Za živali skrbimo odgovorno

23.9.2021

V zadnjem času je bilo v zavetišče Mačji dol v Škofji Loki odpeljanih kar nekaj zapuščenih mačk iz občine Gorenja vas - Poljane, za katere so tam ustrezno poskrbeli.

Zavetišče upravlja društvo za pomoč živalim Žverca, veterinarsko oskrbo pa jim nudi Klinika Loka. Z društvom ima občina sklenjeno pogodbo za oskrbo zapuščenih mačk po določilih zakona o zaščiti živali. Kot je povedal Gašper Čadež iz občinskega oddelka za okolje, prostor in infrastrukturo, so v zadnjem času zaradi povečanega obsega oddanih mačk v zavetišče stroški njihove oskrbe, ki jih mora plačati občina, znašali tudi čez dva tisoč evrov na mesec. Manj je tovrstnih težav s psi. Zato poziva občane, da odgovorno skrbijo za svoje mačke in druge živali, da se ne razmnožujejo nekontrolirano in kotijo mladičev, za katere potem ne morejo ustrezno poskrbeti. 

Breme oskrbe takih živali v primeru oddaje v zavetišče pade na občino. Vodja zavetišča Mačji dol Monika Koprivnikar poziva občane, da jih obvestijo o zapuščenih mačkah čim prej, da se ne namnožijo preveč in s tem prihranijo tako sredstva za oskrbo kot večje število mačk, saj morajo v primeru, da mačka skoti mladiče v zavetišču, poskrbeti tudi zanje. Absolutno neustrezno se ji zdi bolj ali manj kruto pokončevanje mačjih mladičev, ki je tudi kaznivo dejanje, ali da jih odvržejo v oddaljenem okolju, korak v pravo smer pa je po njenem odločitev za sterilizacijo mačke. Po zakonu o zaščiti živali mora občina plačevati oskrbo za vsako žival mesec dni, nato breme oskrbe prevzame zavetišče. Kot ugotavlja Koprivnikarjeva, je območje gorenjevaške občine po preteklih akcijah oskrbe in sterilizacije mačk, za katere so posredovali občani, dokaj dobro urejeno, kar se tiče mačjih legel. Namen takšne skrbi za mačke je spraviti njihovo populacijo pod kontrolo in preprečevati njihovo prenamnožitev v določenem okolju, kar prinaša številne težave. Med drugim širjenje bolezni med njimi, ker za vse ni dovolj hrane in so oslabele. Oskrba je tudi v javnem interesu občine in koristi njenemu ugledu, saj se s tem preprečuje pogled na številne shirane in bolne mačke, ki tavajo naokoli, in poginule neprehranjene mladiče.

Tiste, ki si želijo imeti mačko, vabi, naj si jo izberejo v njihovem zavetišču. V zavetišču mačke zdravstveno pregledajo, razglistijo, cepijo proti nalezljivim boleznim, sterilizirajo in čipirajo. Tako prevzemnik mačke iz zavetišča dobi dobro oskrbljeno mačko. Mačke, ki so predivje, da bi jih lahko imeli v lasti ljudje, spustijo nazaj v okolje, kjer so jih našli. V znak, da so že bile oskrbljene in sterilizirane, jim odščipnejo delček levega uhlja. Morebitne zlorabe v primerih, da bi posamezniki lastniške mačke prinesli v zavetišče in jih predstavili kot zapuščene ter tako pridobili brezplačno sterilizacijo na račun občine, preprečujejo tako, da jim teh mačk ne vračajo, ampak zanje poiščejo druge lastnike. Koprivnikarjeva dodaja še, da z ustrezno skrbjo za živali poskrbimo tudi za boljšo družbo.

Jure Ferlan