Iz šole na daljavo v okviru OŠ Poljane

23.4.2020

Vse se da, če se hoče!

Tudi učenci in učitelji smo bili kar vrženi v povsem novo situacijo, v čisto drugačen način življenja, ki si ga še dan ali dva prej niti v sanjah nismo predstavljali. Spremenilo se je vse – družinsko življenje, prosti čas, šport, službe in – tudi šola, seveda!

Začeli smo s šolo na daljavo, o kateri prej nismo veliko razmišljali. Določene vsebine so sicer občasno potekale na tak način, da pa bi ves pouk potekal tako? Ne, to ni mogoče! Tako bi rekli pred 16. marcem. Pa je mogoče in mislimo, da nam kar dobro gre. Učenke in učenci se učijo, delajo naloge, z učiteljicami in učitelji delijo svoje vtise, občutke, radosti in skrbi. Ohranili smo stik, kar najbolj mogoče podoben tistemu pravemu, 'v živo'. Vsak dneve preživlja po svoje, poleg šolskega dela, seveda – nekateri so ves čas doma, drugi veliko hodijo v naravo, tretji rišejo in kuhajo.

Športni dan
Da, tudi športni dan se da izvesti na daljavo – sicer je bilo drugače, a nadvse zanimivo, saj so se na pohode podale cele družine.
Rade volje smo izkoristili ta čudovit sončen dan in se družinsko odpravili po naših okoliških biserih. (družina Kokelj)
Včeraj smo se imeli zelo lepo. Naredili smo dolg pohod. Zelo mi je bilo všeč, ker sem videl Triglav in Blegoš. Na poti smo se kepali. (Andraž)
Z mami sva se zjutraj odpravili proti Bukovemu vrhu. Najprej sva šli po poti proti Visokem in se vzpeli do zastave. Od zastave sva nadaljevali pot naprej proti Bukovemu vrhu. Vmes sva še malicali na Ahtarenkovem griču pri križu. Opazovali sva naravo. Igrala sem se tudi s snegom. Ustvarjala sem iz naravnih materialov (storži, listi). Vreme je bilo res lepo in videlo se je daleč naokrog. Za nazaj sva izbrali drugo pot. Po tako imenovani Koroški poti sva se vrnili domov. Bilo je res lepo. (Nadja)

Razredničarki obeh osmih razredov sta konec marca na urah oddelčne skupnosti (ki prav tako potekajo na daljavo) otroke povabili, naj jima sporočijo, kako preživljajo na novo zastavljeno življenje in kakšno se jim zdi šolanje na daljavo.

Pri pouku na daljavo mi je všeč samo to, da lahko med učenjem jem in si vzamem premor. Všeč pa mi ni to, da pišemo več kot v šoli ter to, da ob sebi nimam sošolcev in učiteljev. (Ožbej)
Edina dobra stvar karantene je, da lahko več časa preživim z družino ob igranju namiznih iger. Zelo težko sledim pouku, saj sem spoznala, da potrebujem učiteljevo razlago, še posebej za matematiko, slovenščino in angleščino. Poskušam slediti pouku in sproti opravljati domače naloge. Nisem si mislila, da bom to kdaj rekla, ampak pogrešam šolo. (Ana)
Moje mnenje o šoli na daljavo: opazila sem, da nisem toliko pod stresom kot v šoli, navodila so dokaj jasno napisana. Zanimiva izkušnja, nekaj novega in mi je zelo všeč.
(Nina)
Meni je pouk v šoli veliko bolj všeč kot pouk na daljavo. Veliko rajši sem v šoli s prijatelji kot pa doma za računalnikom. Vendar je to le ena izkušnja več. Sedaj šele cenim, kakšen privilegij imamo biti v šoli, čeprav je na čase težko zaradi ocen. Veselim se že šole, saj pogrešam prijatelje. Med karanteno imam veliko več časa, ki ga preživim z družino. (Lena)
Ta zadeva s šolo mi je kar všeč, ker lahko dolgo spim, imam dolge odmore in imam več malic. Šole sploh ne pogrešam, pogrešam pa sošolce. Moti me samo, ker dobimo veliko snovi in ker jo moramo prepisati v zvezek. (Nejc)
Meni se zdi učenje na daljavo kar v redu, tudi učitelji odgovarjajo na vprašanja glede snovi. Fajn je, ker si lahko sam razporediš čas. (Barbara)
S šolo nisem preveč obremenjena in z družino izkoristimo vsak lep dan zunaj. Spletna učilnica je zelo pregledna, saj se mi zdi, da se učitelji za vsak predmet zelo potrudijo in mi to ne dela težav. (Nika)

Naravoslovni in tehniški dan
Vse se da, če se hoče! Domača kuhinja, prave sestavine in dobra ideja – nastale so raznovrstne sladice, pravi hit pa so bile žemljice!
V 'pravi' šoli je na razredni stopnji teden pred velikonočnimi prazniki navadno namenjen izdelovanju prazničnih dekoracij. Tudi doma je šlo vse po načrtih.
Prazniki so bili tudi letos pisani in slastni!
Naravoslovni dan mi je bil všeč, ker smo lahko sami izbirali med jedmi in ustvarjali v kuhinji. (Tadeja)
Peka žemljic je uspela, na samem videzu in obliki pa bom še malo delal. (Jaka)
Delal sem mafine. Namesto borovnic sem uporabil banane. Vsi v družini so me pohvalili. Res dober recept! (Dominik)
Moj današnji vtis je bil zelo dober, saj sem ugotovil, da se dobro znajdem v kuhinji in sem v kuhi tudi užival, zato bom z veseljem to ponovil. (Tilen)
Jaz zelo pogosto pomagam v kuhinji, ampak tako velikega projekta nisem naredil še nikoli. Bil je zelo zabaven in nasiten. (Luka)
Naravoslovni dan mi je bil všeč. Bil je zanimiv, poučen in zabaven, poleg tega pa sem se še naučila nekaj trikov pri peki. (Sandra)
Mafini so očitno uspeli, saj smo jih pojedli v manj kot dveh urah po tem, ko so bili pečeni. (Ana Marolt)

Bernarda Pintar

Fotogalerija