Zeliščna sol

23.10.2020

Na vrtu imamo toliko zelišč in žalostno bi bilo, da jih dobi slana ali pokrije sneg. Ugotavljate, kam bi jih lahko še dali?

Pripravljena je že domača slana zelenjava, ki jo uporabljamo za izboljšanje testenin, golaža, zrezkov, rižote, omak ... V zamrzovalniku je po paketih skrbno zložena zelenjava za juho, kamor spadajo pastinak, zelena, paradižnik, belo in rdeče korenje, por, čebula, luštrek, peteršilj ter paprika. Kaj pa zeliščna sol? Tudi vanjo lahko damo veliko zelenega z vrta: peteršilj, drobnjak, majaron, timijan, rožmarin, koromač, meto, origano, žajbelj, baziliko, pastinak.

Priprava zeliščne soli
Liste svežih zelišč osmukamo s stebel in jih razporedimo po papirju za peko ter damo v pečico na petdeset stopinj Celzija za eno uro, lahko sušimo v sušilniku ali pa na zraku v senci. V sekljalnik damo malo piranske soli in zelišča. Meljemo tako dolgo, da so zelišča zelo drobno zmleta. Na koncu dodamo še preostanek soli. Če uporabljamo sveža zelišča, je sol lepša, svetlo zelena. Ko zelišča posušimo pa zeliščna sol dobi sivkasto rjavo barvo. Okus soli je odvisen od količine posameznega zelišča. Nekaterim je najbolj všeč rožmarinov okus, drugim bazilikin, za ribe potrebujemo žajbljevega. Lahko dodamo veliko zelišč, lahko le eno ali dve. Poigrajmo se in kombinirajmo. Za dodajanje bazilike moramo pohiteti, saj prve hladne noči bazilikine liste obarvajo črno in zatem hitro odpadejo. Zeliščno sol shranimo v majhne kozarčke, zapremo s pokrovčki, ki jih okrasimo s krpico ali papirnatim prtičkom. Zavežemo z rafijo in na listek napišemo kakšno lepo misel ali recept. 

Pastinak
To je zelo stara, že skoraj pozabljena vrsta zelenjave, a zadnja leta postaja vedno bolj priljubljen v kulinariki. Preden je na naše področje prišel krompir, je bil pastinak poleg repe in zelja glavna jed. Vsebuje malo kalorij, a veliko vlaknin, vitaminov, rudnin. Nekatere gospodinje so ga dandanašnji poruvale, ker so ga zasejale skupaj s peteršiljem ali korenjem in niso vedele, kako dragocena zelenjava jim je zrasla na vrtu. Semena so podobna. Težko ga je vzgojiti, potrebuje veliko vode in dolgo časa, da vzklije. Oktobra ga pobiramo, lahko pa ga pustimo kar na vrtu. Zeleni del mraz uniči, koren v zemlji pa je celo še boljšega okusa, ko nekoliko pomrzne. Je zelenjava, ki dočaka pozno pomlad. Lahko na vrtu ali pa v velikih posodah, kamor ga položimo navpično in vmes nasujemo sipo. Ta mora biti malce vlažna, a ne preveč, da nam ne zgnije. Pastinaka ne dajemo le v jušno zelenjavo, temveč iz njega pripravimo pire, zelenjavne juhe, uporabimo ga za prilogo, ga naribamo in pripravimo kakor solato, kolobarje za prigrizek nadevamo s sirom, oreščki, ananasom, nekateri pa iz njega pripravijo celo vino. Sok iz pastinaka ima premočan okus, zato ga lahko pripravimo v kombinaciji z drugo zelenjavo ali sadjem. Sejemo ga z redkvico, saj to že pobiramo, ko prve rastline pastinaka iščejo svetlobo in hrano. Pastinak so uživali za čiščenje sečnih poti, raztapljanje ledvičnih in žolčnih kamnov in izboljšanje prebave. Ima razkuževalni vpliv na črevesje, a le kadar uživamo surovega.
Kupimo semena že letos, da nanj v prihodnji sezoni ne pozabimo. Je zelo uporabna in nezahtevna rastlina. Nanj ne pridejo uši, plesen, ne marajo ga polži …

Jana Rojc

Fotogalerija