveniji. Ker so kmetijski pridelki soodvisni z opraševalci, so učencem predstavili pomen čebel za naravo in ljudi. Poučili so jih tudi o travniških sadovnjakih. 

Učenci 8. razreda so preživeli pet dni v centru šolskih in obšolskih dejavnosti v Bohinju. Spoznavali so geografske značilnosti tega območja, Triglavski narodni park, Bohinjsko jezero, astronomijo, kako preživeti v naravi in osnove prve pomoči. Udeleževali so se nočnih in dnevnih pohodov, se vozili s kanuji, tekli na smučeh, hodili s krpljami, se preizkusili v igrah na snegu, lokostrelstvu in orientacijskem teku. Otroci se kljub pandemiji učijo in zabavajo.

Nina Dolenc in novinarski krožek

Fotogalerija