Zelišča – od korenine do cveta

19.11.2020

Že februarja, ko smo bili še krepko v koledarski zimi, se je skupina petnajstih tečajnikov prvič zbrala na izobraževanju o zdravilnih zeliščih, ki ga je organizirala Ljudska univerza iz Škofje Loke. Družilo nas je zanimanje o rastlinah in njihovi uporabi v vsakdanjem življenju. Skozi dvanajst srečanj sta nas vodila mentorja Vanja Frlic Šturm in Franc Miklavčič.

Ko se je pomlad ravno dobro prebudila, smo morali svoja torkova popoldanska druženja prekiniti zaradi nadloge, ki je močno spremenila način našega vsakdanjika – novega koronavirusa. Po programu bi se naše petdeseturno druženje moralo končati v juniju. Vsem znani rek pravi, da je vsaka stvar za nekaj dobra. To se je izkazalo tudi tokrat. Naša srečevanja so se namreč podaljšala v jesen. To pa nam je omogočilo spoznavanje rastlin skozi celotno vegetacijsko obdobje. V spomladanskem času smo prepoznavali rastline, znane po uporabi listov in cvetov, v jesenskem obdobju pa smo spoznavali in nabirali tudi njihove plodove. Ker se tudi zdravilne rastline v jeseni pripravljajo na zimski počitek in zato svoje hranilne snovi skoncentrirajo v svojih čebulicah ali koreninah, smo v oktobru imeli priložnost spoznavati tudi uporabo rastlinskih podzemnih delov. Franc Miklavčič, ki je po poklicu gozdar, je z nami delil svoje obširno znanje o uporabi samoniklih rastlin iz naše okolice. Vanja Frlic Šturm nam je kot predstavnica mlajše generacije znala pokazati različne poti do uporabnega znanja o rastlinah, obenem pa nas je na svojih delavnicah naučila izdelave domačih kozmetičnih pripravkov iz kakovostnih naravnih maščob in zdravilnih rastlin. Ker je bil eden izmed udeležencev tudi čebelar, je znanje o medu in pripravkih iz njega podelil z ostalimi udeleženci. Ali ste že slišali za smovnak? Udeleženci tega izobraževanja smo se seznanili z njegovo pripravo, obenem pa izvedeli, da so pred odkritjem antibiotikov ta zdravilni pripravek iz smole uporabljali za lajšanje številnih zdravstvenih težav ljudi in domačih živali. Škoda bi bilo, če v naši dolini ne bi ohranili znanj naših prednikov. Večina udeležencev se ljubiteljsko ukvarja s spoznavanjem in uporabo zdravilnih rastlin. Zato je bilo zanimivo in koristno slišati tudi mnenja ter ideje udeležencev usposabljanja.
Naše zadnje srečanje pa je bilo obenem tudi pravi kulinarični užitek. Oba naša mentorja, pa tudi najbolj "pridni" tečajniki so pokazali, na kakšne načine je mogoče vključiti rastline, nabrane v naši okolici, v različne prehranske izdelke. Tako smo poleg različnih zeliščnih pijač okusili tudi kruh z leskovimi mačicami, pa kruh z mokovcem, da ne govorim o okusnih namazih …
Mogoče se bo v naslednjih mesecih v Domačem kotičku naših trgovin pojavil tudi kakšen nov izdelek, za katerega se je pojavila ideja na tem zanimivem izobraževanju. Ker je naše izobraževanje v precejšnji meri potekalo na terenu, smo skupaj z rastlinami spoznali tudi kar nekaj lepih krajev pod Blegošem.

Agata Bradeško

Fotogalerija